Lars Nyberg je bil predsednik upravnega odbora DUTB-ja. Foto: BoBo
Lars Nyberg je bil predsednik upravnega odbora DUTB-ja. Foto: BoBo

Prejemniki pisma: minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, finančni minister Dušan Mramor, guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, predsednik odbora DZ-ja za finance Andrej Šircelj, István P. Székely (Evropska komisija), Robert Anderton (Evropska centralna banka), Delia Velculescu (Mednarodni denarni sklad) in Jean-Marc Peterschmitt (Evropska banka za obnovo in razvoj).

Cerar
Cerar je ob razrešitvi vodstva DUTB-ja izjavil, da "ne gre za političen poseg v korporativno upravljanje, saj se vlada zaveda, da tega ne sme storiti". Foto: AP

Po vsem, kar sem videl in prebral, v primeru Save smrdi po korupciji na vsakem vogalu. Ste imeli v mislih to, ko ste o boju proti korupciji govorili v svoji kampanji? Je to smer, v katero želite voditi državo?

Lars Nyberg v pismu Cerarju
Nybergu se je razvezal jezik

Medtem ko bo upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) še danes predvidoma odločal o imenu naslednika Larsa Nyberga, je on že napisal in odposlal javno pismo. Naslovil ga je na Mira Cerarja, prejelo pa ga je še nekaj slovenskih in evropskih ustanov.

Spomnil je na Cerarjevo obljubo iz predvolilne kampanje, da bo boj proti korupciji ena izmed prioritet. "Takšen boj je spoštovanja vreden. Imam pa nekaj vprašanj o tem, kako ste ga izvedli v praksi," je zapisal odstavljeni Šved in takoj pokazal na sektor turizma. Slovenija ima na tem področju velike možnosti, toda hotelirstvo na žalost "ni niti blizu evropskim standardom". Še posebej največja skupina, Sava Turizem, ki bi morala "sijati kot zvezda", je zapisal Nyberg.

"Zakaj za ta največji potencial ni bilo bolje poskrbljeno," je vprašal premierja.

"Lastnik Save Turizem, družba Sava, d. d. - čisti holding - si je pri bankah ogromno izposodil. A kljub temu hoteli Save Turizem niso zmogli investirati in ostati konkurenčni. Kako torej, da je holding prezadolžen, hkrati pa hoteli nimajo denarja za naložbe. Kam je šel ta denar," je nadaljeval.

"Plačali bodo davkoplačevalci"
Poudaril je, da je kapital Save, d. d., negativen, delnice "ničvredne" in da je družba najela toliko posojil, da jih ne bo nikoli odplačala. "Kljub temu vodstvo v planu prestrukturiranja predlaga, da obstoječi lastniki obdržijo kar 23 odstotkov družbe. To je navadna subvencija, ki jo plačajo davkoplačevalci, in v drugih državah tega sploh ne bi predlagali. Kako je to v Sloveniji sploh mogoče? Zakaj bi lastniki (in menedžment) morali pridobivati na račun davkoplačevalcev," je vprašal.

Povezava z banko
Nyberg je nadalje izpostavil, da je Sava, d. d., največji, kontrolni lastnik v Gorenjski banki. Ravno Gorenjska banka pa je tista, ki je Savi veliko posojala, "kar je banko pripeljalo na rob propada" in do tega, da nujno potrebuje najmanj 13 milijonov evrov dokapitalizacije do konca leta. "Kljub temu so banki zaupali upravljanje načrta prestrukturiranja za svojo de facto krovno družbo, Savo, d. d. Slovenski mediji veliko govorijo o konfliktu interesov. Ampak, a lahko najdete primer konflikta interesov, ki bi bolj bodel v oči kot to, da menedžment Save, d. d., prestrukturira sam sebe skozi Gorenjsko banko," je zapisal.

Kaj je nacionalni interes
Glede na naravne danosti Slovenije je turizem - in s tem Sava Turizem - očitno v nacionalnem interesu. Toda vlada Save Turizma ni uvrstila v to rubriko. Uvrstila je Savo, d. d. "Kako je lahko v nacionalnem interesu družba, ki je tik pred bankrotom, v kateri je poniknilo že veliko davkoplačevalskega denarja in ki je komaj vlagala v turizem," je Cerarja vprašal Šved.

Kaj je storila vlada
DUTB je po Nybergovih besedah pripravil transparentno pot, kako Savo Turizem voditi in izboljšati po evropskih standardih. Da je slaba banka tega zmožna, je dokazala že na več primerih v različnih sektorjih, pri čemer je Nyberg pokazal na Cimos. Sava, d. d., pa po drugi strani tega ni dokazala. "In zdaj vlada predlaga, da se Savino premoženje izvzame iz DUTB-ja in da v roke Savinega menedžmenta. Je to res v interesu Slovenije - ali le v interesu menedžmenta Save?"

"Po vsem, kar sem videl in prebral, v primeru Save smrdi po korupciji na vsakem vogalu. Ste imeli v mislih to, ko ste o boju proti korupciji govorili v svoji kampanji? Je to smer, v katero želite voditi državo," je sklenil odhajajoči vodja DUTB-ja.

Cerar: Ne želim in ne smem se vmešavati. Ne komentiram.
"Povezave z domnevnimi čudnimi praksami so povsem neutemeljene in zavračam vsaka namigovanja na korupcijsko prakso. Vsako namigovanje o korupciji absolutno in odločno zavračam. Mislim, da je to celo nekoliko nespodobno," je o Nybergovih izjavah v Novi Gorici, kjer se je udeležil odprtja Dnevov slovenskega turizma, dejal Cerar.

Ob tem je spomnil, zakaj je vlada Nyberga razrešila: "To ni povezano z nobenimi primeri, ki jih DUTB obravnava. Odhaja zato, ker je pri plačni politiki kršil predpise in zakon. Ta kršitev je trajala dlje časa in je Nyberg ni odpravil," je opozoril premier in dodal: "Oprostite, tega v naši državi ne moremo dovoliti."

Glede očitkov o visokih posojilih v Savi in pomanjkanju vlaganj v Savo Turizem, pa je odgovoril, da se sam s temi konkretnimi primeri ne ukvarja. "Kot predsednik vlade se ne smem in ne želim vmešavati v njegovo strokovno delo, zato raznih navedb - o Savi ali o čem drugem - ne bom komentiral," je poudaril.

Na vprašanje, ali želi vlada res izvzeti Savo iz DUTB-ja, kot trdi Nyberg, je Cerar poudaril, da mora DUTB upoštevati dejstvo, da ima Sava, in znotraj nje Sava Turizem, v državni strategiji upravljanja naložb posebno mesto.

Dragonja: Z isto ekipo ne moremo naprej
Pismo je napisal tudi državni sekretar na ministrstvu za finance, Metod Dragonja. Objavljeno je na spletnih straneh DUTB-ja. Dragonja je izrazil spoštovanje do Nyberga in njegove ekipe zaradi vzpostavitve in vodenja DUTB-ja, a pojasnil, da "zaradi zadnjega razvoja dogodkov v sami instituciji in močnega pritiska javnosti glede nagrajevanja ne morejo več voditi institucije z isto ekipo". "Zagotovili bomo primerno nasledstvo," je napovedal in dodal, da bo ta odločitev objavljena danes.

Sava in Gorenjska banka: DUTB naj se opredeli do Nybergovih navedb
Na Nybergove izjave so se na kratko odzvali tudi v Savi. Dejali so, da so že večkrat javno pojasnjevali pomen združevanja slovenskega turizma, glede česar je pozitivno mnenje dala tudi ameriška svetovalna družba, ki je letos spomladi pripravila poglobljeno analizo na zahtevo DUTB-ja in drugih njihovih upnikov.
Dodali so, da sodijo med podjetja, ki jih je država uvrstila med pomembne naložbe, od vodstva DUTB-ja pa zahtevajo opredelitev do Nybergovih izjav ter predložitev dokazov zanje.

Tudi v Gorenjski banki so Nybergove navedbe, da so "na robu izgube licence" ter "preživetja" zavrnili kot povsem neresnične, hkrati pa dodali, da so visoko likvidni, z dobro kapitalsko ustreznostjo in da uspešno tekoče poslujejo. Tako kot v Savi od upravnega odbora DUTB-ja zahtevajo, da se opredeli do, po njihovih besedah, neresnic.

"Relevantni podatki iz bilanc banke so DUTB-ju prav gotovo dobro poznani, saj je DUTB med drugim kot delničar Gorenjske banke sodeloval tudi pri soglasnem potrjevanju vseh poročil in sklepov na zadnji skupščini banke," so zapisali.

Glede vložitve zahteve prisilne poravnave Save pa so znova poudarili, da so to storili šele po protizakonitem in enostranskem posegu DUTB-ja.

Z mednarodnim razpisom po Manssonovega naslednika
Upravni odbor (UO) DUTB-ja je sicer za svojega predsednika imenoval Marka Simonetija in Imreja Balogha za novega glavnega izvršnega direktorja. Janez Škrubej in Aleš Koršič ostajata člana UO-jo in izvršna direktorja DUTB-ja.
Balogh bo novo funkcijo nastopil v torek, dokler na mednarodnem razpisu ne bodo izbrali novega stalnega izvršnega direktorja. Plačo bo prejemal v skladu s trenutno plačno politiko, njegova funkcija neizvršnega direktorja pa bo zamrznjena. Škrubeju in Koršiču bodo dali v podpis novo pogodbo v prihodnjih dneh.

Vladi pa bo UO predlagal, naj imenuje novega neizvršnega direktorja in najde novega člana odbora z mednarodnimi izkušnjami na področju prestrukturiranja terjatev. Prav tako ji bodo predlagali, naj jasno opredeli pooblastila neizvršnih direktorjev, da imenujejo in razrešujejo izvršne direktorje, ki s tem avtomatično postanejo člani UO-ja (tega mora v trenutni ureditvi potrditi še vlada), in opredeli novo plačno politiko, ki bo konkurenčna v mednarodnem merilu.







Prejemniki pisma: minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, finančni minister Dušan Mramor, guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, predsednik odbora DZ-ja za finance Andrej Šircelj, István P. Székely (Evropska komisija), Robert Anderton (Evropska centralna banka), Delia Velculescu (Mednarodni denarni sklad) in Jean-Marc Peterschmitt (Evropska banka za obnovo in razvoj).

Po vsem, kar sem videl in prebral, v primeru Save smrdi po korupciji na vsakem vogalu. Ste imeli v mislih to, ko ste o boju proti korupciji govorili v svoji kampanji? Je to smer, v katero želite voditi državo?

Lars Nyberg v pismu Cerarju
Nybergu se je razvezal jezik