Mariboru je uspelo izenačiti iz sporne situacije – sodniki niso dosodili prepovedanega položaja Marcosu Tavaresu, ki je tako vknjižil sedmi gol v sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Mariboru je uspelo izenačiti iz sporne situacije – sodniki niso dosodili prepovedanega položaja Marcosu Tavaresu, ki je tako vknjižil sedmi gol v sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

Prekmurci so Mariborčanom zadali prvi poraz v letošnji sezoni Prve lige – v 11. krogu so jih v polni Fazaneriji odpravili s 4:1, tudi tokrat pa so bili do konca v igri za zmago. Vodili so z 0:1, Mariboru pa je uspelo izvleči veliko točko prek spornega gola Marcosa Tavaresa.

V Ljudskem vrtu so gledalci lahko spremljali zanimiv derbi. Foto: www.alesfevzer.com
V Ljudskem vrtu so gledalci lahko spremljali zanimiv derbi. Foto: www.alesfevzer.com
Mura do točke na nogometnem prazniku v Lj. vrtu

Zlatko Zahovič spet na klopi
Trener Maribora Darko Milanič na tekmi ni mogel računati na napadalca Luko Zahovića, ki je manjkal zaradi kazni. Je bil pa ob Milaniču po dolgem času drugi Zahovič – Zlatko. Športnega direktorja celoten jesenski del ni bilo na klopi Maribora.

Nekdanji vratar Maribora junak prvega polčasa
Prvi polčas so bolje začeli Mariborčani, imeli so več strelov na gol in več priložnosti, a so se nogometaši Mure hitro zoperstavili, imeli so tudi svoje priložnosti. Nobeni izmed ekip ni uspelo zatresti nasprotne mreže.

Matko Obradović je bil junak prvega polčasa, saj je ustavil poskuse Maribora. Foto: www.alesfevzer.com
Matko Obradović je bil junak prvega polčasa, saj je ustavil poskuse Maribora. Foto: www.alesfevzer.com

V 18. minuti je po predložku Amirja Derviševića z glavo streljal Saša Ivković, njegov poskus pa je z mojstrsko parado preprečil Matko Obradović. Do odbitka je prišel Felipe Santos, a tudi njemu ni uspelo spraviti žoge v mrežo. Nekdanji vratar Maribora je svoji nekdanji ekipi preprečil gol tudi v 42. minuti – po natančnem predložku Žana Kolmaniča (vstopil je v igro v 35. minuti namesto poškodovanega Mitje Vilerja) je do udarca z glavo prišel Dino Hotić, na pravem mestu je bil Obradović.

Mura je imela v 27. minuti najlepšo priložnost za vodstvo – Luka Šušnjara je streljal, Rajčević je izbil žogo z golove črte.

Mura je dobro igro nadaljevala tudi po vrnitvi na zelenico, v 52. minuti pa ji je uspelo še zabiti vodilni gol. V skupinski akciji je Mariboru v tretje uspelo zatresti mrežo – najprej je Šušnjara poskusil s strelom z leve, Kenan Pirić je žogo odbil, najvišji v skoku je bil Rok Sirk, ki je zatresel prečko, do odbitka je prišel Amadej Maroša, ki je zadel z glavo (0:1).

Maribor je v 58. minuti imel še eno priložnost – po dolgi podaji Derviševića je Marcos Tavares streljal iz obrata, na mestu je bil spet Obradović.

Lepa kulisa v Ljudskem vrtu – stadion je bil skoraj razprodan, zbralo se je 10.600 gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com
Lepa kulisa v Ljudskem vrtu – stadion je bil skoraj razprodan, zbralo se je 10.600 gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com

Prepovedani položaj Tavaresa, a gol velja
A štiri minute pozneje se je Tavares vpisal med strelce (1:1). Aleks Pihler je streljal, žoga je po odboju od enega domačih nogometašev prišla do Tavaresa, ki je bil globoko v prepovedanem položaju, žogo je kljub temu pospravil v mrežo. Gol je bil po odločitvi sodnikov kljub spornemu položaju priznan.

Še ena sporna situacija, Mura brez 11-m
Rezervist Žan Karničnik je v 73. minuti poskusil z močnim strelom z leve, žoga je za malo švignila mimo leve vratnice. Karničnika je malo pozneje v kazenskem prostoru malce po stopalu udaril Denis Klinar, a se sodniki niso odločili za najstrožjo kazen.

Odlično predstavo Mure je z aplavzi nagradilo več kot 2.000 prekmurskih navijačev, ki so se zbrali na tokratnem derbiju. Foto: www.alesfevzer.com
Odlično predstavo Mure je z aplavzi nagradilo več kot 2.000 prekmurskih navijačev, ki so se zbrali na tokratnem derbiju. Foto: www.alesfevzer.com

7 golov v Celju
Spomladanski del so sicer odprli v Celju, kjer sta se srečala Celje in Gorica, gledalci so videli kar sedem golov.

Tekmo so odlično odprli gostje, ki so po štirih minutah tekme vodili že z 0:2.

Rudi Požeg Vancaš se je povzpel na vrh strelcev Prve lige - zabil je 11 golov. Foto: www.alesfevzer.com
Rudi Požeg Vancaš se je povzpel na vrh strelcev Prve lige - zabil je 11 golov. Foto: www.alesfevzer.com

Novogoričane je v vodstvo povedel po osmih letih povratnik v goriški napad Etien Velikonja, ki je spretno prišel mimo neodločnih Tadeja Vidmajerja in Žana Zaletela, in unovčil podajo še enega novinca v primorski ekipi Kristijana Šipka. Le dve minuti pozneje je Semir Smajlagić izkoristil napako celjske obrambe – Vidmajer je slabo izbijal žogo izpred svojih vrat, na pravem mestu je bil Smajlagić, žoga se je od njegovega kolena odbila v mrežo za 0:2.

A Gorica je vodstvo hitro izgubila, Celjani so jih v 7. minuti popolnoma ujeli – najprej je Rudi Požeg Vancaš preigral obrambo Celja, z levico je poslal diagonalni strel z roba kazenskega prostora in zadel. Takoj po zadetku je Gorica slabo posredovala, žogo je prestregel Dario Vizinger, ki je matiral Grego Sorčana, ki je vse dogajanje nemočno opazoval.

PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE, strelci

11 - Rudi Požeg Vancaš (Celje)

10 - Rok Kronaveter (Olimpija)
Rok Sirk (Mura)
Andres Vombergar (Olimpija)

9 - Jan Mlakar (Maribor)
Francesco Tahiraj (Aluminij)
Luka Zahović (Maribor)

8 - Dino Hotić (Maribor)

7 - Marcos Tavares (Maribor)

6 - Senijad Ibričić (Domžale)
Saša Ivković (Maribor)
Rok Kidrič (Aluminij)

Celjani so poskrbeli za preobrat, saj so do konca prvega polčasa zadeli še dvakrat. V akciji je Janez Pišek lepo zaposlil Amadeja Brecla na desni strani, ki je z desnico streljal v levi spodnji kot. Ob koncu prvega dela igre pa se je Požeg Vancaš poigral z obrambo Gorice, streljal je s 13 metrov (4:2). Požeg Vancaš se je z dvema goloma povzpel na vrh najboljših strelcev v Prvi ligi – zadel je enajstkrat. Po gol manj so dosegli zdaj že nekdanji član Olimpije Andres Vombergar, Olimpijin Rok Kronaveter in Murin Rok Sirk.

Niz porazov Gorice, ki jo po novem vodi Nermin Bašić, ki je menjal legendo kluba Mirana Srebrniča, se je podaljšal že na pet porazov oziroma šest na zadnjih sedmih obračunih.

Olimpija v nedeljo
20. krog najmočnejše slovenske nogometne lige se bo nadaljeval v nedeljo zgodaj popoldne, ko se bosta ob 13.30 v Kranju "udarila" Triglav in Aluminij, dve uri pozneje bodo ob Kamniški Bistrici Domžale gostile velenjski Rudar, krog se bo končal na stadionu Matije Gubca, kjer bo Olimpija gostovala pri Krškem.

Tavares iz prepovedanega položaja zagotovil točko vijoličastim

Tekmo zdajšnjega državnega prvaka boste lahko spremljali tudi na drugem programu Televizije Slovenija in na MMC-jevem portalu.

20. krog:
CELJE - GORICA 4:3 (4:2)
250; Požeg Vancaš 7., 44., Vizinger 7., Brecl 38.; Velikonja 2., 54./11-m, Smajlagić 4.

RK: Lipušček 77./Gorica

Celje: Jurhar, Stojinović, Vidmajer, Zaletel, Brecl, Cvek, Pišek, D. Štraus (70./Pungaršek), Požeg Vancaš, Lotrič, Vizinger (90./Štusej).

Gorica: Sočan, Celcer, Lipušček, Halilović, Tomiček, Oršolić (46./Kolenc), Kotnik (46./Filipović), Šipek (83./Marinič), Osuji, Smajlagić, Velikonja.

Sodnik: Asmir Sagrković (Vrhnika)


MARIBOR - MURA 1:1 (0:0)
10.600; Tavares 62.; Maroša 52.

Maribor: Pirić, Viler (35./Kolmanić), Ivković, Rajčević, Klinar, Pihler (83./Vršić), Dervišević, Hotić, Mešanović, Tavares, Santos (76./Žugelj).

Mura: Obradović, Kous, Peričić, Maruško, Šturm, Lorbek, Kouter, Horvat (86./Bobičanec), Maroša (77./Ćerimagić), Šušnjara, Sirk (67./Karničnik).

Sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)


Učinkoviti Celjani ugnali Gorico

Nedelja ob 13.30:
TRIGLAV - ALUMINIJ

Ob 15.30:
DOMŽALE - RUDAR

Ob 17.30:
KRŠKO - OLIMPIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Ekipa
ZRPGToč.
Maribor20144256:1746
Olimpija19106341:2836
Aluminij1993735:2830
Celje2078526:3129
Domžale1976635:2827
Mura2067727:2625
Gorica2057825:3322
Rudar19531120:4118
Triglav19441124:4316
Krško19361014:2815