Slovenska vojska. Foto: BoBo
Slovenska vojska. Foto: BoBo
Sorodna novica Iran napovedal maščevanje, ZDA na Bližnji vzhod pošiljajo dodatnih 3.000 vojakov
Sorodna novica Nemčija bo četrtino vojakov iz Iraka umaknila v Jordanijo in Kuvajt

Pahor ves čas spremlja razmere na Bližnjem vzhodu, zlasti v Iraku, kjer slovenski vojaki pomagajo pri urjenju iraških varnostnih sil, so sporočili iz urada predsednika republike.

Predsednik je sicer že v ponedeljek opozoril na problem nadaljnje legitimnosti operacije v Iraku zaradi resolucije iraškega parlamenta, s katero je zahteval umik ameriških vojakov iz države.

Poudaril je, da slovenski vojaki v Iraku niso proti volji tamkajšnjega ljudstva in jih ne sprejemajo kot take. V nedeljo sprejeta resolucija iraškega parlamenta sicer ni zavezujoča, a ima po Pahorjevih besedah "politično sporočilo".

"Slovenska država bo vsekakor zelo temeljito in sproti spremljala razvoj dogodkov v Iraku," je zagotovil Pahor. "Kot predsednik republike in vrhovni poveljnik naših obrambnih sil bi rad izrazil upanje, da bosta prevladala pamet in mirno reševanje sporov," je še dodal v ponedeljek.

Pahor meni, da morajo biti pripravljene vse logistične možnosti za hiter in varen umik pripadnikov Slovenske vojske iz Iraka, če bi se za to odločila slovenska vlada. Foto: Borut Pahor/Twitter
Pahor meni, da morajo biti pripravljene vse logistične možnosti za hiter in varen umik pripadnikov Slovenske vojske iz Iraka, če bi se za to odločila slovenska vlada. Foto: Borut Pahor/Twitter

Vojaki SV-ja trenutno v oporišču v Erbilu

Slovenski vojaki, ki v Iraku delujejo v okviru kontingenta pod vodstvom Nemčije, ostajajo v oporišču v Erbilu na Severu Iraka, so potrdili na ministrstvu za obrambo. Vsi vojaki so trenutno v oporišču v Erbilu na severu Iraka, poudarjajo na obrambnem ministrstvu. Razmere v Iraku vseskozi budno spremljajo, odločitve bodo sprejemali glede na razvoj dogodkov, so potrdili na obrambnem ministrstvu.

Po zaostritvi razmer zaradi ameriške likvidacije vplivnega iranskega generala v Bagdadu so sicer že pred dnevi začasno popolnoma prekinili urjenje iraških varnostnih sil. Nemčija je danes sporočila, da bo približno 30 vojakov, ki so nameščeni v Bagdadu in Tadžiju, premestila v Jordanijo in Kuvajt. Slovenski vojaki delujejo v okviru kontingenta pod vodstvom Nemčije.

Erjavec: Vse pripravljeno za umik

Obrambni minister Karl Erjavec je zagotovil, da so pripadniki Slovenske vojske na varnem, razmere na severu Iraka so stabilne, je pa povečana stopnja ogroženosti in zato sprejeti ustrezni ukrepi. Če bo sprejeta politična odločitev, pa je po njegovih zagotovilih vse pripravljeno za njihov takojšen umik iz Iraka.

Sorodna novica Pahor o Iranu in ZDA: Upam, da bo prevladala zdrava pamet

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v ponedeljek sporočil, da Nato začasno ustavlja usposabljanje v Iraku. Možnosti izgona vseh tujih sil iz Iraka pa Stoltenberg ni želel komentirati. Poudaril je, da Natova misija koristi tako zaveznicam kot Iraku ter da je Nato na terenu na povabilo iraških oblasti.

Levica za umik slovenskih vojakov

Levica vlado poziva, naj nemudoma umakne vse slovenske vojake iz Iraka in tudi nasploh prekine sodelovanje v operaciji Neomajna podpora. "ZDA s Trumpom na čelu s svojimi dejanji pripravljajo tla za dokončno eskalacijo konfliktov na Bližnjem vzhodu in ogrožajo svetovni mir. Zaradi tega mora slovenska politika ostro obsoditi ta dejanja in nemudoma začeti sprejemati ukrepe. Kot prvega predlagamo, da umakne vse slovenske vojake iz Iraka, ki delujejo v okviru operacije pod vodstvom ameriške vojske," je ob tem povedal vodja poslancev Levice. Poslanska skupina nadalje želi izredno sejo odbora za zunanjo politiko, kjer naj bi obsodili številna ravnanja ZDA v Iraku in pozvali vlado ZDA, naj takoj "preneha z agresivnimi dejanji".

Slovenski vojaki za zdaj ostajajo v Iraku