Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vrhovni verski vodja, ajatola Ali Hamenej, je danes ukazal, da morajo vojaki pomagati zdravstvenim delavcem v boju proti virusu. "Kar koli pomaga javnemu zdravju in pomaga preprečevati širjenje bolezni, je dobro, kar koli pomaga pri širjenju, pa je greh," je po poročanju Guardiana dejal Hamenej. Namestnik iranskega ministra za zdravje Ali Reza Raeisi je potrdil, da se je še povišalo število okuženih, skupno je okuženih 2336 ljudi, število smrtnih žrtev se je povišalo na 77. Med okuženimi je tudi 23 poslancev in vodja iranske urgentne enote Pirhosein Kolivand.

BBC poroča, da so iranske oblasti začasno izpustile 54.000 zapornikov, potem ko so bili ti negativni na testih za bolezen, plačati pa so morali tudi varščino. Zaporniki, ki so obsojeni na več kot pet let zaporne kazni, ne bodo začasno izpuščeni.

Kanadski raziskovalci: Cenzura se je začela tedne pred uradno objavo

Raziskovalci z univerze v Torontu so ugotovili, da so kitajske oblasti s cenzuro razprav na svetovnem spletu o novem koronavirusu začele tedne prej, preden so uradno objavile razsežnosti bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus SARS-CoV-2. Kot so zapisali v danes objavljenem poročilu, se je cenzura začela že 31. decembra. Raziskovalci iz Citizen Laba so med drugim ugotovili, da je najmanj ena platforma družbenih omrežij na Kitajskem onemogočila vsebine o virusu tri tedne prej, preden je Kitajska potrdila, da se virus širi med ljudmi. To "močno nakazuje, da so bila podjetja družbenih omrežij izpostavljena vladnim pritiskom za cenzuro že ob začetku izbruha", navaja poročilo. Dve aplikaciji sta tudi cenzurirali široko paleto ključnih besed, kot je npr. besedna zveza "dejanska informacija".

Zaščitne medicinske opreme hitro zmanjkuje

Medtem svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da zaloge zaščitne medicinske opreme hitro pojenjajo. Generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je pojasnil, da so cene zaščitnih mask poskočile za šestkrat, cene respiratorjev so se potrojile, cene medicinskih rokavic pa več kot podvojile.

Po njegovih besedah je treba svetovne zaloge osebne zaščitne opreme povečati za 40 odstotkov. Za spoprijemanje z novim koronavirusom je vsak mesec potrebnih 89 milijonov zaščitnih mask, 76 milijonov parov rokavic in 1,6 milijona zaščitnih očal, ocenjuje WHO. Oblasti posameznih držav je Adhanom Ghebreyesus ob tem pozval, naj proizvajalcem ponudijo spodbude. "Bolezni covid-19 ne moremo ustaviti brez zaščite naših medicinskih delavcev," je še poudaril ob tem.

Iz Italije medtem poročajo o zasegu opreme. Italijanska finančna straža je na Twitterju objavila posnetke zasega zaščitne medicinske opreme, ki so jo "podjetneži" na spletu prodajali po vrtoglavih cenah.

Smrtnost višja kot pri sezonski gripi

Po besedah Adhanoma Ghebreyesusa je znanih čedalje več informacij o virusu in o tem, kako se širi. Koronavirusna bolezen 19 je veliko bolj smrtonosna od sezonske gripe. Smrtnost znaša 3,4 odstotka, pri sezonski gripi pa je nižja od enega odstotka, je pojasnil generalni direktor WHO-ja.

Južna Koreja: 851 novih primerov

Južnokorejski predsednik Mun Dže In je napovedal vojno novemu koronavirusu in vsem vladnim agencijam odredil 24-urno pripravljenost, ker je število potrjenih okužb z virusom preseglo 5000. Danes so tam potrdili 851 novih primerov, skupaj se je število okuženih povzpelo na 5186, umrlo pa je 31 ljudi, poroča BBC. "Vsa država je vstopila v vojno z nalezljivo boleznijo," je poudaril Mun.

Sorodna novica Fed presenetil finančne trge in obresti znižal za pol odstotne točke

Južnokorejska centralna banka je posvarila, da bo imelo 12. največje gospodarstvo na svetu v prvem četrtletju negativno rast, saj bo epidemija prizadela tako potrošnjo kot izvoz. Mun je napovedal, da bo vlada gospodarstvu pomagala z več kot 30.000 milijardami vonov (23 milijardami evrov).

Zaradi epidemije so v zadnjih dneh odpovedali številne prireditve, od koncertov do športnih tekmovanj. Šole in vrtci po vsej državi pa bodo zaprti še tri tedne.

V Južni Koreji je število okuženih preseglo 5000. Foto: Reuters
V Južni Koreji je število okuženih preseglo 5000. Foto: Reuters

Več kot polovica vseh primerov v Južni Koreji je povezanih z Jezusovo cerkvijo Shincheonji, zaprto versko skupnostjo, ki jo označujejo tudi za kult. Oblasti so sporočile, da so do zdaj testirali več kot 190.000 članov skupnosti. Njen ustanovitelj Li Man-hi se je v ponedeljek opravičil za izbruh, ob tem pa poudaril, da organizacija sodeluje z vlado v prizadevanjih za zajezitev virusa.

Iz Severne Koreje so medtem sporočili, da bodo po več kot enomesečni karanteni dovolili odhod tujih diplomatov iz države. Severno Korejo bodo predvidoma zapustili v petek z letalom severnokorejske letalske družbe Air Koryo iz Pjongjanga v Vladivostok v Rusiji. Severna Koreja je zaradi novega koronavirusa zaprla vse meje. Pjongjang trdi, da v državi še niso zaznali primerov okužbe.

Kitajska: Vračajo se ljudje, okuženi v tujini

Iz Kitajske, kjer je novi virus izbruhnil, medtem poročajo o povečanju števila tistih, ki so se okužili v tujini. Skupaj so potrdili 13 primerov. Med njimi je osem kitajskih državljanov, ki so delali v isti restavraciji v Lombardiji na severu Italije, na Kitajsko pa so se vrnili prejšnji teden. Štiri primere okužbe pa so potrdili pri Kitajcih, ki so se vrnili iz Irana.

Kitajska se zdaj boji, da bi njena prizadevanja za ustavitev širjenja doma izničili iz tujine vneseni primeri okužbe, zaradi česar morajo po novem vsi, ki se v Peking vračajo s prizadetih območij, vključno z Južno Korejo, Italijo, Iranom in Japonsko, za 14 dni v samoizolacijo.

Na Kitajskem so zaznali 31 novih smrtnih žrtev bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, s čimer je skupno število žrtev v državi naraslo na 2843. Potrdili so tudi 125 novih primerov okužbe, kar je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP najmanj v zadnjih šestih tednih.

V Združenih arabskih emiratih bodo za štiri tedne prekinili pouk v šolah in drugih izobraževalnih institucijah. Ukrep bo začel veljati v nedeljo.

Delavci Twitterja bodo delali od doma

Tudi v tehnološkem velikanu Twitter se odzivajo na širjenje virusa. "Močno priporočamo vsem zaposlenim po vsem svetu, da delajo od doma, če je to mogoče," je v ponedeljek sporočila vodja oddelka za upravljanje človeških virov pri Twitterju Jennifer Christie. Cilj Twitterja je zmanjšanje verjetnosti širjenja koronavirusa ne le zaradi podjetja, ampak tudi zaradi tistih "okoli nas", je zapisala.

Obvezno delo od doma v Twitterju velja za zaposlene v Hongkongu, Južni Koreji in na Japonskem. Drugod jim je še vedno dovoljeno delati iz pisarne, če je to treba, bodo pa v delovnih prostorih skrbeli za dodatno dezinfekcijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Južni Koreji narašča število okuženih