Italijanski zdravniki pred bolnišnico v Padovi, kjer so postavili šotor, v katerem opravljajo teste morebitnih okuženih z novim koronavirusom. Foto: EPA
Italijanski zdravniki pred bolnišnico v Padovi, kjer so postavili šotor, v katerem opravljajo teste morebitnih okuženih z novim koronavirusom. Foto: EPA

Zasedanje zdravstvenih ministrov EU-ja je sklicalo hrvaško predsedstvo EU-ja, saj so se razmere od zadnjega izrednega vrha zaradi širjenja koronavirusa 13. februarja korenito spremenile. Takrat je bilo v EU-ju približno 40 primerov okužbe, včeraj pa že več kot 4000.

Zdravstvena politika je pri tem popolnoma v rokah posameznih držav. Številne je razburila odločitev Nemčije in Francije, ki naj bi prepovedali izvoz zdravstvene zaščitne opreme, kot so zaščitne maske in rokavice. Nekateri ministri so tako pozvali k dodatnim informacijam in pojasnilom glede teh ukrepov, EU pa si želi, da bi se članice dogovorile o učinkovitejšem sodelovanju in izmenjevanju informacij.

Hrvaška veleposlanica pri EU-ju v samoizolaciji

Hrvaška je potrdila, da je njihova veleposlanica pri EU-ju Irena Andrassy v samoizolaciji, ker je bila v stiku z osebo iz Sveta EU-ja, za katero je potrjeno, da ima novi koronavirus. Zato so danes tudi odpovedali zasedanje odbora veleposlanikov članic pri EU-ju, ki ga vodi Andrassyjeva kot veleposlanica države, ki trenutno predseduje Svetu EU-ja.

Slovenija (še) ne bo zapirala meja

Slovenski minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder, je kolege seznanil, da Slovenija ni naklonjena zapiranju meja niti prepovedi uvoza in izvoza zaradi virusa. Ob tem je poudaril, da so pristojni organi pripravili ukrepe za vse faze izbruha, pri čemer so zdaj v fazi 1, in da veliko pozornosti namenjajo komuniciranju z javnostjo in obveščanju. "Stanje je resno, vendar ni skrb vzbujajoče in je pod nadzorom," je poudaril in ponovil opozorilo, da je za preprečitev nadaljnjega širjenja ključno odgovorno ravnanje vsakega posameznika.

V povezavi z ukrepi na meji je minister poudaril, da trenutno ni nobena država naklonjena zapiranju mej zaradi koronavirusa niti se ne izvajajo kakršne koli dodatne omejitve glede obmejne ureditve.

Sorodna novica Potrjen osmi primer, okužen je zdravnik ZD Metlika

Širjenje okužbe naj bi se poleti omejilo, cepivo do konca leta

Stroka po Šabedrovih besedah predvideva, da se bo z višjimi temperaturami širjenje zamejilo in da se bo poleti povsem ustavilo ter da bi lahko v drugi polovici leta imeli učinkovito zdravilo oziroma cepivo proti virusu. To so sicer napovedi, ki jih je danes težko potrditi ali ovreči, a upajo, da bo jeseni oziroma pozimi, ko se lahko virus znova pojavi, na trgu že zagotovljeno primerno cepivo.

Dokončnega dogovora o izvedbi Vitranca in Planice še ni

Eno najpogostejših vprašanj, ki jih dobivajo na slovenskem ministrstvu za zdravje, je, kakšna bo usoda množičnih prireditev, kot sta Vitranc in Planica? Minister za zdravstvo Aleš Šabeder je pojasnil, da dokončnega odgovora še ni. So pa v tesnem stiku s smučarsko zvezo, položaj bodo pozorno spremljali in ustrezno prilagajali navodila. Že zdaj vse organizatorje množičnih prireditev opozarjajo, naj izvajajo preventivne ukrepe, občutljive skupine pa, naj ne prihajajo na množične prireditve.

So zaradi širjenja virusa ogrožene množične prireditve?

Širjenje okužb "izrabili" proizvajalci z višjimi cenami zaščitne opreme

Zdravstvena politika je povsem v rokah posameznih držav. Foto: BoBo
Zdravstvena politika je povsem v rokah posameznih držav. Foto: BoBo

Na izrednem sestanku ministrov EU-ja za zdravje je bilo sicer slišati veliko kritik, tudi na račun Nemčije, zaradi omejevanja izvoza zaščitne opreme, ki je primanjkuje povsod. "Oskrba z zaščitnimi sredstvi in opremo je trenutno motena po vsem svetu. Vsi smo pozivali k solidarnosti, saj opažamo, da se blagovni tokovi ne usmerjajo na trge, kjer je potreba po zaščitnih sredstvih največja, temveč na trge, kjer dosegajo proizvajalci najvišje mogoče cene, torej dobiček prevladuje nad potrebami prebivalstva," je poudaril Šabeder.

Vse članice EU-ja ne morejo sprejeti enakih ukrepov

Vse članice pozivajo proizvajalce, naj usmerijo svoje blagovne tokove v države, kjer so potrebe po zaščitnih sredstvih največje. Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je poudarila, da gre "danes za solidarnost, pripravljenost in usklajevanje". Članice je pozvala, naj delijo informacije o sprejetih in načrtovanih ukrepih, sledijo nasvetom zdravstvenih organizacij, zagotovijo zmogljivosti v bolnišnicah in ustrezno obveščajo ljudi.

Je pa poudarila, da ni mogoče pričakovati, da bodo vse članice sprejemale enake ukrepe, saj so v različnih položajih. Tudi hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš je dejal, da enoten koncept ne bi bil dober, ker so razmere v članicah preveč specifične.

Sorodna novica Prvi primeri tudi v Srbiji, na Slovaškem in v Vatikanu

Tudi v Sloveniji višje cene zaščitne opreme

To se dogaja tudi v Sloveniji, je dejal Šabeder in nadaljeval, da ga o tem dnevno obveščajo direktorji bolnišnic, ki nabavljajo zaščitno opremo. "Tudi sami opažamo, da so cene ekstremno narasle, ne samo zaščitnih mask, temveč tudi druge zaščitne opreme. Porast teh cen je večkratnik prejšnjih cen, tako da določeni proizvajalci ali trgovci ta trenutek zelo izkoriščajo položaj oziroma potrebe, ki so na trgu."

Za prihodnji teden je minister napovedal pogovore s slovenskima farmacevtskima podjetjema in drugimi podjetji, ki proizvajajo zaščitno opremo. Pozvali jih bodo, da kar se da povečajo zmogljivosti za tiste proizvode, ki jih najbolj primanjkuje. Pri zdravilih v tem trenutku izrednih razmer pri oskrbi trga še ne zaznavajo. Glede oskrbe z zaščitnimi sredstvi so že prejšnji teden na vladi sprejeli sklep, da se lahko razpolaga z blagovnimi rezervami, je še pojasnil. Slovenija se je pridružila tudi skupnemu javnemu naročilu dvajsetih članic Unije za nabavo zaščitne opreme. Rok za oddajo ponudb je ponedeljek in več bo jasno prihodnji teden.

Nemčija zavrača obtožbe

Nemški minister Jens Spahn je zavrnil navedbe o prepovedi izvoza opreme, češ da ne gre za izrecno prepoved, temveč za zahtevo za avtorizacijo v posameznih primerih, in pozval k razumevanju, saj da razmere v Italiji, Franciji in Nemčiji, kjer so žarišča bolezni, niso enake kot v drugih članicah.

Da slika ni črno-bela in "da je naravno, da poskušajo države najprej poskrbeti za svoje potrebe", je poudaril tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je izpostavil, da evropska zakonodaja dopušča določene omejitve pri izvozu s ciljem zavarovanja zdravja in življenj in da je cilj nekaterih ukrepov preprečitev strme rasti cen. Ob tem je pozval, da države pri sprejemanju nacionalnih ukrepov zagotovijo, da je zaščitna oprema na voljo vsem državljanom, ki jo potrebujejo, ne le enim na račun drugih. Tudi on je poudaril nujnost solidarnosti in racionalne uporabe zaščitne opreme ter spomnil na skupno javno naročilo osebne zaščitne opreme, pri katerem sodeluje dvajset članic, tudi Slovenija.

Ministri EU-ja so se zavzeli za krepitev izmenjave informacij