Odmevi po okužbah v Mariboru in Metliki

Zadnji primer okužbe z novim koronavirusom je iz Metlike, potrjen je bil nekaj po 15. uri. Kot je popoldne za MMC povedala direktorica metliškega zdravstvenega doma Duška Vukšinič, gre za enega izmed njihovih zdravnikov splošne medicine, ki je bil pred kratkim na potovanju v tujini, domov pa se je vračal čez Italijo. Trenutno je na infekcijski kliniki v Ljubljani in se dobro počuti.

Zdravnik tudi v Domu starejših občanov v Metliki
Vukšiničeva je v oddaji Odmevi na TV Slovenija zvečer pojasnila, da je bil zdravnik v stiku s približno 50 bolniki in vsemi zaposlenimi v zdravstvenem domu, ki jih je 59. Omenjeni zdravnik je hkrati tudi zdravnik v Domu starejših občanov v Metliki in po besedah direktorice naj bi bil v tem tednu tudi v stiku s tamkajšnjimi oskrbovanci.

Odsoten je bil 14 dni, v službo je prišel v ponedeljek, končal pa jo je v četrtek popoldne, ker se je slabo počutil, je poročala dopisnica iz Dolenjske Petra Držaj.

Vsi zaposleni na testiranje
Direktorica zdravstvenega doma je sporočila, da so dobili navodilo, da morajo vsi zaposleni iz ZD-ja Metlika na testiranje. Dokler ne bodo znani rezultati, bo zdravstveni dom popolnoma zaprt. Občani naj za nujne primere pokličejo na telefonsko številko 112. Dogovarjajo se z drugimi zdravstvenimi domovi v regiji, da bi se lahko v času popolne zapore ZD-ja Metlika bolniki obrnili na druge domove v bližini. V ZD-ju Metlika medtem razkužujejo celotni zdravstveni dom, so še poročali v Odmevih.

Šabeder: "Najslabši mogoči scenarij"
Okuženi zdravniki so po mnenju ministra za zdravje Aleša Šabedra "najslabši mogoč scenarij", ki bi se lahko zgodil. Izpostavil je, da so se zdravstveni delavci okužili v tujini, in ne med delom. Ob tem je vse zdravniške organizacije in zdravnike pozval, da najprej poskrbijo za svojo varnost in preventivo, šele nato za zdravje bolnikov. "Primeri, ki so se nam zgodili, se ne smejo ponoviti," je opozoril.

Osem potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom
Sorodna novica Šebeder: "Pri izvozu zaščitnih mask dobiček nad potrebami prebivalstva"

V Mariboru potrdili drugi primer

V Mariboru so prvi primer novega koronavirusa ugotovili v četrtek popoldne, gre za 32-letnega moškega iz okolice Maribora. V petek, kmalu po novinarski konferenci, na kateri so javnost seznanili s primerom, so pristojni organi potrdili, da je okužena tudi njegova partnerica. Oba okužena sta zaposlena v UKC-ju Maribor, pred kratkim pa sta se vrnila s počitnic v severni Italiji. Tam sta bila s skupino prijateljev od petka do ponedeljka, je v Odmevih poročala novinarka TV Maribor Saška Jazbec.

32-letni klinični farmakolog je spoštoval predvideni protokol in poklical osebnega zdravnika, ki ga je napotil na vstopno točko. Tam so mu vzeli bris, nato pa je bil sprejet v UKC Maribor, kjer je zdaj v izolaciji.

Moški ni bil v stiku z bolniki, temveč le z nekaterimi zdravstvenimi delavci, ki so že bili premeščeni na delovna mesta, kjer ne bodo v bližini bolnikov. Po poročanju TV Slovenija gre za štiri medicinske sestre in pet zdravnikov, ki jih bodo v prihodnjih dneh v UKC-ju Maribor spremljali in tudi znova testirali. Zvonko Baklan iz UKC-ja Maribor je v Odmevih dejal, da so v petek opravili več kot 100 testov ljudi, pri katerih je ocenjeno povečano tveganje za okužbo.

Epidemiolog Zoran Simonovič je na novinarski konferenci pojasnil, da je moški višjo temperaturo zaznal šele v sredo popoldne in od takrat ni bil v službi, temveč se je zadrževal doma. Je pa bil še v sredo dopoldne v službi, na enoti intenzivne terapije, so še poročali v Odmevih.

Podrobneje o ukrepih in priporočilih pristojnih služb in ministrstev

Predstojnica oddelka za nalezljive bolezni in vročinska stanja UKC-ja Maribor Nina Gorišek je povedala, da je bolnik hospitaliziran z blažjo klinično sliko. "Po tehtnem znanju o virusu je znano, da je bolnik kužen na dan, ko je obolel. Zaradi varnostnih razlogov smo pregledali ves njegov delovni dan in vse kontakte ter identificirali rizične kontakte, ki so dobili vsa potrebna navodila. Testiranje bo potekalo po protokolu. Inkubacijska doba od morebitne okužbe do bolezni je najmanj od dva do 14 dni. Testiranje takoj po stiku zato ne da odgovora, ali je prišlo do prenosa," je poudarila Goriškova.

S koliko ljudmi je bila v stiku njegova žena, šlo naj bi za zdravnico na rentgenskem oddelku, še ni znano. V njenem primeru je bil prvi opravljen test negativen, zato je ostala v službi dalj časa kot njen mož. Da je okužena z novim koronavirusom, je pokazal šele drugi test, tudi ona pa je v izolaciji na UKC-ju Maribor. Oba okužena se sicer počutita dobro, zdravnica pa naj sploh ne bi kazala znakov okužbe.

Novinarska konferenca ministrstva za zdravje

Povečanje števila testiranj

Še vedno velja, da morajo tisti, ki sumijo, da so okuženi, najprej poklicati svojega zdravnika. Kot je za TV Slovenija poročala Špela Lobe, vstopne točke za testiranje ostajajo enake, so pa bolj obremenjene, saj se je število testiranj zelo povečalo. Pristojni bolnike prosijo za strpnost, saj zdravstveno osebje potrebuje nekaj časa za razkuževanje in prezračevanje prostorov.

Večina bolnikov na rezultate testiranja počaka doma, če se kdo zelo slabo počuti, pa ga v bolnišnico odpeljejo z reševalnim vozilom. Odslej se brisov ne jemlje le ljudem, ki so se vrnili z ogroženih območij, ampak tudi tistim, ki kažejo znake okužbe dihal in niso potovali v tujini.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je na novinarski konferenci sporočila, da je bilo do 14. ure v Sloveniji testiranih 498 oseb. Ob tem je dodala, da so bili sprejeti vsi potrebni ukrepi in je zadeva pod nadzorom. Dogovorjeno je, da se vsem bolnišnicam in domovom za starejše prepove obiske, vendar obstajajo določene izjeme.

Šole, vrtci in druge izobraževalne ustanove normalno delujejo, prav tako ni odpovedanih javnih prireditev. Ob tem priporočajo, da jih ljudje z akutnimi boleznimi ne obiskujejo, prav tako starejši in tisti s krhkejšim zdravjem.

MZZ odsvetuje potovanja v severno Italijo

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi epidemije novega koronavirusa danes odsvetovalo vsa potovanja v severno Italijo in nenujna potovanja v preostale dele države. Ministrstvo sicer vsem, ki se odločajo o potovanju v tujino, svetuje ponoven razmislek in preložitev potovanj, ki niso nujna.

Italija je glavno žarišče okužb z novim koronavirusom v Evropi, do zdaj je umrlo 197 ljudi. Največ okuženih in smrtnih žrtev so zabeležili v deželah Lombardija, Benečija in Emilija - Romanja, medtem ko so primere okužb zaznali v vseh italijanskih deželah.

Sorodna novica Italija: V enem dnevu za novim koronavirusom umrlo 49 ljudi

Mariborska vstopna točka

Vstopna točka za obravnavo in odvzem brisov pri bolnikih s sumom na okužbo s koronavirusom na območju Maribora je začela delovati v četrtek ob 17.30. Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor jo je postavil na območju med Mercatorjevim centrom Tabor in sedežem tamkajšnje gasilske brigade. Jemanje brisov so v mariborskem zdravstvenem domu sicer izvajali že prej, a na terenu, pri pacientu.

V mariborskem zdravstvenem domu so ponovno pozvali občane in občanke, naj ob vsakršnem sumu najprej pokličejo osebnega zdravnika. "Občani, ki pri sebi opazijo znake bolezni, kot so povišana temperatura, kašelj in oteženo dihanje, naj obvezno po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika, kjer bodo prejeli vsa potrebna nadaljnja navodila, in naj ne prihajajo v zdravstvene ustanove," so poudarili.

"V primeru nedosegljivosti osebnega zdravnika vas prosimo, da pokličete telefonsko številko 02/22 86 200. V času nedelovanja ambulante družinske medicine lahko bolniki pokličejo ambulanto za splošno nujno medicinsko pomoč na telefonski številki 02/333 18 09," so dodali.

V domovih za starejše po Sloveniji so uvedli popolne prepovedi obiskov. Foto: BoBo
V domovih za starejše po Sloveniji so uvedli popolne prepovedi obiskov. Foto: BoBo

Stanje prvih petih okuženih stabilno

Poleg obeh zaposlenih na UKC-ju Maribor in zdravnika iz metliškega ZD-ja so v Sloveniji okuženi še trije moški, ki so potovali po Maroku in se vrnili v Slovenijo prek Italije, ter še moški in ženska, ki sta potovala po Italiji in sta se po prvih podatkih tam tudi okužila. Po do zdaj znanih podatkih nista povezana s skupino prvih treh okuženih.

Vseh prvih pet okuženih z novim koronavirusom se zdravi na infekcijski kliniki v Ljubljani. Njihovo zdravstveno stanje je stabilno, dva obolela, ki nimata kliničnih znakov, naj bi v soboto odpustili v domačo oskrbo, kjer bosta v samoizolaciji.

Epidemiologi bodo poskusili poiskati in se pogovoriti z vsemi, ki so bili v tesnejših stikih z okuženimi.

Sorodna novica V Ljubljani se pričakuje 30-odstotni upad števila prenočitev

Okužbe na potovanju v Maroku

Prvi primer potrjene okužbe v Sloveniji so ugotovili pri okoli 60 let starem moškem, ki je bil v stiku z 19 sopotniki, od tega s 16 Slovenci in tremi Hrvati, je v četrtek popoldne pojasnila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat. Okuženi je bil na desetdnevnem motorističnem potovanju v Maroku, potoval je prek beneškega letališča, zaradi poškodbe med potovanjem pa je zadnjih nekaj dni potovanja preležal v sobi.

O nastalem položaju so obvestili vse potnike, ki so bili z okuženim v tesnem stiku. Odvzeti so jim bili brisi. Izid preiskave za eno visoko tvegano osebo, ki je bila v stiku s prvim bolnikom, je bil negativen.

Obravnavali so tudi sedem ljudi, ki so bili v stiku z bolnikom v viškem zdravstvenem domu v Ljubljani, in jih seznanili z ukrepi in navodili za samoopazovanje. Javljajo se tudi ljudje, ki so bili 29. februarja med 20. in 21.30 na ljubljanski urgenci, kjer je tudi bil okuženi, na NIJZ-ju pa poudarjajo, da je bila tam možnost okužbe nizka.

Od prvookuženega se je okužila druga oseba, pri kateri so potrdili okužbo. Drugi okuženi je sicer zdrav, brez kliničnih znakov. Tudi tretji okuženi je bil njun sopotnik.

Ključne informacije v zvezi z novim koronavirusom

Janša: Panika ne koristi nikomur

Predsednik SDS-a in predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da panika ob novem koronavirusu ne koristi nikomur. Po njegovih besedah je panike manj, če imajo ljudje natančne informacije in odgovore na vprašanja. V stiku je bil tudi že z ministrom Šabedrom, ki se v Bruslju mudi na drugem izrednem sestanku ministrov EU-ja za zdravje. Dodal je še, da smo virus v Sloveniji odkrili pozno, saj da "manj ljudi testiraš, pozneje boš ugotovil, da je kaj narobe".

Ministrstvo je danes šolam posredovalo dodatna navodila v zvezi s preventivnimi ukrepi v povezavi z novim koronavirusom.  Foto: BoBo
Ministrstvo je danes šolam posredovalo dodatna navodila v zvezi s preventivnimi ukrepi v povezavi z novim koronavirusom. Foto: BoBo

Ministrstvo za izobraževanje: Za zdaj ni razloga za stroge ukrepe

Zaskrbljenost zaradi novega koronavirusa čutijo tudi v izobraževanju. V številnih šolah so že v preteklih tednih začeli dejavneje opozarjati na ukrepe za preprečevanje širjenja okužb dihal. Posamezne šole pa so se odločile celo za odpovedi šolskih dejavnosti in dogodkov. Na ministrstvu poudarjajo, da v tem trenutku ni razloga za tako stroge ukrepe.

Že pretekli teden, ko v Sloveniji ni bilo potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom, so v vrtcih, šolah in tudi na fakultetah začeli zavzeto opozarjati na preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb dihal. Opozarjali so tudi, naj ljudje z znaki okužb dihal ostajajo doma. Ponekod so šli še nekaj korakov dlje. V nekaterih osnovnih in srednjih šolah so začeli odpovedovati šole v naravi, ekskurzije in izlete. Ponekod so do nadaljnjega odpovedali tudi vse dogodke, na primer predavanja za starše.

Ponekod se vodstva šol soočajo tudi z zahtevami staršev, naj iz previdnosti šolo zaprejo, prekinejo pouk oz. predavanja. Tako je na primer vodstvo neke srednje šole od posameznih staršev prejelo celo grožnje s tožbo, če šole ne bodo zaprli.

Na ministrstvu za izobraževanje ob tem poudarjajo, da vodstva take odločitve ne morejo sprejeti sama. Po zakonu o nalezljivih boleznih zbiranje ljudi po šolah, kinodvoranah in drugih javnih mestih prepove minister za zdravje. Po izdaji takega sklepa začne veljati državni načrt zaščite in reševanja za primer pojava epidemije oz. pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Takrat lahko minister za izobraževanje tudi odredi morebitno prenehanje pouka ali predčasen zaključek šolskega ali študijskega leta.

Kako potekajo priprave na morebitno razširitev okužb v šolah in vrtcih
Sorodna novica Z novim koronavirusom okuženih že več kot 100.000 ljudi

Preventivni ukrepi v DZ-ju

Novi predsednik državnega zbora Igor Zorčič je pojasnil, da so tudi v DZ-ju že sprejeli preventivne ukrepe proti morebitni okužbi z novim koronavirusom. Tako so po pisarnah razdelili razkužila, večkrat na dan čistijo kljuke na vratih, v prihodnje pa nameravajo tudi omejiti obiske v parlamentarnih prostorih.

"Poskrbeti moramo, da ne bo okužb s koronavirusom med zaposlenimi in poslanci ter da bo državni zbor tudi v prihodnje opravljal svojo temeljno funkcijo," je poudaril Zorčič.

Država na pomoč delodajalcem

Z ministrstva za delo so ob širjenju novega koronavirusa sporočili, da je predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki predvideva subvencioniranje čakanja na delo doma, že medresorsko usklajen in bo poslan socialnim partnerjem. Kdaj bo na vladi, še ni znano, cilj pa je zaščititi zaposlene in olajšati položaj gospodarstva. Kot je izpostavil državni sekretar na ministrstvu za delo Tilen Božič, njihov namen ni ustvarjati panike med prebivalstvom, je pa pomembno, da je predlog zakona pripravljen in bo lahko, če se bo pokazala potreba, zelo hitro sprejet.

Država bi na podlagi interventnega zakona delodajalcem priskočila na pomoč v primerih, ko zaradi slabega poslovnega položaja ne bi mogli zagotavljati dela najmanj 50 odstotkom zaposlenim delavcem hkrati in bi jih napotili na začasno čakanje na delo. V tem času bi bili delavci upravičeni do nadomestila plače v vrednosti 80 odstotkov osnove za nadomestilo plače, del tega bremena pa bi prevzela država.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Delno povračilo nadomestila plače je predvideno tudi v primerih, ko delavec dela ne bi mogel opravljati zaradi karantene, odrejene z odločbo ministra za zdravje. V obeh primerih bi breme izplačila nadomestila plače v vrednosti 60 odstotkov nosili delodajalci, preostalih 40 odstotkov pa država. Obdobje delnega prejemanja povračila nadomestila za namen začasnega čakanja na delo bi lahko trajalo največ tri mesece oziroma za obdobje odrejene karantene.

V predlogu zakona so predpisani tudi pogoji za uveljavitev delnega povračila nadomestila plače, med drugim da bi se moral delodajalec zavezati k ohranitvi delovnih mest delavcev na začasnem čakanju na delu še za najmanj šest mesecev po začetku začasnega čakanja na delo. Delodajalec bi pravico do delnega povračila nadomestila plače uveljavljal z vlogo v elektronski in pisni obliki, vložiti bi jo moral pri Zavodu RS za zaposlovanje. Do delnega povračila nadomestila plače pa ne bi bili upravičeni delodajalci, ki so davčni dolžniki, neplačniki plač in prispevkov za socialno varnost, kršilci delovne zakonodaje in tisti, nad katerimi je bil uveden postopek plačilne nesposobnosti, so še pojasnili na ministrstvu.