V Washingtonu so za zdaj trije primeri okužbe z novim koronavirusom. Foto: EPA
V Washingtonu so za zdaj trije primeri okužbe z novim koronavirusom. Foto: EPA

Do zdaj so po svetu potrdili več kot 100.0000 primerov obolelosti za novim koronavirusom, umrlo je več kot 3400 ljudi.

Novi koronavirus se širi tudi po ZDA, kjer so v 20 zveznih državah potrdili 245 primerov okužbe, umrlo je 14 ljudi. V treh zveznih državah, Kaliforniji, Washingtonu in na Floridi, so oblasti uvedle izredne razmere. Sicer pa je bilo kar 12 smrtnih primerov v zvezni državi Washington, od tega sedem v domu za ostarele v Kirklandu v predmestju Seattla.

Pred San Franciscom pa je zasidrana turistična ladja za križarjenja podjetja Princess Cruises s 3.500 ljudmi na krovu, med katerimi jih ima veliko simptome okužbe. Na ladji že potekajo testiranja potnikov.

Razkuževanje v Seattlu. Foto: Reuters
Razkuževanje v Seattlu. Foto: Reuters

Kongres potrdil 8,3 milijarde dolarjev

Ameriški kongres je pospešil postopke in soglasno potrdil predlog zakona o izredni porabi 8,3 milijarde dolarjev za boj proti novemu koronavirusu. Predlog je podpisal ameriški predsednik Donald Trump, ki je ljudi že pred tem pozval, naj bodo mirni, saj da bo virus "odšel". Dodal je, da sta država in njeno gospodarstvo v "odlični formi", centralno banko pa je pozval k dodatnemu znižanju obrestnih mer.

Sorodna novica Italija: V enem dnevu za novim koronavirusom umrlo 49 ljudi

Po ZDA primanjkuje kompletov za testiranje za novim koronavirusom, kar pomeni, da bo potrjenih okužb v prihodnje še več. Minister za zdravje Alex Azar je kongresnikom zagotovil, da bodo do konca tedna po ZDA razposlali milijon kompletov za testiranje, kar bo zadostovalo za 400.000 ljudi, saj je treba teste ponavljati. Do četrtka so lahko izvajali teste le v 44 zveznih državah, pa še to ne povsod, kjer bi bilo potrebno.

Okuženi morajo sami plačevati stroške testiranj

Prepirajo se tudi zaradi stroškov, saj določene zdravstvene zavarovalnice nočejo pokrivati stroškov testiranja, kar pomeni, da morajo določeni okuženi stroške testiranja plačati iz lastnega žepa.

Podpredsednik ZDA Mike Pence, ki ga je Trump zadolžil, da vodi odgovor na novi koronavirus, je v četrtek pozval Američane, ki so zdravi, naj ne kupujejo zaščitnih mask, ker jih potrebujejo za zdravstvene delavce. Pence je opozoril, da bo okužb še več, predvsem med starejšimi in med ranljivejšo populacijo s kroničnimi boleznimi.

Sorodna novica Potrjen osmi primer, okužen je zdravnik ZD-ja Metlika

Južna Koreja: Znova porast števila okuženih

Iz Južne Koreje danes poročajo o ponovnem velikem povečanju števila okužb z novim koronavirusom. Na novo se je okužilo 518 ljudi, umrlo jih je sedem. V tej državi se je tako doslej okužilo 6.590 ljudi, virus pa je zahteval 42 življenj.

Južna Koreja je danes izrazila oster protest proti odločitvi Japonske, da bo za obiskovalce iz Južne Koreje uvedla dvotedensko karanteno. S tem se je Japonska pridružila skoraj 100 državam, ki so uvedle omejitve za južnokorejske obiskovalce. Za tiste, ki prihajajo z visoko tveganih južnokorejskih območij, je uvedla prepoved vstopa v državo, za tiste z drugih območij pa dvotedensko karanteno. Južnokorejsko zunanje ministrstvo, ki je poudarilo, da je ukrep Tokia pretiran, je že napovedalo, da bo na zagovor poklicalo japonskega veleposlanika.

Merjenje temperature v Iranu. Foto: Reuters
Merjenje temperature v Iranu. Foto: Reuters

Kitajske šole se pripravljajo na odprtje

V prvem žarišču bolezni, kitajski pokrajini Hubej, z izjemo mesta Vuhan, kjer je novih 126 obolelih, v zadnjih 24 urah prvič od izbruha novega koronavirusa niso zaznali nobene nove okužbe.

Povečuje se število primerov obolelih Kitajcev, ki so se okužili v tujini. Skupno je na Kitajskem zbolelo 80.573 ljudi, umrlo jih je 2931.

Kot poroča Reuters, se po Kitajskem, tam, kjer zadnje dni niso odkrili novih primerov, pripravljajo na odprtje šol in vrnitev življenja v normalne tire. V pokrajini Činghaj na severozahodu države, kjer novega primera obolelega niso odkrili 29 dni (do 5. marca), bodo šole postopoma odprli med 11. in 20. marcem, v jugozahodni pokrajini Gujdžov, kjer ni bilo novega primera 18 dni, pa 16. marca.

Iran: Med žrtvami tudi nekdanji namestnik iranskega zunanjega ministra

Za novim koronavirusom je umrl nekdanji namestnik iranskega zunanjega ministra Husein Šejkoleslam. 67-letni diplomat je zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča novi virus, umrl v bolnišnici v Teheranu. V Iranu, kjer je eno žarišč izbruha novega koronavirusa, bodo šole in univerze ostale zaprte še dva tedna. Doslej je tam umrlo 124 ljudi, število okuženih se je povečalo za 1234, na 4747. Šole in univerze bodo ostale zaprte še dva tedna.