Mladinska knjiga v svoji spletni knjigarni za prodajo e-knjig e-Emka ponuja bralcem brezplačen dostop do petdesetih e-knjig. Dostop do nekaterih gradiv in knjig omogoča Narodna in univerzitetna knjižnica, aktivirali pa so se tudi manjši založniki z brezplačnim dostopom do e-izdaj in z akcijskimi nakupi. Nova branja ponuja še spletna knjigarna in knjižnica Biblos, ki omogoča dostop do knjig na daljavo.

V spletni knjigarni e-Emka so na voljo knjige za otroke in mladostnike, kot so na primer Menjalnica sanj Milana Dekleve, Pika Nogavička Astrid Lindgren ter Absolutno resnični dnevnik Indijanca s polovičnim delovnim časom Shermana Alexieja. Foto: Reuters
V spletni knjigarni e-Emka so na voljo knjige za otroke in mladostnike, kot so na primer Menjalnica sanj Milana Dekleve, Pika Nogavička Astrid Lindgren ter Absolutno resnični dnevnik Indijanca s polovičnim delovnim časom Shermana Alexieja. Foto: Reuters

Kot so zapisali pri Mladinski knjigi, ljubitelji romanov v njihovem naboru zagotovo ne bodo spregledali Dnevov zavrženosti Ellene Ferrante in Dnevnika Ane Frank, za ljubitelje napetih zgodb so med drugim na voljo Dekle na vlaku Paule Hawkins, Ni je več Gillian Flynn in Inferno Dana Browna. Marsikdo se bo razveselil Dnevnika Bridget Jones Helen Fielding ali pa Skrivnega dnevnika Hendrika Groena, starega 85 let, ki ga je napisal Hendrik Groen.

Sorodna novica Knjižnice in knjigarne zaprle vrata, ne pa tudi knjižnih platnic: do knjig in gradiva na daljavo

Na voljo so tudi priročniki, kot sta Kar zagotovo vem Oprah Winfrey ali Formule ljubezni Zorana Milivojevića, "za bolj zahtevne bralce bo odličen izbor tudi mednarodna uspešnica Umetnost vojne Sunzi ali Zgodovina branja Manguel". Bralcem so zaželeli, da "naj bosta zavezništvo in prijateljstvo s knjigami v teh težkih časih še močnejši, kot je običajno".

Biblos ponuja 3821 naslovov
Dostop do čtiva omogoča tudi Biblos, največja spletna knjižnica in knjigarna v Sloveniji. Trenutno ponujajo 3821 naslovov, od teh je dobrih 80 odstotkov v slovenskem jeziku, nabor pa se nenehno dopolnjuje. "V zadnji dneh povpraševanje po e-knjigah skokovito narašča – medtem ko je sistem Biblos doslej naštel med 200 in 400 izposojami dnevno, jih zdaj vrtoglavih 800 do 900, kar pomeni, da stisko ob epidemiji prebivalstvo premaguje tudi z branjem," so sporočili iz založbe Beletrina.

O Biblosu z Mitjo Čandrom

Biblos lahko brezplačno uporabljajo člani katere koli od slovenskih knjižnic. Platforma omogoča branje na vseh elektronskih napravah, vključno s tablicami in pametnimi telefoni, tudi s pomočjo bralnika inkBOOK, ki ga je Beletrina v sodelovanju s proizvajalcem bralnika prilagodila za Biblos. Izposoditi si je mogoče štiri knjige naenkrat za obdobje dveh tednov. Izposoja je brezplačna, e-knjige pa je mogoče tudi kupiti.

Vabljeni tudi k prebiranju bralnih predlogov

Na spodnjih dveh povezavah pa najdete knjižne predloge, ki jih podajajo slovenski avtorji, ilustratorji, uredniki, prevajalci, kritiki, lektorji in drugi za čas, ko se zapiramo v stanovanja.

Branje v času izolacije: Poezija, ki zagotavlja, da "si svet ne zasluži / še konca sveta"

Domače branje v času samoosamitve