Simulacija prikazuje tri različne scenarije glede na hitrost povečevanja okuženih ljudi. Foto: TV Slovenija
Simulacija prikazuje tri različne scenarije glede na hitrost povečevanja okuženih ljudi. Foto: TV Slovenija

Infektolog Andrej Trampuž, ki dela na Univerzitetni kliniki Charite v Berlinu, je za TV Slovenija pripravil tri različne simulacije poteka epidemije. Če bo povečevanje števila okuženih prihodnje dni 15-odstotno, bo 7. aprila v Sloveniji skoraj 3400 okuženih. "V Nemčiji imamo dnevni porast 23 odstotkov, v Sloveniji smo imeli 15-odstotnega, vendar testiramo manj kot v Nemčiji, zaradi tega so v grafu prikazane tri krivulje," je pojasnil infektolog.

Sorodna novica Hospitaliziranih 74 bolnikov, 15 v intenzivnih enotah

Ob predpostavki, da pet odstotkov okuženih potrebuje respirator, bo ob 15-odstotni rasti števila okuženih sredi aprila respiratorje potrebovalo skoraj 400 bolnikov. "Simulacija kaže, da bomo 4. aprila imeli ali potrebo po 89 respiratorjih, če bo porast 15-odstoten, ali 208, če bo porast 20-odstoten. Vidimo, da bomo kmalu prišli do meje, ko morda ne bo dovolj mest. V Nemčiji s podobno simulacijo pričakujemo, da bomo na meji kapacitet respiratorjev v roku sedmih, osmih dni," je povedal Trampuž, ki meni, da nas do vrha epidemije ločijo najmanj še štirje tedni.

"Bolnišnice se na to pripravljajo, praznijo oddelke, šolajo medicinsko osebje. Večja težava so zasebne bolnišnice, ki nočejo sproščati postelj in še vedno gledajo na dobiček," je o stanju v Nemčiji povedal Trampuž. "Kar se Slovenija lahko iz tega nauči, je: ne privatizirati zdravstva, ker tako zdravstvo ne bo pripravljeno na razmere, kot je pandemija," je ob tem opozoril infektolog.

Projekcija poteka epidemije

"Če ukrepov ne bi bilo, so napovedi naravnost osupljive"

Kot je pojasnila infektologinja Bojana Beović, v Sloveniji projekcije poteka epidemije na podlagi števila okuženih, hospitaliziranih bolnikov in tistih, ki potrebujejo intenzivno nego, dela predvsem Institut "Jožef Stefan". "Napovedi so podobne, kot jih je napovedal doktor Trampuž," je dejala Beovićeva in dodala, da bodo težave večje, če se v Sloveniji ne bomo držali sprejetih ukrepov za omejevanje širjenja okužb.

Sorodna novica Andrej Trampuž: "Mi lahko le zdravimo, potek epidemije je v rokah ljudi."

"Pri nas naraščanje za zdaj ni tako izrazito. V zadnjih dneh je bilo pod 10 odstotkov, z včeraj na danes pa je nekoliko preseglo 10 odstotkov. Če ukrepov ne bi bilo, so tudi slovenske napovedi strokovnjakov z Instituta "Jožef Stefan" naravnost osupljive. Prav gotovo bi v tem primeru imeli razmere, ki jih nikakor ne bi zmogli," je za TV Slovenija povedala Beovićeva.

"Če bomo ukrepe nadaljevali, če bo vsak posameznik storil vse, da okužbe ne bi prenesel, pa je realno, da bomo z velikimi napori okužbo obvladali oziroma nam bo uspelo zdraviti vse tiste bolnike, ki zdravljenje potrebujejo," je dejala infektologinja in pojasnila, da se ob tem stroka opira na izkušnje italijanskih kolegov, ki so težave, ki jih imajo, deloma pripisali razdrobljenemu vodenju odgovora na epidemijo.

Dodala je, da je zaradi majhnosti Slovenije mogoče bolnišnično zdravljenje organizirati tako, kot bi šlo za eno bolnišnico – torej s poenotenim vodenjem in predvsem sodelovanjem vseh oddelkov za intenzivno zdravljenje ter tudi vseh oddelkov, ki obravnavajo bolnike, ki ne potrebujejo intenzivnega zdravljenja.

Obvestilo uredništva:
Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.