Na seji vlade bodo protikoronske ukrepe združili v predlog t. i. megazakona. Foto: Vlada RS
Na seji vlade bodo protikoronske ukrepe združili v predlog t. i. megazakona. Foto: Vlada RS
Sorodna novica Zorčič o hitrosti sprejemanja svežnja: "Ukrepe lahko uredimo tako, da veljajo za nazaj"
Sorodna novica Vlada ima na mizi megazakon; po svetu že več kot 530.000 obolelih

Premier Janez Janša sicer želi, da bi DZ zakon potrdil še ta mesec, pomoč bi zaobjela april in maj, nekateri ukrepi pa bodo veljali tudi za nazaj.

Vlada je smernice za pripravo ukrepov, katerih namen je blažiti posledice epidemije tako za državljane kot podjetja, predstavila na začetku tedna. Med najpomembnejšimi so državno sofinanciranje prispevkov za delavce na čakanju, pomoč samozaposlenim v obliki odpisa socialnih prispevkov in izplačila mesečnega temeljnega dohodka ter poseben dodatek za upokojence z najnižjimi pokojninami. Javnih storitev, ki se v času krize ne izvajajo, gospodinjstvom ne bo treba plačati.

"Gre za megazakon, s katerim poskušamo ustvariti finančno blazino, da bi lahko Slovenija tudi po koncu epidemije normalno živela," je v četrtek dejal premier Janez Janša. Vrednost vseh predlaganih ukrepov je okoli dve milijardi evrov. Zakon naj bi veljal za meseca april in maj, zagotovo pa bo po Janševih besedah za nekatere ukrepe predlagano, da veljajo tudi za nazaj. To ustava omogoča, je pojasnil. Slovenija je epidemijo novega koronavirusa razglasila 12. marca.

Na mizi vlade predlog zakona o ukrepih za omilitev posledic epidemije

Predvidoma bodo zakon pilili pozno v noč

Pričakovati je, da bo vlada izjemno obsežen zakon pilila pozno v noč. Zatem ga bo poslala v obravnavo v DZ in Janša v idealnem primeru potrditev pričakuje do 1. aprila. Predsednik DZ-ja Igor Zorčič je v četrtek za TV Slovenija povedal, da bi poslanci lahko zakon sprejemali na izredni seji sredi prihodnjega tedna.

Medtem se bodo na ministrstvih v sodelovanju s strokovno skupino lotili priprave še enega podobnega zakona in vlada ga bo obravnavala predvidoma konec prihodnjega tedna.

Premier Janez Janša si želi, da bi sveženj zakonov parlament sprejel še ta mesec. Foto: EPA
Premier Janez Janša si želi, da bi sveženj zakonov parlament sprejel še ta mesec. Foto: EPA
Transakcijski račun za donacije

Številka računa, na katerega lahko donatorji nakažejo sredstva za odpravo posledic epidemije, je:

SI56 011006300109972

Namen nakazila je COVID-19, koda namena CHAR. Sklic za pravne osebe je 18 10995-7300000-16115020, za fizične osebe pa 18 10995-7301006-16115020.

Sorodna novica Po vrnitvi iz Španije odrejena skupinska karantena, tudi za Zorana Dragića

Transakcijski račun za donacije

Odprtje posebnega računa za donacije je v sredo napovedal uradni govorec vlade Jelko Kacin. Naj prispevajo, je pozval predvsem tiste, ki jim je država zaradi krize pomagala vrniti se iz tujine z evakuacijskim poletom. Na finančnem ministrstvu so ob objavi številke računa zapisali, da je zanimanje veliko. Zbrana sredstva se bodo porabljala v okviru proračunske rezerve, vlada pa bo o njihovi porabi mesečno poročala državnemu zboru, so sporočili s finančnega ministrstva.

Na ministrstvu za zunanje zadeve medtem hitijo z organiziranjem evakuacijskih poletov za slovenske državljane, ki so še v tujini. Doslej se je na tak način domov vrnilo okoli 310 slovenskih državljanov in rezidentov, ki so se vračali s Kanarskih otokov, iz Maroka, Pariza, Londona, Prage, Varšave, Beograda, Podgorice, Münchna, Madrida in Moskve. Še eno letalo bo iz Madrida prispelo v soboto, napovedujejo tudi možnost evakuacijskega poleta iz Finske in Ekvadorja.

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je v sredo povedal, da se jim oglašajo vedno novi slovenski državljani, ki poskušajo priti iz tujine in potrebujejo pomoč. Dobra novica pa je, "da jih tudi vedno več prihaja domov na različne načine", je dodal. Po nekaterih ocenah naj bi bilo po svetu še okoli 500 Slovencev, če ne še enkrat toliko.

Vlada ima na mizi megazakon
Vlada bo v petek potrjevala krovni »protikorona« zakon


Obvestilo uredništva:
Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.