Delo bodo opravljali pod nadzorom in odgovornostjo mentorja, ki jim ga bo določil delodajalec. V primeru zaposlitve pripravnika, ki bi ga bilo ob zaposlitvi treba napotiti na preventivni zdravstveni pregled, se izjemoma dovoli zaposlitev tudi brez opravljenega preventivnega zdravstvenega pregleda, če delodajalec zaradi izvajanja ukrepov za zajezitev epidemije tega ne more zagotoviti.

Okuženi policisti

Na nekdanjem mejnem prehodu Dolga vas, kjer zdaj deluje center za sodelovanje varnostnih organov, v katerem skupaj delajo policisti iz Slovenije, Madžarske, Avstrije in Hrvaške, naj bi se s koronavirusom okužili policisti, tudi policist iz Slovenije.

Poleg slovenskega policista naj bi bila okužena tudi policista iz Avstrije in Hrvaške, je poročala TV Slovenija. Na Generalni policijski upravi več informacij o tem niso podali, potrdili so le, da so danes izvedeli za prvega okuženega v vrstah policije.

Vrtci bodo zaprti do preklica

Na ministrstvu za šolstvo so po poročanju TV Slovenija potrdili, da ukrep o zaprtju slovenskih šol in vrtcev ne bo prenehal 17. aprila, temveč bo veljal do preklica.

"Če bo epidemija izzvenela v naslednjih 14 dneh, se bomo takrat lahko začeli pripravljati na kolikor toliko normalno življenje. A vrtci zagotovo ne bodo prva ustanova, ki bo začela znova delovati, kot da se nič ne bi zgodilo," je na dopoldanski novinarski konferenci zatrdil Jelko Kacin. Izobraževalne ustanove in vrtci tako ostajajo zaprti do preklica.

Strah pred nekritičnimi napotitvami v bolnišnice

"Če je ta porast številk v ranljivih skupinah, potem sem zaskrbljen, če je porast v skupinah, katerih del so osebe srednjih let, potem težava ni tako huda," pravi infektolog Janez Tomažič.

"Bojimo se nekritičnih napotitev bolnikov v bolnišnice pri takih bolnikih, kjer to ne bi prispevalo k dobrobiti in izboljšanju kakovosti življenja," je opozoril. Po njegovih besedah smo zdaj še v relativno mirnem času, ko se lahko o tem pogovorimo brez naglice, v miru, strokovno, človeško in dostojanstveno, je Tomažič povedal za STA.

"Pri teh odločitvah in pogovorih s svojci je nujno, da poleg družinskega zdravnika, ki oskrbovance najbolje pozna, sodelujejo še strokovno zelo dobro podkovani zdravniki specialisti iz sekundarnih in terciarnih ustanov, psiholog in če je le mogoče, strokovnjak za paliativo," je dejal. Za te bolnike je treba poskrbeti strokovno in v skladu z etičnimi načeli, je še dodal.