Fotografija je simbolična. Foto: Radio Koper/web
Fotografija je simbolična. Foto: Radio Koper/web

Na javnost in medije se je obrnil eden izmed okuženih v epidemiji. Izkušnjo je razgrnil v pismu, ki ga objavljamo v celoti.


Spoštovani!

Sem Martin Mursa. Sredi marca sem zbolel za boleznijo covid-19. Deset dni sem bolezen preboleval doma. Ker se mi je stanje še kar naprej slabšalo, so me za teden dni hospitalizirali na Infekcijski kliniki v Ljubljani.

To je zelo huda bolezen. V najhujših trenutkih prebolevanja bolezni sem trpel zaradi visoke vročine, glavobola, bruhanja, bolečinskih krčev in tresavice ter kašlja in oteženega dihanja. Zaradi dolge časovne prisotnosti zapisanih simptomov sem se obupno slabo počutil in popolnoma splošno oslabel in so me celo obhajali dvomi, ali se bom iz tega sploh kdaj izvlekel. Kljub zapisanemu so zdravniki moj primer označili kot blag potek bolezni, saj nisem potreboval respiratorja.

Sicer sem zdrav in čvrst in nimam kakšnih pridruženih bolezni.

Po tem obdobju imam še vedno pozitiven bris na SARS CoV-2. Zato trenutno bivam v karanteni, v objektu, ki ga ima UKC za te namene v Ratečah. Prebolevam tudi pljučnico, ki je posledica okužbe z virusom. Pod medicinskim nadzorom sem s pomočjo telemedicine oziroma programa E-Zdravje.

Želim pohvaliti celotno osebje, ki se je ukvarjalo in se še ukvarja z mano in mojo boleznijo. Na infekcijski kliniki sem imel same odlične izkušnje. Vsi se nadpovprečno trudijo, pa naj gre za čistilke, sestre ali zdravnike. Njihovo delo je strokovno in prizadevno, čeprav poteka v zelo zahtevnih pogojih. Poleg tega so ves čas izpostavljeni okužbi. Zaščitna oprema, ki so jo prisiljeni uporabljati, pa še otežuje njihovo delo.

Zelo pogosto se me pozitivno presenetile tudi njihove človeške kvalitete, saj so me v najhujših trenutkih bolezni bodrili, tolažili in mi na različne načine pomagali ter stali ob strani.

Zdaj se mi je počutje izboljšalo, virus pa je še prisoten. Zato sem primoran bivati v izolaciji. Tudi v tem času se osebje telemedicinskega centra UKC-ja trudi in vestno spremlja moje zdravstveno stanje. Vsi so zelo prizadevni in natančni.

V medijih pogosto berem o težavah in slabih razmerah v slovenskem zdravstvu. Moja osebna izkušnja je ravno nasprotna.

Celotni ekipi se od srca zahvaljujem za ves trud in požrtvovalno delo, ki so ga in ga še vlagajo v moje zdravljenje.

Spoznal sem, da so to zares junaki našega naroda, saj nam rešujejo življenja, pri tem pa nosijo na prodaj svoje zdravje. Opravljajo zelo plemenito delo in zato jih neizmerno cenim. Ko se trudijo za ozdravitev pacienta, ne osrečijo samo njega, ampak vse njegove domače, sorodnike in prijatelje.

Zares najlepša hvala vsem, ki ste se in se še trudite z mano. Želim vam, da v boju s koronavirusom rešite še veliko življenj. Ob tem pa vam želim, da tudi sami ostanete zdravi.

Bolnik, ki preboleva covid-19

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.