NPU nadaljuje preiskavo spornih nabav
Kako se bo razpletlo razkritje domnevno spornih nabav zaščitne opreme? NPU je že začel predkazenski postopek. Foto: Twitter/Zdravko Počivalšek
Kako se bo razpletlo razkritje domnevno spornih nabav zaščitne opreme? NPU je že začel predkazenski postopek. Foto: Twitter/Zdravko Počivalšek

Predsednik vlade Janez Janša razkritij še ni konkretno komentiral. Pristojna ministrstva morajo do torka pripraviti poročila o zagotavljanju zaščitne opreme in podatke o stanju te opreme ob prevzemu poslov. Poročilo bodo nato poslali v državni zbor, je sinoči na družbenem omrežju Twitter sporočil predsednik vlade. In to je tudi njegov edini odziv na razkritja oddaje Tarča o vpletanju politike v posle z zaščitno opremo. Da zaradi afere očitno ne bo zahteval odhoda najbolj vpletenih ministrov, morda kažejo njegove objave zapisov drugih uporabnikov na Twitterju, češ da naša hiša laže in da je RTV-prispevek treba ukiniti.

Opozicija pa je vse bolj prepričana, da mora vlada po razkriti aferi oditi. Vlada ni vredna časti in odgovornosti, da narod vodi skozi te velike izzive, sporoča predsednik SD-ja Dejan Židan. Drugo Janševo vlado je odnesla korupcija, očitno bo tudi tretjo, pa dodaja nekdanji premier Marjan Šarec.

Ne, to ni žvižgač, saj je še kako vpleten v ta posel. Bil je zelo zadržan, ko je bilo treba vplačati zneske v evropsko naročilo, in izjemno aktiven, ko je šlo za podpisovanje pogodb, ki so bile podpisane po prevelikih cenah.

Kacin o žvižgaču Galetu

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) pa medtem nadaljuje preiskavo v predkazenskem postopku, ki ga je začel včeraj. Pogovoru s kriminalisti se po objavljenih dokumentih najbrž ne bo mogel izogniti gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Travner o poizvedovanju na blagovnih rezervah

Oddaja Tarča je sicer razkrila tudi, da je o poslih na blagovnih rezervah poizvedoval kar v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner. "Meni se ne zdi sporno, zato ker sem ravnal, tako kot bi ravnal policist, kar pač sem. Veste, jaz sem dobil to obvestilo, na mene je prišlo, in nisem sam preiskoval, jaz sem samo preveril, ali je res nujno potrebno v tem trenutku ukrepanje policije ali ni," je za TV Slovenija pojasnil Travner.

Sorodna novica Protestniki s kolesi skozi središče Ljubljane in pred parlament

Kacin: "Gale ni žvižgač"

So pa razkritja v oddaji razburila del javnosti. Skupina v podporo Ivanu Galetu, ki je v Tarči razkril pritiske, ima na Facebooku že več kot 42.000 uporabnikov. Čeprav poskuša vladni govorec Jelko Kacin Galeta prikazati v drugačni luči. "Ne, to ni žvižgač, saj je še kako vpleten v ta posel. Bil je zelo zadržan, ko je bilo treba vplačati zneske v evropsko naročilo, in izjemno aktiven, ko je šlo za podpisovanje pogodb, ki so bile podpisane po prevelikih cenah," je dejal Kacin.

Vseeno pa so nekateri nestrinjanje s potezami vlade včeraj izrazili s skupnim kolesarjenjem po ljubljanskih ulicah.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in žvižgač z blagovnih rezerv Ivan Gale. Foto: MMC RTV SLO
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in žvižgač z blagovnih rezerv Ivan Gale. Foto: MMC RTV SLO