Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na vprašanje voditelja sinočnjih Odmevov Igorja E. Berganta, ali ga je kot aktualnega predsednika vlade skrbelo, da ni bilo dovolj zaščitne opreme v skladiščih, je nekdanji premier Marjan Šarec odgovoril: "Seveda nas je skrbelo. Zato smo izvedli ukrepe, zato je ministrstvo za zdravje šlo v skupno evropsko naročilo za 500.000 mask takrat, vendar se je kasneje izkazalo, da je to skupno naročilo padlo v vodo, ker bi se zgodila prevara. Bilo je neko, mislim, singapursko podjetje. Tako da to nikakor ne drži, da se mi s tem nismo ukvarjali. Mi smo se že zdavnaj, že 29. januarja je bila ustanovljena medresorska koordinacija, ko smo se mi ukvarjali s tem, je Janez Janša 28. februarja smučal v Italiji. To je vsem znano. Koliko se je Janez Janša zavedal prihajajoče epidemije, je veliko vprašanje."

Na to njegovo izjavo se je v petek odzval predsednik vlade Janez Janša. Prek Twitterja je sporočil: "Ko se @sarecmarjan laže kot @Je_rca. Očitno črka L v kratici @StrankaLMS pomeni LAŽ. Včeraj menda v @TVOdmevi trdil, da sem februarja 2020 smučal v Italiji, čeprav je bilo že zdavnaj pojasnjeno, da to ni res. Z lažmi zakriva svojo odgovornost za mrtve v epidemiji #koronavirus."

Šarec je na Janševe navedbe, da laže, odzval, da to počne Janša. "Predsednik vlade me je obtožil, da lažem o njegovem smučanju. Jasno piše "danes", kar ustreza datumu objave. Če pa ni smučal in je napisal "danes", se je pa prav tako zlagal. O, sveta preproščina. Toliko o njegovem zavedanju o prihajajoči epidemiji," je Janši po Twitterju sporočil Šarec.

Preklic izjave ali tožba

Predsednik LMŠ-ja pa je prek Twitterja objavil tudi zahtevo za preklic izjave in poziv k prenehanju s kršitvami osebnostnih pravic, ki mu jo je poslala odvetniška pisarna Matoz.

"Po pooblastilu predsednika vlade Republike Slovenije gospoda Janeza Janše vas pozivamo, da nemudoma prekličete v nadaljevanju navedeno izjavo, s katero ste nedopustno kršili pravice naše stranke do varstva ugleda in dobrega imena," so sporočili Šarcu.

Sorodna novica Šarec: Pod krinko boja proti virusu je ta vlada grobo posegla v vse institucije

"Pravici do varstva ugleda in dobrega imena naše stranke ste kršili z naslednjo neresnično in škodljivo izjavo, ki ste jo izrekli dne 7. 5. 2020 v oddaji Odmevi, ki je bila predvajana na TV Slovenija, in sicer ste dejali, "da je Janez Janša 28. februarja 2020 smučal v Italiji, kar je vsem znano". Ob tem ste poudarili, da je to pomembno, "ker je v poročilu navedeno, da je ključni problem, da tisti, ki so prišli s smučanja, niso šli v karanteno". Vaša izjava je popolnoma neresnična in izrečena izključno z namenom škodovati ugledu in dobremu imenu naše stranke," pojasnjuje odvetnik Franci Matoz.

Šarec v Odmevih odgovarjal na očitke

V zahtevi za preklic izjave je še navedeno, da je Janša tako medijem kot tudi na svojih "družbenih profilih večkrat javno pojasnil, da je 28. 2. 2020 na družbenem omrežju Twitter objavil simbolično fotografijo s smučanja, ki je bila posneta februarja 2019, torej lansko leto. Izrekli ste neresnično trditev izključno z namenom povzročiti škodo naši stranki kot predsedniku Vlade Republike Slovenije, saj ste pri gledalcih želeli ustvariti vtis, da je naša stranka brezbrižno smučala v Italiji v času epidemije virusa covid-19, kar pa ni resnično, saj je naša stranka že takrat opozarjala, da prav vi ne izvajate nujnih ukrepov za zaščito življenja in zdravja prebivalcev Republike Slovenije."

Odvetniška pisarna Matoz od Šarca zahteva, da prekliče izjavo enak način, kot jo je podal, sicer bodo prisiljeni zoper njega vložiti tožbo.