Po skoraj dveh tednih in večkratnem usklajevanju med ministrstvi je javnost vendarle dobila na vpogled 83 strani dolgo "poročilo o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z epidemijo", ki je sestavljen iz poročil šestih ministrstev, in sicer za gospodarski razvoj in tehnologijo, za obrambo, za zdravje, za zunanje zadeve, za pravosodje in za notranje zadeve. Poročilo je v torek na seji obravnavala vlada, zdaj pa ga je posredovala tudi poslancem.

V skladišču na Rojah je bilo 16. marca medicinske opreme le za en dan, ugotavlja vlada v poročilu. Foto: Shutterstock
V skladišču na Rojah je bilo 16. marca medicinske opreme le za en dan, ugotavlja vlada v poročilu. Foto: Shutterstock

V njem je vlada znova opozorila, da se je Slovenija ob začetku epidemije covida-19 srečala s pomanjkanjem zaščitnih sredstev, pri čemer večkrat ugotavlja, da je glavni krivec za nastale razmere nekdanji premier Marjan Šarec, ki, kot so zapisali, "očitno ni vestno ravnal v službi". "Najbolj sporna je odločitev, da se za potencialno okužene povratnike iz žarišča v Italiji ne odredi karantena in da se pravočasno ne zapre oziroma zdravstveno nadzoruje meja z Italijo," so zapisali v poročilu in dodali, da ima njegovo ravnanje znake kaznivega dejanja. Poleg tega naj bi, "kot izhaja iz korespondence ministra za zdravje Šabedra", temu dejavno preprečeval razglasitev epidemije oz. hitrejše ukrepanje.

Čeprav je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) 3. marca 2020 sporočila, da so se od začetka izbruha covida-19 cene zaščitne opreme povečale tudi za šestkrat in da dobava lahko traja več mesecev, opozorila pa tudi na manipulacije na trgu, je Šarčeva vlada šele 11. marca ministrstvu za zdravje naložila, naj skladno z javnim naročanjem pridobi nujno potrebno zaščitno opremo, med drugim še piše Janševa vlada v poročilu.

Oprema v skladiščih zadostovala le za en dan

V poročilu vlada med drugim navaja, da je bilo v državnem logističnem centru Roje 16. marca 2020 na razpolago "93.500 kirurških mask, 2.000 mask FFP1, 1.000 mask FFP2, 3.400 mask FFP3, 1.514.380 lateksrokavic, 8.649 zaščitnih kombinezonov in 374 zaščitnih očal", kar po ocenah pristojnih ne bi zadostovalo "niti za en dan glede na ocenjene potrebe v Sloveniji, z izjemno lateksrokavic, kjer so zaloge glede na ocenjene potrebe zadostovale za štiri dni".
Ob tem Janševa vlada v poročilu pojasnjuje, da je v povprečju tri najbolj ključne izdelke dobavljala po nižji ceni kot Šarčeva vlada: "Primerjava povprečnih cen dobavljene zaščitne opreme za tri najbolj ključne artikle pokaže, da so se maske FFP2 v času 13. vlade Republike Slovenije kupovale po 4,64 €/kos, v času 14. vlade Republike Slovenije pa po 3,40 €/kos. Povprečna cena dobavljenega ventilatorja v času 13. vlade Republike Slovenije je bila 49.154,55 €, v času 14. vlade Republike Slovenije pa 33.880,44 €."

Zdravstveni sistem ni imel dobaviteljev, blagovne rezerve so bile kadrovsko podhranjene

Vlada je 17. marca nato najprej spremenila uredbo o najvišjih cenah zaščitne medicinske opreme, nato pa se lotila njenega iskanja. Ugotovili so, da v zdravstvenem sistemu, "kjer imajo v nekriznih razmerah najbolj dodelan sistem dobave zaščitnih sredstev, v kriznih časih dolgoletnim dobaviteljem ni uspelo zagotoviti novih zalog zaščitnih sredstev". "Razmah epidemije je terjal hiter odziv in zagotavljanje zaščitne opreme v izrednih razmerah", zato je nabavo zaščitne opreme prevzel zavod za blagovne rezerve, kjer pa so "zaostrene razmere na evropskem kot tudi svetovnem trgu hitro pokazale na težave pri delu".

"Zaposleni namreč niso bili ustrezno strokovno usposobljeni, hkrati so bili glede na obseg dela kadrovsko podhranjeni," so zapisali in dodali, da je zato vlada 24. marca ustanovila medresorsko delovno skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, hkrati pa so z gospodarskega ministrstva "v pomoč posredovali projektno skupino za koordinacijo in izvedbo nabav zaščitnih sredstev in opreme ter pravno pomoč".
Vzpostavili so enotni elektronski naslov, kamor je od 24. marca do vključno 14. aprila prispelo 2069 elektronskih sporočil slovenskih in tujih dobaviteljev. Večinoma gre za elektronska sporočila za nakup mask FFP2 kitajskih proizvajalcev, kirurških mask, mask, ki so namenjene splošni uporabi, zaščitnih rokavic, razkužil in respiratorjev z datumom dobave v roku enega meseca oziroma več, so pojasnili v poročilu.

Naloga blagovnih rezerv: preveriti cene, dobavni rok in skleniti pogodbo

"Od skupno 2069 prejetih elektronskih sporočil je bilo v pristojno reševanje na Zavod RS za blagovne rezerve poslanih skupaj 49 popolnih ponudb. Vloga Zavoda RS za blagovne rezerve je bila, da preveri cene na enoto izdelka in dobavni rok ter v skladu s 4. točko Sklepa Vlade RS številka 30400-3/2020/2 z dne 14. marca 2020 izvede po 46. členu ZJN-3 iz razloga skrajne nujnosti postopek javnega naročila in sklene pogodbo z dobaviteljem," so pojasnili naloge zavoda za blagovne rezerve.

Ker so se spopadali s težavami zaradi okrnjenih logističnih poti in poskusov prevar, se zavod za blagovne rezerve tudi ni lotil neposrednega naročanja pri kitajskih in drugih dobaviteljih, saj so večinoma zahtevali 100-odstotni avans. "ZRSBR je presodil, da so s tega vidika za državni proračun preveč tvegana," piše v poročilu in nadaljuje, da je zato to breme država "prenesla na dobavitelje, na način, da so sami poskrbeli za zavarovanje posla, zahteven transport do Slovenije in ta tveganja prevzeli nase". "ZRSBR je torej vso zaščitno opremo plačal šele po prevzemu. Izjema so bili ventilatorji dobaviteljev Geneplanet, LRM in RAM 2 ter dobavitelj zaščitnih mask Dobnik Trade, kjer so bila resda izvedena predplačila, vendar so bila vsa ustrezno zavarovana, z bančno garancijo oziroma s premoženjem podjetja," še pojasnjujejo na vladi.

Zavod za blagovne rezerve naj skuša doseči nižjo ceno in hitrejšo dobavo

V zaključku poročila sicer vlada navaja, da bo zavod za blagovne rezerve s 1. junijem nehal centralno nabavljati zaščitno opremo, poleg tega pa mu je vlada naložila še, naj "za še nerealizirane pogodbe za dobavo zaščitne opreme začne pogajanja z dobavitelji za korekcijo cen navzdol in skrajšanje dobavnih rokov".

Vlada poleg tega Računskemu sodišču predlaga revizijo pravilnosti in načrtnosti poslovanja zavoda za blagovne rezerve v prvih štirih mesecih leta in "revizijo vseh postopkov nakupa, najema in vzdrževanja ventilatorjev v vseh slovenskih bolnišnicah v zadnjih petih letih".
Poleg tega bo vlada, kot še piše v poročilu, v letošnjem proračunu zagotovila milijon evrov za razvoj in začetek proizvodnje medicinskih ventilatorjev ter še dodatni milijon za proizvodnjo zaščitnih mask tipa FFP2 in FFP3.

Poročilo na več mestih navaja tudi Ivana Galeta

Poročilo na več mestih navaja tudi Ivana Galeta, tako imenovanega žvižgača iz Zavoda za blagovne rezerve. Med drugim mu očita podpis pogodb s podjetjem SLA marketing, potem ko je gospodarsko ministrstvo zaradi umirjanja razmer že zahtevalo, da se k podpisovanju pogodb pristopa bolj racionalno. Gale je že včeraj na Facebooku zapisal, da je podjetje za razmeroma ugodno ceno ponudilo maske z visoko stopnjo zaščite ter da je kasneje izvedel, da Počivalšek ni odobraval pogodbe, ker so dobavitelja povezovali s stranko SD, je poročala novinarka TV Slovenija Eva Furlan. Po poročanju TV Slovenija je Gale tudi dejal, da ne razume, zakaj je sestava poročila vzela toliko časa.

Na očitke, ki so leteli na Počivalška, ker naj bi posredoval za sklenitev pogodbe z družbo Geneplanet za dobavo ventilatorjev v vrednosti osem milijonov evrov, poročilo ne odgovarja, prav tako ne ponuja podrobnejših pojasnil za izbor, je še poročala novinarka Furlanova.

Šarec o poročilu: Manipulativno, zavajajoče

Nekdanji premier se je na navedbe že odzval na Twitterju in zapisal: "Končno smo dočakali poročilo vlade o nakupih zaščitnih sredstev. Pričakovano, v stilu "mi smo super, odlični, če je pa karkoli spornega, je kriv MŠ". Manipulativno, zavajajoče in nevredno papirja, na katerem bo natisnjeno. Nič o korupciji in vojnem dobičkarstvu."

Opozicijske stranke LMŠ, SD in Levica, so se sicer s skupno izjavo odzvale na vladno poročilo in ocenile, da poročilo ne odraža preiskave dogodkov, ampak je namenjeno predvsem ščitenju sedanje vlade.

Sorodna novica Gale: Janšo sem hotel z nepravilnostmi seznaniti že 15. aprila. Kabinet: Janši to ni znano.

"Politični pamflet"

"Po hitrem pregledu lahko ugotovim, da je že sam naslov napačen, govorimo ne o poročilu, ampak o političnem pamfletu te vlade, torej prelaganje odgovornosti za nabave, ki so se izvajale v času vlade Janeza Janše, na prejšnjo vlado," je dejala poslanka LMŠ-ja Jerca Korče in izrazila upanje, da bodo dočakali tudi kakšno poročilo, ki bo "dejansko govorilo, kaj vse se je dogajalo, in razgalilo tudi napake te vlade". "Kaj se je počelo, kako so se posli vodili, kakšne so bile pogodbe, kdo je sprejemal odločitve za posrednike, kdo nas je pripeljal v to situacijo, da imamo za moje pojme eno večjih afer v zgodovini naše države," je nanizala.

Poslanec SD-ja Matjaž Nemec je prepričan, da gre v poročilu za prikrivanje tistega, kar bi lahko razgalilo sedanjo vlado. "Kaj imata skupnega Marjan Šarec in Janez Janša? Ministra Počivalška. Minister Počivalšek je bil ravno tako odgovoren za stanje v zavodu v času Šarčeve vlade, kot je odgovoren v času Janševe vlade," je ugotavljal. Kar nekaj dejstev po njegovih besedah bode v oči, kot je časovnica priprave dokumenta, ki je trajala v nedogled. "Ustvarja se občutek, da se želi na hitro pomesti pod preprogo dokument, ki je bil, kot vemo vsi, do potankosti sfriziran, zato da je lahko potem predstavljen javnosti na način, kot je bil danes," je dejal Nemec.

Levica: Organiziran kriminal, vojno dobičkarstvo

"V poročilu vlade Janeza Janše piše, da vlada Janeza Janše ni nič kriva. Pa čeprav kradejo kot srake pri nabavi zaščitne opreme, pa če tej kraji pravimo organiziran kriminal, vojno dobičkarstvo ali kakor koli že. Da se zaščitijo pred posledicami, so se nemudoma lotili naloge, da obvladajo celotno vertikalo organov pregona. Začeli so z menjavo prvega policista, nadaljevali z menjavo prvega kriminalista, sedaj pa je prišla na vrsto menjava vodje Nacionalnega

Sorodna novica Tonin: Naj se posli preiščejo do potankosti

preiskovalnega urada. Očitno bo to vlado po zaslugi udara po madžarsko zelo težko klicati na odgovornost skozi mehanizme pravne države. Torej lahko samo še ugotovim, da so se prejšnji petek protestniki z zelo dobrimi razlogi zbrali pred državnim zborom in drugod po državi," je v odzivu dejal poslanec Levice Miha Kordiš.

SMC: Poročilo za vse, ki jih zanima resnica

"Poročilo o nabavi zaščitne opreme prikazuje celoten pregled stanja zalog in nabav osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije. Na enem mestu so zbrani vsi podatki o nakupih.

Branje, ki bi moralo zanimati vse, ki vas zanima resnica in gledate tudi onkraj skonstruiranih zgodb," so po objavi vladnega poročila na Twitterju zapisali v SMC-ju.

V NSi-ju so na Twitterju izpostavili, da bo moral Šarec "med drugim pojasniti, zakaj je ob prvih znakih epidemije celo preprečeval pravočasno ukrepanje, ki ga je predlagalo ministrstvo za zdravje". "V tem trenutku je težko govoriti, ali je nekdanji premier Marjan Šarec ravnal vestno in odgovorno," pa je za TV Slovenija pojasnil vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša. Konkretneje bo na to vprašanje lahko odgovoril, ko bo prebral poročilo. "Šarec je naredil, kar je. Po njem pa so se zadeve začele astronomsko hitro odvijati. Če so želeli zagotoviti osnovno opremo za medicinsko osebje in druge, so verjetno na samem začetku nabave naredili tudi kakšno napako," je v izjavi za javnost še dodal Jurša.

Sorodna novica Zakaj je država naročila 220 manj primernih respiratorjev podjetja Geneplanet?

Merjenje moči prek komisij

Napoved izdelave poročila je bila sicer posledica razkritja nekaterih precej nenavadnih potez, ko je šlo za nabave opreme, tudi sicer pa so te nabave zdaj postale glavno politično bojišče med koalicijo in opozicijo. V državnem zboru je

že vložena interpelacija o delu gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, s temi posli se ukvarja parlamentarna komisija za nadzor javnih financ, pregled poslov je napovedalo Računsko sodišče, v torek pa sta bili vloženi kar dve zahtevi za parlemantarno preiskavo. Najprej je koalicijski četverček tiho vložil zahtevo za svojo preiskavo, besna opozicija je sledila kakšno uro ali dve pozneje.

Sorodna novica V Tarči razkrili politične pritiske na dobave zaščitne opreme

Ključna razlika med preiskavama je v tem, kdo "brani" koga oziroma v obdobju, ki bi se ga lotili. Koalicija je v nabave od 12. marca naprej vključila tudi zadnje tedne Šarčeve vlade.

Pred komisijo DZ-ja za nadzor javnih financ je svojo plat zgodbe v torek prvič predstavil nekdanji direktor blagovnih rezerv, Anton Zakrajšek, revizijo nabave zaščitne opreme pa je uvedlo tudi Računsko sodišče.

Odzivi na vladno poročilo o nabavi opreme
Poročilo vlade o nabavi zaščitne opreme