Vladno poročilo, ki ga je premier Janez Janša naročil po razkritjih v oddaji Tarča, ne skopari zlasti s hudimi obtožbami glede ravnanja njegovega predhodnika Marjana Šarca, ki je nepričakovano odstopil 27. januarja. Po Evropi so takrat začeli potrjevati prve primere okužb z novim koronavirusom, ki se je izkazal za veliko uganko.

V poročilu med drugim piše, da zaradi prepočasnega odziva vlade Šarca Slovenija v kritičnih trenutkih ni pravočasno naročila in priskrbela vsaj najmanjše zadostne količine zaščitne opreme in da je Zavodu RS za blagovne rezerve naložila, da šele do konca leta 2020 obnovi zalogo zaščitne opreme.

Nekdanji premier in predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je v Odmevih komentiral vladno poročilo o nabavah zaščitne opreme.

Šarec v Odmevih odgovarjal na očitke

Očitkov v vladnem poročilu na vaš račun je zelo veliko. Eno izmed ključnih je, da ste šele dva dneva pred predajo poslov naložili ministrstvu za zdravje izvedbo vseh dejavnosti za pridobitev nujno potrebne opreme. Zakaj ste se, ko je šlo za tako pomembno opremo, odzvali tako pozno?
Zato, ker je bila nabava opreme v rokah samih zavodov. Klinični center Ljubljana, UKC Maribor in drugi so sami kupovali opremo. Tako je UKC Ljubljana naročil 50 ventilatorjev 12. marca, gre za ventilatorje hamilton visokega cenovnega razreda, in tudi drugo opremo. Torej, ta sedanja ureditev, da zavod za blagovne rezerve nabavlja to opremo, je zasuk od prejšnje prakse in tudi seveda ni v skladu s skrbnim ravnanjem. Za ravnanje v epidemiji je zadolženo ministrstvo za zdravje, ki je tisto, ki bedi nad nakupi opreme itd. Tako smo to mi izvajali, delali smo po zakonu.

Gospodarskega ministra Počivalška so tudi vabili v oddajo, a so iz njegove pisarne odgovorili, da na vprašanja glede nabav zaščitne opreme ne bo obširneje odgovarjal. Foto: BoBo
Gospodarskega ministra Počivalška so tudi vabili v oddajo, a so iz njegove pisarne odgovorili, da na vprašanja glede nabav zaščitne opreme ne bo obširneje odgovarjal. Foto: BoBo

Ali vas ni kot aktualnega predsednika vlade skrbelo dejstvo, da ni bilo dovolj zaščitne opreme v skladiščih?
Seveda nas je skrbelo. Zato smo izvedli ukrepe, zato je ministrstvo za zdravje šlo v skupno evropsko naročilo za 500.000 mask takrat, vendar se je kasneje izkazalo, da je to skupno naročilo padlo v vodo, ker bi se zgodila prevara. Bilo je neko, mislim, da singapursko podjetje. Tako da to nikakor ne drži, da se mi s tem nismo ukvarjali. Mi smo se že zdavnaj, že 29. januarja je bila ustanovljena medresorska koordinacija, ko smo se mi ukvarjali s tem, je Janez Janša 28. februarja smučal v Italiji. To je vsem znano. Koliko se je Janez Janša zavedal prihajajoče epidemije, je veliko vprašanje.

Kdo je kdaj in kje smučal verjetno ni ključno vprašanje.
Je pomembno. V poročilu je navedeno, da je ključni problem to, da tisti, ki so prišli s smučanja, niso šli v karanteno. Je pa pomembno, da je NIJZ že januarja in februarja izdal natančna navodila javnim zavodom, kako ravnati, NIJZ je tudi sproti vse obveščal. To, kar se nam očita, nikakor ne drži in je to navaden pamflet.

Informacije, da primanjkuje opreme, so marca prihajale tudi od popolnoma nepolitičnih predstavnikov civilne zaščite. Se ne čutite odgovornega, da ste zapustili izjemno slabo stanje v skladiščih?
Civilna zaščita je bila že ves čas neformalno vključena in z gospodom Šestanom smo bili nekajkrat na zvezi za zaščitno opremo. Tudi sekretariat SNAV-a je določil, da mora zavod za blagovne rezerve nadomestiti tisto, kar je takrat sprostil – saj smo odredili, da blagovne rezerve sprostijo, kar imajo.

Ampak vsega je bilo premalo.
Seveda, ker zavod za blagovne rezerve ni namenjen temu, da nabavlja velike količine. Blagovne rezerve imajo najnujnejše. Takrat so sprostili opremo, ki so jo imeli, mi pa smo se že ukvarjali z nabavo nove. UKC Ljubljana je sam naročil. Tosama je na slovenski trg v januarju in februarju dala 1.200.000 mask. Razmere so bile nekoliko drugačne, kot navaja to poročilo.

Vi se torej ne čutite odgovornega za stanje zalog ob primopredaji poslov?
Ob primopredaji poslov je bila oprema že naročena, bili smo v stiku z veleposlanikom Kitajske, ker so ponudili pomoč, a se to ni izvedlo. Treba se je vprašati, zakaj se je nato vse predalo na zavod za blagovne rezerve in se ni ravnalo po zakonodaji. Krizni štab, ki je bil ustanovljen, je protizakonit, saj ga ni v zakonodaji. Po zakonodaji je namreč odgovorno ministrstvo za zdravje in naš minister za zdravje je delal odgovorno. Mi smo uvedli kontrolo na mejah, uvedli zaprtje izobraževalnih ustanov ter razglasili epidemijo. Ob kontroli na meji nas je kritizirala Francija, če se spomnite.

Ko gre za parlamentarno preiskavo spornih nabav sta v parlamentu dva predloga, vladni in opozicijski, kar je bizarno. Tukaj vas je vlada ne le prehitela, temveč tudi preigrala. Ni to blamaža za opozicijo?
Ni blamaža, kaže na strah koalicije. Pohiteli so s to preiskovalno komisijo, da bi preiskovali sami sebe. Vidi se cilj, da se ne bi preiskovalo teh koruptivnih dejanj, kar spremljamo zadnje čase in kar je povedal gospod Gale. Še vedno si bomo prizadevali, da ustanovimo komisijo ter da bo naš politični boj enoten. Naš cilj je, da se razkrijejo nečednosti. Zagotovo vidim koalicijsko potezo kot poskus prikrivanja. Ne nazadnje sta bili dve stranki te vlade tudi v naši vladi, zato so v poročilu vse spravili neposredno name, ker če bi pripisali celotni vladi, bi se lahko še kdo drug kaj vprašal.

Odkritja v oddaji Tarča in žvižgača Galeta so, očitno, dodobra razburila del civilne družbe v Sloveniji. Zdi se, da ste v LMŠ-ju s protestnim kolesarjenjem tudi sami nenadoma vzljubili kolesarstvo. Tudi zaradi tega ste deležni kritik, da skušate politično zlorabiti proteste civilne družbe, če sodimo po kolesarjenju vašega kolega Damirja Črnčeca.
Nikakor ne bomo na teh protestih delali reklame zase. Sam sem izrazil svoje mnenje na Twitterju. To je akcija civilne družbe in naj taka tudi ostane, tam ni prostora za nas politike, da se bomo kazali in skušali nabirati politične točke. Boriti se moramo vsak na svojem področju – civilna družba na kolesih, politiki v parlamentu. Naš skupni cilj pa je, da koruptivna vlada ne obstane več dolgo v Sloveniji. Pod krinko boja proti virusu je ta vlada grobo posegla v vse institucije. Tudi v vašo ustanovo – grobo je zamenjala člane nadzornega sveta, minister za notranje zadeve in nekdanji direktor Nova24TV se z vami prepira vsak dan.

Z nami se prepirajo številni …
A to ni stvar politike. Sam v svojem mandatu nikoli nisem izrazil nestrinjanja z RTV Slovenija, nisem dal nobenega popravka na nobeno stvar, vedno sem pustil neodvisnost medijev. Tako je tudi prav. A ta vlada ravna točno nasprotno, zato tej vladi ni več mesta v Sloveniji.