Sorodna novica Knjigarne so znova popularne, v njih pa čakajo knjige, ki so izšle med epidemijo

Med svoje platnice pa vabijo knjige slovenskih založb, ki so izšle v času epidemije in po katere se lahko odpravite v znova odprte knjigarne. Na Javni agenciji za knjigo RS (JAK) so tako v sodelovanju s številnimi knjigotržci in knjigarji pripravili nacionalno kampanjo Vrnitev napisanih, ki pozdravlja in podpira vnovično odprtje slovenskih knjigarn. Na MMC-ju predstavljamo sveže knjižne naslove, ki čakajo na nove bralce.

Od romana o kolesarju, otroške knjige o okoljskih težavah, zbirke pesmi, ki je ustvarjalni presek dveh avtorjev, intelektualne pustolovščine z novim razumevanjem sicer poznanih zgodb do divjih, duhovitih, neizprosnih kratkih zgodb, pa otroške zgodbe o prijateljstvu in domišljiji, izvirnega slovenskega stripa ter drugih knjižnih izdaj.

Vabljeni k seznanjenju z drugo deseterico svežih izdaj domačih založb!


Marko Radmilovič o svojem novem romanu Kolesar

Beletrina
Marko Radmilovič: Kolesar
Roman Kolesar se delno naslanja na resnična dejstva in usodo slovenskega interniranca Janeza Godca. Melanholičen, osamljen in vsaj delno zafrustriran srednješolski učitelj zgodovine – ki ga poznamo zgolj po priimku Kreps – se sooča tako z banalno vsakdanjostjo svojega življenja kot z nabirajočimi kilogrami okoli pasu. Obojega se nameni znebiti s kolesom. Ker kupi stanovanje na deželi v bližini prestolnice, za pomoč pri plačevanju obrokov stanovanjskega kredita honorarno vodi zgodovinski krožek v bližnjem domu za ostarele. Nekega večera po predavanju k njemu pridrsa starec in mu brez velikih pojasnil v roko stisne ključ. Naslednje jutro je starec umorjen.

Pravih pošasti ne boste našli v svoji omari niti pod posteljo. Foto: Založba Hart
Pravih pošasti ne boste našli v svoji omari niti pod posteljo. Foto: Založba Hart

Založba Hart
Marie G. Rohde: Prave pošasti ogrožajo naš planet (prevedla Metka Kralj)
Med nami so resnične pošasti. Ne boste jih našli v svoji omari niti pod posteljo. One brezkrbno pohajkujejo po našem planetu, letijo nad našimi glavami, prebivajo v morskih globinah in se celo potikajo v kanalizaciji pod našimi nogami. Poučna knjiga na izviren in igriv način predstavlja okoljske probleme in spodbuja k varstvu narave. Otroci se z okoljskimi nebodijihtreba lahko seznanijo že v predšolskem obdobju, pozneje v prvem triletju osnovne šole pa lahko s pomočjo učiteljev, mentorjev in staršev knjigo koristno uporabljajo, saj vsebuje preproste aktivnosti, ki ustavijo okoljske pošati.

Založba Obzorja
Jana Kandare: Medsvet
Medsvet je ustvarjalni presek dveh avtorjev, ki sta sopotnika tudi v zasebnem življenju. Pričujoča zbirka pesmi je literarni prvenec Jane Kandare, Teodor Tavželj, ki je dovolil uporabo slik v knjigi, pa je že dolgo del umetniške scene kot slikar, arhitekt in likovni mentor. Knjiga predstavlja različne svetove, ki se včasih srečajo, včasih oddaljijo, in ko zares trčijo drug v drugega, se iz preseka rodi nov svet – Medsvet.

Založba UMco
Malcolm Gladwell: Pogovarjanje z neznanci (prevedel Samo Kuščer)
Knjiga Pogovarjanje z neznanci je še ena izjemna Gladwellova intelektualna pustolovščina, ki je obenem izzivalen, ponekod pa tudi kontroverzen sprehod skozi zgodovino, psihologijo in škandale, o katerih ste brali v zgodovinskih knjigah ali pa jih videli v vsakodnevnih novicah. Malcolm Gladwell razišče prevare Bernija Madoffa, samomor Sylvie Plath, pedofilske škandale in nepojasnjene smrti ter nam ponudi novo razumevanje zgodb, za katere mislimo, da jih popolnoma poznamo.

Cankarjeva založba
Mart Lenárdič: Boj v požiralniku
Mart Lenárdič je nase opozoril konec osemdesetih z zbirko zgodb Moje ženske, za katero je prejel nagrado za najboljši prvenec. Sledil je Še večji Gatsby (1994), uvrstitve v mednarodne antologije in potem četrt stoletja knjižnega molka, v katerem se je medila nova knjiga divjih, duhovitih, neizprosnih kratkih zgodb, močnih kot nokavt. Zadele vas bodo!

Teodor Bob Princel Prvi je junak zgodbe Mamut. Foto: KUD Sodobnost International
Teodor Bob Princel Prvi je junak zgodbe Mamut. Foto: KUD Sodobnost International

KUD Sodobnost International
Stefan Boonen: Mamut (ilustriral Melvin, prevedla Stana Anželj)
Junak te zgodbe je Teodor Bob Princel Prvi. Teo ima tisoč pravic in dolžnosti. Ples, judo, matematika, nogomet, petje. Zna igrati klavir in se spozna na mamutove kakce. In ne samo to: Teo ve, kje leži pradavnina. Odbita in ganljiva zgodba o prijateljstvu in domišljiji.

Založba Pivec
Aleš Šteger: Pričevanje
Pričevanje je pesniška zbirka, izpisana v posebnih stanjih zavesti. Je skok v brezno spoznanja brez padala, ob prisotnosti dveh šamanov, spodbujena z zauživanjem svetih rastlin iz amazonskega pragozda. Pričevanje je knjiga uvidov v mehanizme bivanja in minevanja, izpisana v kristalno jasnih, vsem razumljivih verzih z upanjem, da se bo dotaknila ranljivosti vsakogar od nas, pričevanja pa segajo od zelo intimnih zgodb do nujnih vprašanj našega časa.

Zgodbo Rudija Pavšiča, dolgoletnega predsednika Slovenske kulturno-gospodarske zveze, je zapisal Marjan Žiberna. Foto: Založništvo tržaškega tiska
Zgodbo Rudija Pavšiča, dolgoletnega predsednika Slovenske kulturno-gospodarske zveze, je zapisal Marjan Žiberna. Foto: Založništvo tržaškega tiska

Založba Družina
Damijan Stepančič: Baraga - Črna suknja med Indijanci
Izviren slovenski strip o delovanju Friderika Ireneja Baraga med Indijanci ob Velikih jezerih. Damijan Stepančič je sledil Baragovim dnevniškim zapisom in pismom ter skušal predstaviti njegovo življenje in misijonarsko delovanje. Strip želi prikazati njegovo predanost, modrost ter neomajno vero v Boga in Indijance.

Založba Morfem
Rick Riordan: Atenino znamenje (prevedla Mojca Žnidaršič)
Gotovo ste že težko čakali na Percyjeve nove dogodivščine. V novi seriji knjig bo s prijatelji iz rimskega tabora poskušal preprečiti, da bi se prebudila mati Zemlja, Gaja, ki želi uničiti olimpske bogove in našo civilizacijo. V Ateninem znamenju se z letečo ladjo odpravite v Sredozemlje in rešite Nika di Angela pred gigantoma, Annabeth in Percy pa padeta v globine tartarja. Se bosta rešila?

Založnistvo tržaskega tiska
Rudi Pavšič: Izbral sem srednjo pot (zapisal Marjan Žiberna)
Rudi Pavšič se je lani spomladi poslovil od predsedniškega mesta Slovenske kulturno-gospodarske zveze, ki jo je vodil celih 22 let. Eno leto kasneje prihaja njegova knjiga spominov na to dolgo obdobje, ki ni zgolj pogled na prehojeno pot, ampak ponuja tudi prerez življenja Slovencev v Italiji v ključnem zgodovinskem obdobju.

JAK-ovo knjižno kazalko je ilustriral Izar Lunaček. Foto: JAK
JAK-ovo knjižno kazalko je ilustriral Izar Lunaček. Foto: JAK