Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Hojs: Delo kriminalistične policije in NPU-ja ocenjujem kot politično motivirano

Kriminalisti NPU-ja so včeraj zvečer med preiskavo poslov z zaščitno opremo končali hišno preiskavo v prostorih ministrstva za gospodarstvo. Minister Zdravko Počivalšek, ki je bil v tem času pridržan, si želi, da bi primer preiskali hitro, strokovno neoporečno in brez politične motivacije. Politično motivacijo, ki naj bi bila gonilo tega primera, pa je ob svojem odstopu z mesta notranjega ministra poudaril Aleš Hojs, ki je predtem sprejel tudi odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja.

Hojs je v odstopni izjavi zapisal, da kljub kadrovski menjavi na vrhu policije in menjavam, ki jih je do zdaj v policiji izvedel generalni direktor, ocenjuje, "da je udbovsko-partijska struktura odločujočega dela policije v navezavi s tožilstvom in sodstvom taiste provenience tako močno zasidrana v sistem", da mu ob obstoječi zakonodaji in pristojnostih "ne omogoča učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji".

Sindikati: Ravno takšne preiskave dokazujejo nepristranskost

Besede, da imamo v Sloveniji politično policijo, so razburile oba policijska sindikata. V Sindikatu policistov Slovenije so jih označili za neprimerne in žaljive "do vseh policistk in policistov, ki vsakodnevno izpostavljajo svoja življenja za zagotavljanje varnosti vseh prebivalcev Slovenije". "Pri izvajanju naših nalog nas ne vodijo nikakršne obskurne sile, temveč le naša objektivnost in iskanje materialne resnice po načelih stroke," so dodali in poudarili, da ravno preiskava v primerih, ki določenim skupinam in posameznikom ni všeč, dokazujejo, da svoje naloge izvajajo nepristransko.

V Policijskem sindikatu Slovenije izjave ministra v odstopu zavračajo kot neutemeljene obsodbe in hkrati pričakujejo, da se bo zanje opravičil vsem policistom. "Nam kot socialnemu partnerju, ki je odgovoren za varovanje pravic zaposlenih, niti minister za notranje zadeve niti generalni direktor policije nista nikoli omenila, da se srečujeta s kakršnimi koli omrežji, ki bi lahko kakor koli vplivali na opravljanje dela policistov in pravice zaposlenih. Navedene izjave so toliko bolj nenavadne tudi zato, ker je pred zgolj štirimi dnevi v okviru proslave ob dnevu Policije v Tacnu prav minister v odstopu javno pohvalil izjemno delo in požrtvovalnost vseh slovenskih policistov, med katere spadajo tudi vsi kriminalisti."

Lamberger očitke zavrača

Direktor NPU-ja Igor Lamberger zavrača navedbe o politični motiviranosti hišnih preiskav glede domnevno spornih poslov z medicinsko opremo. Kriminalisti so dokazali, da njihovo delo vodita izključno načeli zakonitosti in strokovnosti, "pri svojem delu so nepristranski, ne glede na to, kdo nastopa kot osumljenec kaznivega dejanja", je dejal za spletni portal 24ur. "Tudi dejstvo, da je policija eden najbolj nadzorovanih organov v državi, je garant za njeno zakonito in strokovno delo. Stojim za svojimi zaposlenimi in ob njihovem strokovnem opravljanju dela ne vidim razlogov za svoj odstop," je bil jasen Lamberger.

Kriminalisti se nikoli nismo ukvarjali z vprašanjem, kdo bo notranji minister in iz katere politične opcije prihaja. Edina želja nam je, da lahko zakonito in brez političnih intrig preiskujemo kazniva dejanja, ne glede na status osumljencev.

Slavko Koroš, predsednik društva kriminalistov

Ogorčenje tudi med kriminalisti in policijskimi šefi

Opravičilo pričakujejo tudi kriminalisti. "Kot profesionalce nas ne zanimata politično dogajanje in politikantstvo in ne dopuščamo, da smo poligon za politična preigravanja ter po njihovem mnenju primerna tarča za napade, diskreditacije in žalitve, kakšen je njihov cilj, pa vedo sami," je v javnem pismu zapisal predsednik društva kriminalistov Slavko Koroš. "Vse te obtožbe so najbrž plod ministrove nenadzorovane jeze zaradi izvajanja hišnih preiskav, povezanih s preiskovanjem finančnih tokov pri nakupih zaščitne opreme. Ampak, skupaj z državnimi tožilci že desetletja sledimo pravni in operativni logiki, da kadar slišimo peketanje kopit, običajno pomislimo na konje, in ne na zebre. Zato smo tudi v teh primerih pomislili na sume kaznivih dejanj, in ne zgolj na karitativno dejavnost vpletenih v nabavo zaščitne opreme. Najvišji cilj v našem poslu se vedno glasi, da je treba najti krivca. Na poti do cilja uporabljamo različna zakonska in operativna orodja, med katere spada tudi hišna preiskava, ki jo odredi preiskovalni sodnik na predlog državnega tožilca, in ne minister, ki tarna, da policijo s svojimi pomanjkljivimi pooblastili ne more obvladovati," je dodal.

Od ministra v odstopu pričakujemo opravičilo za izrečene neutemeljene očitke, ki škodujejo vsem zaposlenim v slovenski policiji.

Franc Virtič, Združenje policijskih šefov Slovenije

Pričakovanje opravičila in ogorčenje nad ministrovim označevanjem dela policije za politično otiviranega je izrazil tudi Franc Virtič, predsednik Združenja policijskih šefov Slovenije. "Slovenska policija je v zadnjih letih naredila velike premike pri krepitvi profesionalnosti zaposlenih, pri dvigu etičnih standardov in pri krepitvi osebnostne in organizacijske integritete. Vedno bolj se uveljavlja kot organizacija, katere delovanje temelji na znanju in na visoki stopnji legitimnosti. Uspešnost teh pristopov potrjujejo tudi javnomnenjske raziskave, saj kažejo na visok ugled policije v javnosti."

Sorodna novica Preiskovalci končali delo, Počivalšek si želi hitro in strokovno neoporečno preiskavo

Vlada že našla zamenjavo za Travnerja

Tudi po mnenju strokovnjaka za varnostna vprašanja Miroslava Žaberla so Hojsove besede skrb vzbujajoče in pomenijo zgolj potrditev teze, da so bile nedavne menjave v policiji izvedene izključno iz političnih, in ne strokovnih razlogov.

Vlada je tako že sinoči na dopisni seji za novega vršilca dolžnosti direktorja policije imenovala Andreja Juriča. Jurič je bil v preteklosti komandir Policijske postaje Trbovlje, komandir Postaje prometne policije Ljubljana, zadnja leta pa je deloval kot višji samostojni inšpektor v Centru za prekrškovne zadeve Uprave uniformirane policije v Generalni policijski upravi, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje.

Minister Hojs pa bo svoje delo opravljal, dokler se z njegovim odstopom ne seznani državni zbor. Med imeni za njegovega naslednika se po poročanju Radia Slovenija omenjata Božo Predalič, Vinko Gorenak ali pa, da bi ministrstvo začasno vodil kar premier Janez Janša.

Zaposlene v policiji močno razburila Hojsova izjava