Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

S sklepom je odbor podprl tudi podpredsednike stranke. Pivčeva je ob tem pozvala k strnitvi vrst, saj nemiri škodijo stranki.

Prek Twitterja pa je zapisala, da stranka DeSUS ostaja trden člen koalicije in v polnosti pripravljena na uresničevanje vsebinskih koalicijskih zavez (Urad za demografijo, dolgotrajna oskrba, izredna uskladitev pokojnin, demografski sklad ...)

Seja izvršnega odbora je sledila po nemirih v preteklih tednih, ko so o zadovoljstvu z vodenjem stranke odločali skoraj vsi pokrajinski odbori. Nekateri so Pivčevi izrekli podporo, nekateri pa so ji izrekli nezaupnico.

Večurno razpravo o vsebinskih vprašanjih, ki se je zavlekla pozno v noč, je Pivčeva v izjavah za medije že med sejo ocenila kot konstruktivno in kot dobro popotnico za naprej. Po njenih besedah so veliko pozornosti namenili vprašanjem dolgotrajne oskrbe in demografije. Oblikovali so tudi nova delovna telesa, ki se bodo ukvarjala z vsebinami, ki v prihodnjem obdobju prihajajo na koalicijsko mizo.

Pivčeva zavrnila, da bi želela prevzeti vodenje urada za demografijo

Ob tem je zavrnila namigovanja, da bi želela prevzeti vodenje nastajajočega urada za demografijo. "Za zdaj sem trdno na svojem položaju in ni govora o tem, da bi ga zapustila," je zatrdila. Pričakuje, da bo vlada odlok o ustanovitvi urada sprejela na eni od prihodnjih sej, morda tudi dopisno, nato pa bodo govorili o kadrih.

"Mediji dobivali informacije, ki so bile lahko napačne ali izkrivljene"

Glede kritik, ki so prihajale iz vrst članstva, je Ujčič dejal, da so nezadovoljni le maloštevilni. Izvršni odbor je po njegovih besedah tudi ocenil, da so nekatera medijska poročanja povzročila dodaten nemir med člani, saj niso vedeli, kaj je res. Spomnil je, da je Pivčeva obiskala vse odbore in v veliki večini ni bilo takšnega nasprotovanja, kot je bilo opisano. Na vprašanje, ali so torej krivi mediji, pa je odgovoril, da je "stanje pač tako, da so mediji dobivali informacije, ki so bile lahko napačne ali izkrivljene".

Člani izvršnega odbora so govorili tudi o pozivu severnoprimorskega odbora, naj "vodstvo stranke zoper tiste člane, ki skušajo na podlagi plasiranja lažnih in neresničnih informacij v medije diskreditirati tako delo kakor tudi samo predsednico stranke, ukrepa s sprožitvijo v statutu stranke predpisanih postopkov". Po besedah Ujčiča bo to obravnavala statutarna komisija, ki bo pregledala dogajanje v zadnjih mesecih in preverila, ali so člani kršili določila statuta.

Izvršni odbor DeSUS-a Pivčevi izrekel polno podporo

Pivec: Kritike, da ne izvajamo vsebin, so neutemeljene

Pivčeva pa je poudarila, da je vsako mnenje članov relevantno in da si želi konstruktivne razprave. Kot je dejala, upravičene kritike, ki se nanašajo na vsebine, ki jih ima stranka možnost spreminjati, sprejme. Težko pa sprejema navedbe, da ne izvajajo zavez znotraj koalicije, saj da rezultati kažejo nasprotno. "Kritike, da ne izvajamo vsebin, so neutemeljene," je prepričana.

Seja sveta stranke pa bo po Ujčičevih besedah predvidoma v septembru. Predsednika sveta DeSUS-a Tomaža Gantarja na seji izvršnega odbora ni bilo, saj je bil v vlogi ministra za zdravje v Hrastniku, kjer je trenutno največje žarišče okužb z novim koronavirusom.