Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ministrica Aleksandra Pivec se je pod drobnogledom KPK-ja znašla zaradi domnevnega prepletanja službenih obveznosti z zasebnim življenjem in kršenja zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. "V okviru predhodnega preizkusa smo potrdili resen sum kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zaradi česar je senat na seji v tem tednu sprejel odločitev, da se uvede preiskava," je o primeru povedal predsednik KPK-ja Robert Šumi.

Predsednik komisije je ob tem pojasnil, da je bila ob opozorilih, da je Pivčeva z družino v turističnih namestitvah na podoben način kot na Krasu in v Izoli bivala tudi v preteklosti, preiskava razširjena na več oseb, na različne dogodke in različne kršitve zakona o integriteti in preprečevanja korupcije. "Pri tem bi rad poudaril, da sama uvedba preiskave v ničemer ne prejudicira dokončnih ugotovitev. Obstoj kršitev je namreč treba dokazati v postopku, ki sledi," je ob tem opozoril Šumi.

Šumi: Ne gre za osamljen primer

Kot je na novinarski konferenci pojasnil pomočnik vodje Službe za nadzor in preiskave Albert Nabernik, je predhodni preizkus prvi korak. "Če na podlagi zbranih podatkov, pojasnil in dokumentacije ugotovimo, da imamo podlago za resen sum kršitve iz naše pristojnosti, potem preidemo v drugo fazo, ki se imenuje preiskava," je pojasnil. Če KPK v preiskavi obstoj kršitve potrdi, zadevo zaključi na dva načina – z ugotovitvami o konkretnem primeru ali z načelnim mnenjem.

"Več informacij vam v interesu preiskave ne moremo posredovati. Lahko pa omenim, da ne gre za osamljen primer, v zadnjem času smo namreč prejeli tudi nekatere druge prijave, ki kažejo na sum kršitev identičnih določb našega zakona. Tudi te bomo obravnavali na enak način kot ta primer, o katerem smo govorili zdaj," je povedal predsednik KPK-ja. O imenih sicer še ne more govoriti, saj mora KPK pred tem dobiti potrdilo, da so bile obravnavane osebe obveščene o tem, da je bil zoper njih uveden postopek.

Izgovarjanje na nepoznavanje zakona ni upravičeno

O rokih preiskave na KPK-ju ne želijo govoriti. "Postopek je zelo odvisen od tega, kako nam bo uspelo izvajati dokaze. Kontradiktornost postopka je sestavni del. Treba je zagotoviti tudi popolnoma vse procesne pravice, zato je težko kar koli napovedovati," je pojasnil Šumi in ob tem poudaril, da je vodilo komisije profesionalnost in da je treba upoštevati vse pravice oseb, ki so v postopkih.

Predsednik KPK-ja je ob tem odločno zavrnil možnost, da se uradne osebe lahko izgovarjajo na nejasnost zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in nepoznavanje zakonodaje. "Zakon velja že več kot deset let. Funkcionarji morajo biti s tem seznanjeni in nikakršen izgovor ni na mestu, da z nečim, kar zadeva njihove obveznosti in dolžnosti, niso bili seznanjeni," je dejal Šumi.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je dejal le, da je bila odločitev KPK-ja za uvedbo preiskave pričakovana. Kot je zatrdil, pa njihovega odklonilnega odnosa do predsednice Pivčeve končna presoja KPK-ja ne bo spremenila. Foto: BoBo
Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je dejal le, da je bila odločitev KPK-ja za uvedbo preiskave pričakovana. Kot je zatrdil, pa njihovega odklonilnega odnosa do predsednice Pivčeve končna presoja KPK-ja ne bo spremenila. Foto: BoBo

V DeSUS-u podpirajo začetek preiskave

V stranki DeSUS podpirajo začetek preiskave KPK-ja v zadevi Pivec, saj se bo le tako celovito raziskalo vsa dejstva glede obiska kmetijske ministrice in predsednice DeSUS-a na Krasu in v Izoli, so sporočili iz stranke. "Z zaključkom celovitega in strokovno neodvisnega postopka bo najbrž konec z manipulacijami ter nečloveškimi medijskimi in političnimi pritiski, ki jih je v zadnjem obdobju deležna Aleksandra Pivec," so navedli v stranki.

V izjavi za medije so se dotaknili tudi dogajanja v družbi Slovenski državni gozdovi. Kot so navedli, jih zelo žalosti, da glede zaskrbljenosti, ki jo je ministrica izrazila nad medijskimi informacijami o hudih kriminalnih dejanjih v družbi Slovenski državni gozdovi, ni bilo tako nobenega medijskega odziva.

Pivčeva je namreč kot resorna ministrica javno pozvala kriminalistično policijo, Nacionalni preiskovalni urad, državno tožilstvo in računsko sodišče, naj čim prej raziščejo morebitna kazniva dejanja in tako zaščitijo interes države pred morebitnim več deset milijonskim oškodovanjem državnega premoženja.

Izrazili so upanje, da je "danes velik dan", dan, od katerega "se bo z enakimi merili in enako vnemo začelo raziskovanje vseh velikih primerov več milijonskega oškodovanja državnega premoženja". Med temi so v DeSUS-u poleg dogajanja v Slovenskih državnih gozdovih navedli še primere bančne luknje, Stožic in Teša, preko katerih "smo bili državljani oškodovani za več 100 milijonov evrov".

Pivčeva zavrača očitke

Da bi ji Vinakras ali občina Izola plačevala za zasebno namestitev, sicer Pivčeva zanika. Zagotovila je, da nikoli ni in ne bo izkoriščala položaja ministrice za lastne koristi ali koristi svojih bližnjih. Poudarila je, da nikoli od nikogar ne bo sprejela ničesar, "zaradi česar bi samo slabo spala, kaj šele izkoriščala svoj položaj".

Vendar pa njeno ravnanje očitno ni zmotilo le opozicije, del katere je zahteval tudi odstop Pivčeve s položaja kmetijske ministrice, pač pa tudi del njene stranke, na čelu s poslansko skupino. Svet stranke je Pivčevi v torek zato izglasoval nezaupnico, a za zdaj ostaja predsednica DeSUS-a, saj želijo razčistiti nejasnosti glede glasovanja o njeni razrešitvi.

KPK: Obstaja resen sum kršitev protikorupcijskega zakona
Boris Štefanec v Odmevih o primeru Pivec