Združeno kraljestvo napoveduje kršenje izstopnega sporazuma. Foto: EPA
Združeno kraljestvo napoveduje kršenje izstopnega sporazuma. Foto: EPA

EU je Združeno kraljestvo pozval, naj sporna določila načrtovanega zakona o notranjem trgu umakne do konca septembra. Ker se to ni zgodilo, se je Evropska komisija odločila, da pošlje v London prvi opomin v okviru postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje.

"Osnutek zakona že po svoji naravi krši obveznost delovanja v dobri veri, ki je opredeljena v ločitvenem sporazumu. Če bo sprejet v sedanji obliki, pa bo v popolnem neskladju s severnoirskim protokolom," je poudarila predsednica Evropske komisije.

Predlog britanskega zakona med drugim predvideva, da ne bi uvedli novega nadzora nad blagom na poti iz Severne Irske v druge dele države. Poleg tega bi britanskim ministrom omogočil prilagoditev ali neupoštevanje pravil glede pretoka blaga, ki bodo začela veljati 1. januarja, če London in Bruselj ne bosta dosegla trgovinskega dogovora.

Če bi bil zakon, ki ureja trgovanje v Združenem kraljestvu po brexitu, sprejet v trenutni obliki, bi kršil ključne dele protokola o Severni Irski. To je del izstopnega sporazuma, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku.

Komisija bo Londonu poslala uradni opomin. To je prvi korak v postopku. London ima mesec dni časa za odgovor. Če se država ne odzove ustrezno, bo sledil drugi opomin ali obrazloženo mnenje. Če še ta ne bo zalegel, pa lahko Evropska komisija zadevo predloži Sodišču EU-ja. V skrajnem primeru je lahko za kršitev predvidena finančna kazen.

London brani zakonodajo

V odzivu na odločitev Evropske komisije so se v Londonu postavili v bran zakonodaji. Tiskovni predstavnik britanske vlade je napovedal, da se bo London pravočasno odzval na odločitev Evropske komisije o sprožitvi pravnega postopka.

Dodal je, da je treba vzpostaviti "pravno varnostno mrežo za zaščito integritete notranjega trga Združenega kraljestva ter ministrom zagotoviti, da bodo lahko izpolnili svoje obveznosti do Severne Irske in zaščitili pridobitve mirovnega procesa".

Britanski načrti z zakonom o notranjem trgu so močno prizadeli že tako težavna pogajanja o prihodnjih odnosih med EU-jem in Združenim kraljestvom. Ta teden teče deveti krog pogajanj, ki se bo sklenil v petek.

Stanje v pogajanjih o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom bodo danes na kratko obravnavali tudi voditelji članic EU-ja na zasedanju v Bruslju. Poglobljene razprave ni pričakovati.