Seznam revizij preiskav NPU-ja, ki jih je minister Hojs 29. julija zahteval od Andreja Juriča. Foto: Zajem zaslona/TV Slovenija
Seznam revizij preiskav NPU-ja, ki jih je minister Hojs 29. julija zahteval od Andreja Juriča. Foto: Zajem zaslona/TV Slovenija

Novinarji 24ur so na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja pridobili "poročilo o izvedenih aktivnostih realizacije zadev" iz obveznih navodil ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. To poročilo bo del končnega poročila o ugotovitvah revizije, ki ga na policiji še pripravljajo.

Kot poroča 24ur.com, to delno poročilo, pod katerega se je podpisal še prejšnji vršilec dolžnosti direktorja NPU-ja Uroš Lepoša, med drugim kaže, da preiskovalci niso preverjali očitkov o kaznivih dejanjih, ki v času, na katerega so se očitki nanašali, po slovenski zakonodaji še niso bila definirana kot kazniva.

Navaja tudi, da je specializirano tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, ker ta ni vsebovala konkretnih očitkov storitve kaznivih dejanj, temveč le splošne in nekonkretizirane navedbe, ki se ne morejo šteti kot ovadba v kazenskopravnem smislu.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Foto: BoBo
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Foto: BoBo

Vsebina dokumentov parlamentarnih preiskovalnih komisij pa je nastala pretežno iz podatkov in dokaznega gradiva, ki so jih komisije pridobile ravno od policije in so bili že del predkazenskih postopkov, ki so v tistem času tekli oz. so bili že zaključeni, še navaja omenjeno delno poročilo.

Hojs se je na poročanje 24ur.com odzval na Twitterju, kjer je zapisal, da na 24ur.com "objavljajo neke neuradne zaključke odrejenih revizij (...) Zgleda, da so na POP TV hišno glasilo NPU, kjer je dovoljeno objavljati vse".

Hojs je namreč konec julija od vodstva policije zahteval revizijo petih preiskav, ki jih je v preteklih letih vodil NPU in ki se po ocenah ministra niso nujno utemeljeno končale brez vložitev ovadb. Kot so tedaj za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili na ministrstvu, so zavrženja ovadb "lahko tudi posledica slabo opravljenega dela policije in ne zgolj nedolžnosti osumljenih".

Na ministrstvu so tedaj tudi pojasnili, da gre za revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, revizijo primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, revizijo lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB-ja v primeru Farrokh, revizijo primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic ter revizijo primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji.