Po tistem, ko je Ukom zamrznil tekoče financiranje STA-ja, je tudi iz dela koalicije slišati pozive k rešitvi nastalega položaja. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Po tistem, ko je Ukom zamrznil tekoče financiranje STA-ja, je tudi iz dela koalicije slišati pozive k rešitvi nastalega položaja. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Potem ko je zaradi zaustavitve financiranja Slovenske tiskovne agencije komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović vlado pozvala, naj zagotovi takojšnjo razveljavitev odločbe o prenehanju financiranja, je komisarki odgovor poslal direktor Urada Vlade RS za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija.

"Tako kot vi si tudi sam želim, da bi bile težave s financiranjem Slovenske tiskovne agencije čim prej razrešene v dobro zaposlenih in same agencije," je v pismu komisarki v uvodu zapisal Urbanija in spomnil, da je v skladu z zakonom o STA-ju vlada dolžna zagotavljati financiranje agencije, ki je od samega začetka nadzorovano od Ukoma. V nadaljevanju je pojasnil, da krovna pogodba, ki sta jo podpisala trenutni direktor agencije Bojan Veselinovič in nekdanja vodja Ukoma Kristina Plavšak Krajnc decembra 2019, določa, da mora Ukom za zagotavljanje javnega servisa agenciji plačati 165 tisoč evrov, v zameno za to pa mora agencija Ukomu predložiti vso potrebno dokumentacijo, med njimi tudi tisto, ki zadeva finančne, pravne in vsebinske zadeve.

Sorodna novica "Vlada ne sme opravljati vsebinskega nadzora nad uredniško politiko STA-ja"

Pomen ustreznega financiranja, kot ga določa zakon, je mogoče ugotoviti le na podlagi celovitega pregleda finančnega poslovanja STA-ja, je navedel Urbanija. Kot je pojasnil, je Ukom direktorja agencije zaprosil za celotno dokumentacijo, a je od vodstva še vedno ni prejel.

Ob koncu pisma poudarja, da Slovenija temelji na načelu pravne države, glede na slovensko in evropsko zakonodajo pa je kakršno koli odstopanje od tega načela nesprejemljivo. Ob tem dejstvu je spomnil tudi na temeljno pravno načelo pacta sunt servanda, ki pomeni, da so pravni spori na tem področju v izključni pristojnosti sodišč.

V SMC-ju in DeSUS-u pozivi k rešitvi financiranja javne službe STA

Medtem pa k rešitvi položaja glede zamrznitve financiranja STA-ja pozivajo v delu koalicije. Vodja poslanske skupine SMC-ja Janja Sluga je v izjavi v DZ-ju povedala, da je v četrtek pozvala vse štiri ministre SMC-ja, naj se v povezavi z zamrznitvijo tekočega financiranja STA-ja obrnejo na predsednika vlade Janeza Janšo, da se ta zaostali finančni vložek čim prej nakaže. To so ministri po njenih informacijah storili in Sluga upa, da bo to čim prej obrodilo rezultat, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Glede na mnenje službe vlade za zakonodajo pa je po njenih besedah zdaj tudi direktorju Ukoma Urbaniji "menda jasno, da zadeva ni v redu".

Potrdila je še, da je seznanjena, da je STA vložil predlog za izvršbo, kar je po njenem mnenju tudi najhitrejši način, da pridobi ta sredstva. Ocenjuje, da bo STA pri tem uspešen, je pa po njenih besedah težava, da zaradi epidemije vsi roki stojijo.

Tudi v koalicijskem DeSUS-u vztrajajo pri tem, da je treba v skladu s pogodbo poravnati zapadle obveznosti in v skladu z zakonom podpisati pogodbo o financiranju za prihodnje leto. Tudi oni napovedujejo, da bodo na naslednjem koalicijskem sestanku vprašali, ali se bodo torej te dejavnosti izvedle.

Prvak NSi-ja Matej Tonin pa je v četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija v komentarju dela vlade dejal, da bi zadevo s STA-jem in filmarji "lahko bolje in optimalno izpeljali". "Glede STA-ja smo koalicijski partnerji na sestanku to izpostavili in bomo to tudi rešili," je navedel.

Tonin je sicer v oddaji priznal, da so v vladi naredili tudi kakšno napako. "Pristop h komuniciranju bi moral biti bolj spodbuden. Manj grozeč, da so navodila jasna. Stvari iz dneva v dan izboljšujemo. Timski pristop nam pomaga," je navedel in dodal, da na težave opozarjajo "v slačilnici, ne na igrišču". Dodal je, da so mediji upravičeno kritični do njih, so pa tudi "stvari, ki so napihnjene".