Ministrstvo je po pregledu prejetih ponudb in predloženih vzorcev ugotovilo, da pri sedmih ponudbah predloženi vzorci ne ustrezajo tehničnim zahtevam,
Ministrstvo je po pregledu prejetih ponudb in predloženih vzorcev ugotovilo, da pri sedmih ponudbah predloženi vzorci ne ustrezajo tehničnim zahtevam, "". (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

V preteklem tednu je ministrstvo za zdravje k oddaji ponudbe za dobavo hitrih antigenskih testov povabilo 39 ponudnikov. Kot so sporočili z ministrstva, je bil eden od pogojev ta, da cena enega hitrega antigenskega testa ne sme presegati pet evrov z DDV-jem. Ponudbe je oddalo 19 ponudnikov, 13 jih je predložilo tudi zahtevane vzorce za ponujene teste, na koncu pa ni bil izbran nihče izmed njih.

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da pri sedmih ponudnikih predloženi vzorci niso ustrezali tehničnim zahtevam, pri petih ponudnikih pa ni bilo izkazano, da ima ponujeni kontrolni material oznako CE, kar je obveza glede na določbe Zakona o medicinskih pripomočkih.

Ministrstvo je tako izvedlo pogajanja z edinim preostalim ponudnikom, čigar ponudba, vključno z vzorcem je izpolnjevala vse zahteve iz dokumentacije. A uspešnega sklepa ni bilo, saj je ponudnikova cena presegla pogojevano najvišjo ceno, zato javno naročilo ni bilo oddano.

"Zagotovitev nabave hitrih antigenskih testov je nujna, zato bo ministrstvo naročanje ponovilo in takoj začelo novo javno naročanje po postopku s pogajanji ter ga predvidoma končalo konec naslednjega tedna," so ob tem sporočili z ministrstva za zdravje. Ob tem bo izvedeno tudi javno naročanje po odprtem postopku za milijon hitrih antigenskih testov. Predvideno je, da bodo pogodbe na podlagi odprtega postopka sklenjene februarja 2021. Začetek množičnega testiranja prebivalstva je predviden še pred koncem letošnjega leta.