Bojana Beović. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Bojana Beović. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je ocenila, da se prvi učinki cepljenja morda že kažejo. "Mislim, da je bila zelo dobra odločitev, da se najprej cepijo stanovalci domov za starejše. Iz domov za starejše v zadnjem času nimamo več veliko premestitev v bolnišnico," je povedala v pogovoru za Odmeve. Vzrok bi bilo lahko cepljenje. Je pa res, da je skoraj polovica stanovalcev okužbo "v bistvu že prebolela" in tudi to ustavlja epidemijo po domovih za starejše, je dodala.

Glede relativno majhnih količin cepiva, ki prihajajo v Slovenijo, pa je dejala, da so te količine vnaprej znane že kar nekaj časa in so odvisne od tega, koliko cepiva je na voljo v Evropi. "Če seveda odmislimo, kaj se menda dogaja v nekaterih državah, ki naj bi dobile več cepiva, kot je bilo dogovorjeno." Nabave za Slovenijo so povezane s številom prebivalstva. Je pa očitno proizvodnja teh novih cepiv sorazmerno počasna. Pospešek si lahko obetamo s prihodom adenovirusnega cepiva, ki naj bi bilo v Evropi registrirano kot tretje.

Epidemija je zdaj spet v vzponu, je svojo oceno trenutnega poteka podala Beovićeva. Ker je trenutno večji delež obolelih v mlajši generaciji, kratkoročno večjega priliva v bolnišnice ne pričakuje. A tako je bilo tudi pred meseci, potem pa so se okužbe širile v starejše dele populacije, pa tudi med tiste s kroničnimi boleznimi, zato se lahko srednjeročno ponovi povečan pritisk na zdravstveni sistem. A prazniki so za nami, ukrepi še veljajo, je poudarila.

"Mislim, da zdaj že vsi v Sloveniji razumemo, da moramo paziti na svoje zdravje in na zdravje svojih bližnjih. Sem optimistična in verjamem, da nam bo z ukrepi in zavedanjem uspelo ta val nekako sploščiti."

Pogovor z Bojano Beović: Epidemija je v vzponu, kaj sledi?

Čim prej, čim širše dostopno. Žepi so lahko problem.

Štirje strokovnjaki so v pogovoru s Slovensko tiskovno agencijo podali svoje poglede na mogoč izhod iz pandemije covida-19.

Sorodna novica "Če bomo imeli srečo in dovolj volje za cepljenje, bi se večino nevarnosti lahko znebili do jeseni"

"Če bomo pustili žepe, kjer se bo okužba še naprej razširjala, smo tik pred tem, da bo nekoč nastala mutacija, ki bo problem še veliko bolj zaostrila," je opozoril predstojnik katedre za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Alojz Ihan.

Podobno je poudaril predstojnik centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Kot je dejal, ni majhna razlika med učinkovitostjo med posameznimi cepivi tista, na katero se moramo osredotočiti. "Razliko na populacijski ravni naredi dostopnost. Nič nam ne pomaga visoko učinkovito cepivo v majhnih količinah, ki bo dostopno čez ne vem koliko časa," je dejal.

Mario Fafangel. Foto: Zajem zaslona
Mario Fafangel. Foto: Zajem zaslona

V želji s cepivom čim prej zaščititi čim več prebivalstva so se nekatere evropske države sicer odločile zamakniti cepljenje z drugim odmerkom Pfizerjevega cepiva, ki ga je po navodilih proizvajalca treba aplicirati v treh tednih. Kot je pojasnil Ihan, bodo prvi cepljeni ljudje v Sloveniji, ki bodo kmalu na vrsti za drugi odmerek, z njim cepljeni skladno z navodili.

Sintezni biolog z ljubljanskega kemijskega inštituta Roman Jerala, ki sicer razume, da je treba upoštevati navodila, je ob tem dejal, da je v izrednih razmerah treba biti pragmatičen. Po Fafanglovih besedah bi se dinamika cepljenja lahko spremenila ob občutno večjih dobavah cepiva, ki pa jih je trenutno povsod premalo.

Roman Jerala. Foto: BoBo
Roman Jerala. Foto: BoBo

Kot kaže, je cepivo varno

Klinične študije cepiv, zasnovanih na novi tehnologiji informacijske ribonukleinske kisline (RNK), so se po Jeralovih navedbah začele že pred več leti in so pokazale, da je cepivo varno. "Glede na same principe delovanja ne vidim možnosti, da bi cepivo povzročalo neželene stranske učinke, ki bi bili slabši od preostalih cepiv," je dodal.

Ihan je opozoril, da bomo morebitne dolgoročne stranske učinke poznali po letu ali dveh spremljanja, a jih je glede na sestavo cepiva po njegovi oceni težko pričakovati. "To cepivo vsebuje minimalno število komponent, le maščobne lipide in informacijo RNK-ja," je navedel.

Najpogostejši stranski učinki so lokalne reakcije po samem cepljenju, je navedel Fafangel. NIJZ je do zdaj prejel 54 prijav neželenega dogodka, ki je sovpadajo s cepljenjem, večinoma blagih, ki so bili pričakovani glede na klinične študije in so hitro izzveneli. Dobili so tudi poročilo o smrti, a je posebna preiskovalna ugotovila, da gre za časovno sosledje s cepljenjem, ne pa za vzročnost. V elektronskem registru cepljenja so doslej popisali več kot 20.000 cepljenih ljudi.

Roman Jerala v Odmevih o cepivih in cepljenju
Sorodna novica "To, da lahko cepimo dvakrat več ljudi, kot če bi skupaj uporabili dva odmerka, je zelo pomembno"

Cepivi visoko učinkoviti

Cepivi Pfizerja in Moderne glede na klinične študije zagotavljata tudi zelo visoko zaščito, več kot 90-odstotno. Kot je dejal Ihan, si lahko tako tisti, ki se bo cepil, precej zagotovo obeta, da ob okužbi ne bo zbolel. Prav tako ne moremo zboleti zaradi cepljenja. Kot je pojasnil Fafangel, so bili stanovalci domov za starejše, ki so jim okužbo potrdili kmalu po cepljenju, v stiku z virusom že pred samim cepljenjem ali pa v času, še preden se je po cepljenju razvila zaščita.

Ni pa še jasno, kako dolgo traja zaščita po cepljenju. Glede na trenutne rezultate nas po besedah Jerale cepivo zaščiti vsaj za osem mesecev. Prav tako še niso na voljo podatki, kako cepivo vpliva na prenos okužbe, zato trenutno, zlasti ko je cepljen le majhen del populacije, splošni ukrepi za preprečevanje prenosa okužbe še vedno veljajo, je opozoril Fafangel.

V Domu upokojencev Hrastnik premalo zanimanja za cepljenje med zaposlenimi

V kliničnih študijah, v katere je bilo vključenih več 10.000 oseb, so sodelovali tudi kronični bolniki. Cepljenje je za njih priporočljivo, je pojasnil Ihan, prav tako za onkološke bolnike, ki niso na aktivnem onkološkem zdravljenju. Bolniki na visokodoznem zdravljenju in po presaditvi krvotvornih matičnih celic pa naj sledijo priporočilom hematologov, so sporočili z Onkološkega inštituta Ljubljana.

"Če že želimo populacijo precepiti do poletja ali do jeseni, potrebujemo več cepiv," je bil jasen Jerala. Spomnil je, da naj bi podjetje AstraZeneca, cepivo ki so ga že odobrili v Veliki Britaniji, pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) ta teden vložilo vlogo za izredno uporabo cepiva. Ema je njegovo odobritev napovedala še v januarju. S tem bi cepivo AstraZenece, za katero imajo zaradi možnosti množične proizvodnje po Ihanovih besedah veliko upanja, postalo tretje v EU-ju odobreno cepivo proti covidu-19.

Pošiljka Moderninega cepiva v Sloveniji predvidoma v torek

Sorodna novica Sloveniji v prvih dveh mesecih le 26.000 odmerkov Moderninega cepiva

Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna je v ponedeljek začelo dobavljati svoje cepivo proti covidu-19 članicam Evropske unije, so navedli v podjetju. Drugih podrobnosti iz varnostnih razlogov niso želeli razkriti.

Dostavo Moderninega cepiva bo opravilo vodilno svetovno logistično podjetje Kuehne+Nagel, in sicer iz njegovega centraliziranega farmacevtskega središča v Evropi.

Evropska komisija je z Moderno sklenila dogovor za 80 milijonov odmerkov z možnostjo povečanja za dodatnih 80 milijonov. Od teh Sloveniji pripada 369.767 odmerkov iz vsake od teh dobav. V prvih dveh mesecih bo Moderna lahko Sloveniji dobavila 26.000 odmerkov.

Fafangel je v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo dejal, da bo Slovenija prvih 1200 odmerkov Moderninega cepiva predvidoma prejela v torek.

Modernino je drugo cepivo proti koronavirusni bolezni 19, ki so ga odobrili v EU-ju. Tako kot cepivo Pfizerja in BioNTecha temelji na inovativni tehnologiji informacijskega RNK-ja, ki je doslej še niso uporabljali.

Medtem ko je treba Pfizer-BioNTechovo cepivo hraniti pri okoli -70 stopinjah, je shranjevanje cepiva Moderne mogoče šest mesecev pri do -20 stopinjah Celzija.

Prispela nova pošiljka cepiva

Novi odmerki cepiva in cepljenje starejših

Najprej pridejo na vrsto starejši in ključni zaposleni v zdravstvenih ustanovah. Foto: Reuters
Najprej pridejo na vrsto starejši in ključni zaposleni v zdravstvenih ustanovah. Foto: Reuters

Slovenija je doslej prejela nekaj več kot 33.000 odmerkov cepiva. V ponedeljek je po pričakovanjih prispelo še 16.000 odmerkov Pfizerjevega in BioNTechovega cepiva. Večji del pošiljke bo namenjen cepljenju starostnikov. Tisti, ki bi bili radi cepljeni, se morajo javiti svojemu osebnemu zdravniku. Pogoj pa je, da na cepljenje lahko pridejo v zdravstveni dom. "Zaradi specifičnosti cepiva in omejenih količin se bodo ta cepljenja s cepivom tega proizvajalca izvajala izključno v cepilnih centrih," pojasnjuje Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Nove pošiljke cepiva bodo v Slovenijo prihajale vsak ponedeljek, vsakič približno 16.000 odmerkov.

Kot so sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana, bodo v torek na Gospodarskem razstavišču, kamor se seli tudi množično testiranje s hitrimi testi, začeli tudi cepiti proti covidu-19. Najprej bodo cepili izključno tiste, ki spadajo v prednostno skupino za cepljenje, ki so se prijavili pri osebnem zdravniku in jih je ta tudi pozval na cepljenje, so poudarili v ljubljanskem ZD-ju.

Iz Mestne občine Kranj pa so sporočili, da bodo v Kranju občane, starejše od 80 let, začeli cepiti v četrtek. Potekalo bo dopoldne v preddverju Mestne občine Kranj, zato bodo množično testiranje s hitrimi testi takrat izvajali v stari lekarni v Cerkljah. Na cepljenje se je mogoče prijaviti na spletni strani Zdravstvenega doma Kranj na obrazcu, tistim, ki se prek spleta ne morejo prijaviti, pa je na voljo telefonska številka 040 807 672 vsak delovni dan med 8. in 13. uro.

Cigler Kralj: Cepljenje z drugim odmerkom v domovih za starejše 18. januarja

Minister Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo
Minister Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo

Drugi krog cepljenja proti covidu-19 bo v domovih za starejše po načrtih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sledil v 21-dnevnem roku od prvega cepljenja oz. 18. januarja, je ob obisku domov starejših v Črnomlju in Metliki napovedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Cepljenje proti covidu-19 sicer poteka po načrtu, je dodal.

Opozoril je, da omenjeno prvo cepljenje še ne predstavlja popolne zaščite oz. da po podatkih zdravstva zagotavlja le od 50- do 70-odstotno zaščito.

Poudaril je, da zato še ni nastopil čas za sproščanje ukrepov, in dodal, da so sicer v prvem krogu cepljenja v domovih za starejše porabili nekaj več kot 12.000 odmerkov cepiva. Cepili so skoraj vse stanovalce, ki še niso zboleli ali preboleli te bolezni, je zagotovil.

Glede cepljenja zaposlenih v domovih za starejše je opozoril, da je zanimanje nekaj manjše, kot bi želeli in kot bi bilo po mnenju zdravstva dobro.

Kmalu drugi krog cepljenja v DSO-jih