Država je ta teden razpolagala le še s 50 tisoč testi podjetja Majbert Pharm, danes pa so teste poslali v 62 zdravstvenih domov. Foto: BoBo
Država je ta teden razpolagala le še s 50 tisoč testi podjetja Majbert Pharm, danes pa so teste poslali v 62 zdravstvenih domov. Foto: BoBo

Organizacija testiranja je naloga delodajalca oziroma v primeru šol ravnatelja, pravijo na ministrstvu za zdravje. "Za posameznika je testiranje torej brezplačno, zdravstveni dom ali koncesionar oz. izvajalec testiranja potem to zaračuna prek ustaljenih poti neposredno ministrstvu za zdravje," poudarja Marija Magajne, državna sekretarka na pristojnem ministrstvu.

Sorodna novica Na Ajdovskem PCR-testi ovrgli rezultate hitrih - vseh 20 izvidov je negativnih

Trgovci so testiranja organizirali že sami

Kaj to pomeni v praksi? Trgovci so z novo uredbo izenačeni s šolniki in zdravstvenimi delavci. "Se pravi, da se obrnejo na zdravstvene domove in tam opravijo teste," razloži Toni Pugelj, direktor nakupovalnega središča Aleja.

A trgovci v nakupovalnem središču Aleja so se že pred to novostjo organizirali tako, da so najeli mobilne enote za testiranje. Bodo dobili povrnjene stroške? "Ta zadeva še ni jasna. Kot je trenutno videti, samo v primeru, če se bodo udeležili teh javnih testiranj, se pravi, da se morajo vsi obrniti tja."

Sorodna novica V trgovskih verigah zagotavljajo, da so v trgovinah le zaposleni z negativnim izvidom testa

Zdravstveni domovi se medtem pripravljajo na nov teden testiranj. Strokovna direktorica ZD-ja Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič pravi, da ni mogoče izvajati več od trenutnega obsega testiranj. "Konkretnih navodil od ministrstva še nismo prejeli," dodaja.

Država je ta teden razpolagala le še s 50 tisoč testi podjetja Majbert Pharm, danes so teste poslali v 62 zdravstvenih domov. Kljub temu na ministrstvu za zdravje zagotavljajo, da "za zdaj ni bojazni, da bi testov zmanjkalo".

Odgovornost za nabavo hitrih testov je tako praktično v celoti padla na zdravstvene domove. Država jim bo stroške za nakup povrnila, a največ tri evre za posamezen test. "Ob velikem številu testiranj smo že v preteklosti ves čas spremljali porabo testov in smo vedno pravočasno poskrbeli, da smo sami nabavili teste," je poudarila Renata Rajapakse iz ZD-ja Domžale. "Testi, ki jih nabavljamo, so dražji od državnih, tudi cena, ki jo zagotovi država za kritje teh testov, ni dovolj," pa opozarja Irena Vatovec, direktorica ZD-ja Postojna.

Naslednji teden bo ministrstvo za zdravje objavilo nov razpis za nakup hitrih testov, vendar bo nakup odvisen od dobave milijona hitrih antigenskih testov iz skupnega naročila Evropske unije.

V skladiščih ni več zalog hitrih testov