Po zadnjih podatkih vlade sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 1011. Foto: BoBo
Po zadnjih podatkih vlade sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 1011. Foto: BoBo

Na dopoldanskem testiranju šolnikov v ajdovski in vipavski občini, potem ko so opravili okrog 420 hitrih testov, je bil pri učiteljih Osnovne šole Dobravlje ugotovljen visok odstotek pozitivnih na okužbo z novim koronavirusom – pozitivnih jih je bilo kar 15 odstotkov. Brise je jemal zasebni zavod Zdravje znanega kirurga Marka Bitenca. Na dopoldansko testiranje je prišlo 526 ljudi, poleg 420 šolnikom so brise s hitrimi testi odvzeli tudi nekaterim zaposlenim v gospodarstvu in trgovini. Skupno jih je bilo pozitivnih 20 – med njimi 18 šolnikov in dve trgovki, zato jih je epidemiologinja popoldne poslala še v Ljubljano na testiranje s PCR-testi.

Rezultati PCR-testov so pokazali, da so bili hitri testi lažno pozitivni, vsi odvzeti vzorci so bili namreč negativni. Podobno lažno pozitivni hitri testi šolnikov so prejšnji teden dvigali prah tudi v Kranju. Šolniki – in otroci – prve triade se tako lahko v torek vrnejo v šolo.

Direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar je povedal, da je ista ekipa hitre teste danes opravljala na vseh lokacijah v ajdovski in vipavski občini, veliko odstopanje, kar 15 odstotkov pozitivnih testov, pa so imeli le v Dobravljah. "Kar se tiče strokovnosti odvzema, mislim, da ni bilo težav, saj je ista ekipa brise odvzemala najprej v Dobravljah, potem pa se je preselila še v Vipavo, kjer ni bilo pri opravljenih testih niti enega pozitivnega," je povedal Stopar. Zato je prepričan, da bi morali pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) razmisliti o kakovosti uporabljenih hitrih testov.

Kot je za večerna poročila poročala Mojca Dumančič, so bila takšna odstopanja pri izvidih le pri testih, ki jih je opravljal zavod Zdravje. "Za primerjavo: v Novi Gorici in okolici so opravili skoraj 900 testov, samo pet jih je bilo pozitivnih. Te še preverjajo s PCR-metodo," je dejala.

V Ajdovščini bodo v torek ob rednem testiranju opravili še 60 dodatnih testiranj s hitrimi testi za šolnike, je še napovedal Stopar.

Testiranje za šolnike so že na praznični ponedeljek organizirale tudi vse tri posoške občine – Tolmin, Kobarid in Bovec.

Na Goriškem zapleti pri testiranju

V Ljubljani bo na torkovem testiranju pomagala vojska

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan natančnih zbirnih podatkov o tem, kdaj bodo potekala testiranja za zaposlene v šolah, nima, saj je to odvisno predvsem od izvajalcev, to je zdravstvenih domov. V Ljubljani bodo, denimo, zaposlene v šolah testirali v torek, pri tem pa bo pomagalo tudi osem pripadnikov Slovenske vojske.

Do 12.30  je ekipa ZD-ja Nova Gorica opravila že približno polovico testiranj zaposlenih v šolstvu, pozitivnih izvidov ni bilo. Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko
Do 12.30 je ekipa ZD-ja Nova Gorica opravila že približno polovico testiranj zaposlenih v šolstvu, pozitivnih izvidov ni bilo. Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko

V vrtcih bodo po podatkih predsednice Skupnosti vrtcev Slovenije Janje Bogataj testiranja večinoma potekala v torek dopoldne. V vrtcih, ki so bili še prejšnji teden v črnih regijah, pričakujejo bistveno več otrok, več otrok pričakujejo tudi v vrtcih, ki so bili ta teden v rdečih regijah in so bili od 80- do 85-odstotno zasedeni. "Vrtec je odprt. Starši so seznanjeni, da niso upravičeni do brezplačnega vrtca, če otroka ne pripeljejo, tako da pričakujemo polno zasedbo," je dejala.

Protesti in pozivi k odprtju vseh šol

K čimprejšnjemu odpiranju srednjih šol pozivajo v iniciativi Zahtevamo šolo, kjer za torek napovedujejo bojkot pouka na daljavo. Bojkotu se pridružuje tudi Mladinska aktivistična organizacija, njihova velenjska enota pa je na Titovem trgu v Velenju organizirala protestno branje javnega poziva k odprtju šol. Kot so zapisali v vabilu, od vlade zahtevajo, da postane vrnitev v šole prednostna naloga, takoj po življenjih ljudi.

Odzvali so se tudi predstavniki staršev otrok iz osnovnih šol iz Maribora in okolice, ki so v podporo srednješolcem pozvali k desetminutni prekinitvi pouka v osnovnih šolah v torek ob 9.02. "Ne gre za to, da protestiramo, ampak podpiramo idejo, naj se razišče, kaj vse je v dani situaciji še mogoče spremeniti. Prepričani smo, da sploh še nismo izčrpali vseh možnosti," je sporočil predsednik Aktiva svetov staršev mariborskih šol Alen Bastič. Prepričan je, da je tudi v primeru osnovnošolskega pouka veliko boljših rešitev od trenutnih. V aktivu se sicer zavzemajo za varno vrnitev otrok v šole.

Protesti, na katerih so starši pozivali k vrnitvi vseh otrok v šolske ustanove, so bili v preteklih dneh tudi v nekaterih drugih krajih po Sloveniji. Pred dnevi so v Trbovljah pripravili protest, ki je bil v prvi vrsti namenjen razumnosti pri odločitvah glede otrok. Med drugim so starši in učenci protestirali tudi v Kopru in Novi Gorici.

Krek: "Vseeno, kje se bodo testirali, pomembno nam je, da se bodo"

V torek se bodo sicer v šolske klopi vrnili učenci prvega triletja osnovnih šol po vsej državi, v polnem obsegu bodo začeli delovati vsi vrtci. Zaposleni v vzgoji in izobraževanju, razen tistih, ki so koronavirus že preboleli, se bodo morali pred odhodom na delovno mesto testirati. Ker bodo ob vrnitvi na delo negativne izvide potrebovali tudi trgovci in ponudniki storitev, je že od sobote slišati precej opozoril in skrbi pred torkom, ko se pričakuje izjemno veliko povpraševanje po testiranju na novi koronavirus. Na zahteven logistični zalogaj so glasno opozorili tudi zdravstveni delavci.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je v nedeljo, potem ko so na inštitutu zaznali stisko v gospodarstvu, vzpostavil stik s Trgovinsko zbornico Slovenije (TZS). Kot je pojasnil, so imeli v zbornici težave z iskanjem ustreznih izvajalcev, ki bi lahko opravili testiranje zaposlenih v trgovini na okužbo z novim koronavirusom. "Povedali smo jim, da se lahko gredo testirat v zdravstvene domove, h koncesionarjem in k zasebnikom, ki so na seznamu," je pojasnil Krek. Tako je predsednici zbornice Mariči Lah poslal tudi seznam zasebnikov, ki lahko v skladu z odločitvijo nekdanjega ministra za zdravje Tomaža Gantarja izvajajo testiranje.

Donacija iz Združenih arabskih emiratov

Združeni arabski emirati so Sloveniji podarili za sedem ton zaščitne in druge opreme za boj proti covidu-19. Državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Stanislav Raščan je ob prevzemu donacije na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana poudaril dobro sodelovanje med državama in pomen solidarnosti v skupnem boju proti pandemiji.

"Ne gre za favoriziranje nobenega posameznega izvajalca, saj dejavnost testiranja s hitrimi testi lahko izvajajo vsi subjekti, ki opravljajo zdravstveno dejavnost in so registrirani za to izvajanje," so danes dodatno poudarili na NIJZ-ju. Krek je spomnil, da testiranje na novi koronavirus v Sloveniji poteka pod okriljem ministrstva za zdravje. Inštitut v samo testiranje ni vključen, le na začetku so kot strokovnjaki predložili standarde, ki bi jim morali ustrezati testi. "Vsi moramo pomagati gospodarstvu, da preživi," je poudaril Krek in zatrdil, da je to tudi edini razlog, da je stopil v stik s TZS-jem. Koga je ali bo TZS izbral ali predlagal svojim članom, na NIJZ-ju ne vedo, niti jih to ne zanima. "Nam je vseeno, kje se bodo testirali, pomembno nam je, da se bodo," je ob tem dejal direktor NIJZ-ja.

Izvajalci storitev morajo testiranje zaposlenih organizirati sami

V zvezi s testiranjem zaposlenih, v določenih dejavnostih pa tudi strank, v večjem delu gospodarstva je še veliko neznank. Med drugim je vprašanje, ali je mogoče od petkove odločitve vlade izvesti dovolj testiranj, da se bodo lahko trgovine in storitve odprle že v torek. Državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Ajda Cuderman je v petek zvečer na vladni novinarski konferenci ob predstavitvi ukrepa pojasnila, da si morajo testiranje organizirati oz. zagotoviti izvajalci storitev sami. Sama sicer ni iz zdravstvene stroke, zato o zmogljivostih ni želela govoriti, imajo pa v vladi po njenih navedbah "vsa zagotovila, da imamo kapacitete za varno sproščanje". Na vprašanje, kdo bo kril stroške testiranja zaposlenih, je Cudermanova takrat odgovorila, da v skladu s sedmim protikoronskim zakonom breme stroškov testiranja zaposlenih nosi država. "Vsako podjetje, ki želi delovati in testira svoje zaposlene, dobi te stroške povrnjene," je dejala. Glede posameznikov, ki bi se morali testirati kot stranke, pa je dejala, da je izbire za testiranje, tudi brezplačno, dovolj.

Vprašanje je tudi, kako naj bi podjetja zbirala podatke o zaposlenih in strankah, da bi lahko inšpektorjem predložila dokaze o opravljenih testih na obeh straneh. "Stvar vsakega posameznika je, da organizira svoj posel," je dejala Cudermanova. "Prepričana sem, da se bodo ljudje hitro znašli."

Testiranje zaposlenih v trgovini po mnenju predsednice Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariče Lah poteka zadovoljivo. Testiranje je potekalo v soboto in nedeljo in se nadaljuje danes, je navedla. Večina trgovcev, ki jim je bilo to dovoljeno že v soboto, bo vrata odprla v torek. "Po naših ocenah je bilo med 10 in 15 odstotki tistih trgovin, ki bi se smele odpreti, v soboto dejansko odprtih," je dejala Lahova.

Pred odprtjem šol, vrtcev in trgovin množično testiranje

Hospitaliziranih 946 bolnikov

V nedeljo so bile sicer potrjene 304 okužbe, hospitaliziranih je 946 bolnikov. Na 1565 PCR-testiranjih je bilo pozitivnih 234 izvidov. Hitri test je opravilo 2266 ljudi, od tega jih je pozitivni izvid prejelo 70. Delež pozitivnih izvidov PCR-testiranj je znašal 15 odstotkov, pri hitrih testih pa je bila okužba potrjena pri 3,1 odstotka testiranih.

V slovenskih bolnišnicah se zdravi 946 bolnikov s covidom-19, kar je 15 več kot dan pred tem. Število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego, se ni spremenilo in trenutno znaša 160. Iz bolnišničnega zdravljenja je bilo odpuščenih 25 bolnikov.

V soboto je umrlo 12 bolnikov s covidom-19, doslej skupno 3635.

Do vključno nedelje je bilo z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 pri nas cepljenih 54.589 ljudi, z dvema odmerkoma pa 42.609, navaja NIJZ. To so podatki, ki so bili doslej že sporočeni v elektronski register cepljenih ljudi.

Približevanje merilom za oranžno fazo

Zadnji vladni podatki kažejo, da sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 1011, kar je še korak bližje mejniku, ki je postavljen kot drugi pogoj za prehod v oranžno fazo. Prvi pogoj – pod 1000 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 – je kljub rahlemu porastu še vedno izpolnjen. Vlada se bo z zadnjimi epidemiološkimi podatki seznanila v sredo, ko bo tudi odločala o nadaljnjih ukrepih in morebitnih spremembah.

Na Inštitutu Jožefa Stefana (IJS) so napovedali, da se bo ta teden sedemdnevno povprečje okuženih na dan spustilo pod tisoč. Po zadnji projekciji IJS-ja bi se to lahko zgodilo v torek. To bi pomenilo, da bi na državni ravni prešli v oranžno epidemično fazo, ki med drugim predvideva odprtje šol za preostale razrede osnovnih šol in zaključne letnike srednjih šol ter odprtje občinskih mej. Vlada se bo z zadnjimi epidemiološkimi podatki seznanila v sredo, ko bo tudi odločala o nadaljnjih ukrepih in morebitnih spremembah.

Če se bo vlada na podlagi epidemioloških podatkov odločila za prehod iz rdeče v oranžno fazo, bi za šole začel veljati t. i. C-model, ki

predvideva vračanje v osnovne šole tudi učencev preostalih razredov osnovnih šol in dijakov zaključnih letnikov srednjih šol, pri čemer bi za dijake del pouka potekal na daljavo, del pa v šoli. Na fakultetah pa bi bili dovoljeni izpiti in seminarji do 10 ljudi.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji