Na Jesenicah so imeli najmanj dva bolnika z angleškim sevom novega koronavirusa že pred dvema tednoma. Foto: BoBo
Na Jesenicah so imeli najmanj dva bolnika z angleškim sevom novega koronavirusa že pred dvema tednoma. Foto: BoBo

"Lahko rečemo, da je prva ugotovitev seva, ki je bil najverjetneje angleški sev, pri nas bila zabeležena pri osebi iz konca decembra," je za Poročila ob 17.00 dejala Maja Rupnik z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Inštitut za mikrobiologijo Medicinske fakultete v Ljubljani je po poročanju Radia Slovenija v ponedeljek potrdil tri primere angleškega seva. Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, hrano in okolje pa še poteka. Celotno poročilo obeh laboratorijev bo jutri predstavljeno na vladni novinarski konferenci, ko bo tudi znano, ali se bodo vladni ukrepi zaradi novega seva kaj spremenili.

V Splošni bolnišnici Jesenice so pred dvema tednoma že imeli najmanj dva bolnika z angleškim sevom novega koronavirusa. Zdajšnje preverjanje naključnih brisov iz tistega obdobja je namreč kar pri dveh od šestih pozitivnih brisov pokazalo okužbo z angleškim sevom. To novo odkritje v delo bolnišnice sicer ne vnaša sprememb, so pojasnili.

Kot je še povedala strokovna direktorica Splošne bolnišnice Jesenice Anja Jovanovič Kunstelj, so za testiranje na angleški sev naključno izbrali šest pozitivnih brisov z enega od bolnišničnih oddelkov, in sicer iz obdobja, ko so v bolnišnici imeli povečano število okužb z novim koronavirusom.

V ponedeljek se je pokazalo, da sta bila dva bolnika, to sta bila starejša človeka, ki so jima okužbo potrdili 11. oziroma 12. januarja, dejansko okužena z novim sevom. "Imen nimamo, ker za naše delovanje to ni tako relevantno, s tem se ukvarja epidemiološka služba," je za TV Slovenija pojasnila strokovna direktorica jeseniške bolnišnice. "To v režimu našega dela ne prinaša nobenih sprememb, še naprej se bomo držali ukrepov," je dodala.

Kako razširjen je angleški sev pri nas?

Okužb z angleškim sevom je najverjetneje že veliko

Ob tem je direktorica namignila, da je najverjetneje po vsej državi primerov že veliko, in tudi, da je angleški sev v bolnišnico morda prinesel tudi kdo od zaposlenih, četudi so vdori virusa v belo cono večinoma posledica okuženih pacientov. "Zelo verjetno je v Sloveniji teh okužb z novim sevom še več," je na podlagi dobljenih podatkov povedala Jovanovič Kunsteljeva. To se ji ne zdi presenetljivo, saj se novi sev širi tudi v drugih državah. Ni sicer znano, ali je bilo v bolnišnici še več okuženih z novim sevom, vendar pa je večina bolnikov, ki so jih zdravili pred dvema tednoma, v tem času bolnišnico že zapustila.

Odkritje novega seva ne prinaša dodatnih testiranj v bolnišnici. "Že sicer pogosto testiramo hospitalizirane bolnike. Problematična pa je tudi dostopnost testov, ki dokazujejo okužbo z angleško različico virusa, saj jih je v državi malo," je pojasnila Jovanovič Kunstljeva.

V obeh kliničnih centrih novega seva še niso zaznali

Pogled na Sledilnik covid-19 kaže, da v nekaterih gorenjskih občinah, Tržič, Bohinj, Železniki, tudi Jesenice, število okuženih kaže rahlo rast namesto upada. V obeh kliničnih centrih novega seva še niso zaznali, v mariborskem pa se pripravljajo, da bi v primeru poslabšanja epidemiološke slike zagotovili dovolj prostora in kadra, je poročal Radio Slovenija.

"Najprej bomo izkoristili te kapacitete, potem pa bomo ukrepali po načinu triaže, najtežji pacienti bodo oskrbljeni. Morate se zavedati, da več kot obravnavamo covidnih pacientov, manj lahko drugih," je povedal strokovni direktor mariborskega UKC-ja Matjaž Vogrin.

Skupni prostor bodo povečali tudi z novim montažnim objektom za bolnike s covidom-19, saj pričakujejo, "da bo ta drugi val, če ne bo bistvenega poslabšanja že prej, izzveneval zelo dolgo, več mesecev, morda tudi kakšno leto, morda celo dve".

Odziv podjetja Geneplanet glede navedbe kontrolnega materiala

Podjetje Geneplanet se je odzvalo na naslednjo navedbo v prispevku: »Kot poroča Necenzurirano, Geneplanet do pogajanj o ceni sploh ni prišel, saj ga je razpisna komisija izločila iz postopka, češ da ne izpolnjuje osnovnih pogojev javnega naročila. Ocenila je, da pri njihovih hitrih testih manjka kontrolni material, s katerim lahko uporabniki preverijo, ali testi sploh delujejo.«

Prikaz nasprotnih dejstev:
Podjetje genEplanet diagnostika d.o.o. je v postopku oddaje javnega naročila za nabavo hitrih testov vložilo zahtevek za revizijo, ker je naročnik po oceni vlagatelja revizije nujni postopek izkoristil za to, da je vlagatelja revizije obravnal diskriminatorno ter že tekom postopka preferiral kasneje izbranega ponudnika Majbert Pharm. Ponudba vlagatelja revizije, ki je imela najnižjo ceno, izpolnjuje vse zahtevane pogoje, vključujoč kontrolo materiala.

Geneplanet zahteva revizijo javnega naročila za nakup hitrih testov

Medtem pa portal Necenzurirano poroča o tem, da je podjetje Geneplanet na ministrstvo za zdravje naslovilo zahtevek za revizijo javnega naročila za nakup hitrih testov.

Iz dokumentacije, dostopne po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, je po poročanju portala razvidno, da je Geneplanet na javnem naročilu oddal najugodnejšo ponudbo. Pol milijona testov kitajskega proizvajalca Wesail je bil pripravljen državi dobaviti po ceni 2,15 evra z DDV-jem za test.

Podjetje Majbert Pharm, ki ga je zdravstveno ministrstvo na koncu izbralo in pri katerem je naročilo pol milijona hitrih testov, je prvotno ponujalo okoli tri cente dražji test, vendar je v nadaljevanju ceno znižalo na 1,982 evra.

Kot poroča Necenzurirano, Geneplanet do pogajanj o ceni sploh ni prišel, saj ga je razpisna komisija izločila iz postopka, češ da ne izpolnjuje osnovnih pogojev javnega naročila. Ocenila je, da pri njihovih hitrih testih manjka kontrolni material, s katerim lahko uporabniki preverijo, ali testi sploh delujejo.

Kot je spomnil portal Necenzurirano, je bilo k sodelovanju na javnem naročilu ministrstva za zdravje za dobavo hitrih testov povabljenih 42 dobaviteljev. Ponudbo je oddalo 16 podjetij, a le 13 jih je dostavilo vzorce. Razpisna komisija je po pregledu slednjih ocenila, da pogojem ustrezajo samo hitri testi štirih dobaviteljev, med katerimi je bila ponudba podjetja Majbert Pharm najugodnejša.

Sorodna novica V Nacionalnem laboratoriju zavrnili očitke, da naj bi prirejali rezultate in namerno izločali vzorce

Pečečnik zaradi neplačanih mask s tožbo zoper zavod za blagovne rezerve

Spletno Delo poroča, da je podjetnik Joc Pečečnik zaradi dobavljenih, a neplačanih mask vložil tožbo zoper zavod za blagovne rezerve. Kot je spomnil časnik, je družba Public Digital Infrastructure, ki je v lasti družbe Elektronček Group Joca Pečečnika, aprila lani sklenila posel za dobavo zaščitne opreme državi iz Kitajske v skupni vrednosti 31 milijonov evrov.

Medtem ko je velik del te opreme še v uporabi, se je zapletlo pri maskah FFP2, za katere so na blagovnih rezervah trdili, da niso ustrezne, in jih niso hoteli plačati, čeprav so bile nabavljene v skladu s količinskimi in kakovostnimi zahtevami blagovnih rezerv, ki so to opremo tudi uradno prevzele, še navaja Delo.

Joc Pečečnik (skrajno levo), takratni minister za zdravje Tomaž Gantar (drugi z desne) in gospodarski minister Zdravko Počivalšek (skrajno desno) ob pošiljki zaščitne opreme v prvem valu epidemije. Foto: Twitter/Zdravko Počivalšek
Joc Pečečnik (skrajno levo), takratni minister za zdravje Tomaž Gantar (drugi z desne) in gospodarski minister Zdravko Počivalšek (skrajno desno) ob pošiljki zaščitne opreme v prvem valu epidemije. Foto: Twitter/Zdravko Počivalšek

V ponedeljek 1652 okužb, 27 smrti

Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo po 4700 PCR-testiranjih potrjenih 1149 okužb. Po 30.392 hitrih testih so bile potrjene 503 okužbe. Število opravljenih hitrih testov je bilo v ponedeljek, ko je potekalo množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju pred današnjim začetkom polnega delovanja vrtcev in pouka za prvo triado osnovnih šol, precej večje kot običajno.

Delež potrjenih PCR-testov je znašal 24,4 odstotka, delež potrjenih hitrih antigenskih testov (HAT) pa 1,7 odstotka. Po podatkih vlade se v bolnišnicah zdravi 1157 bolnikov, 192 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so v ponedeljek v domačo oskrbo odpustili 91 bolnikov.

V ponedeljek je umrlo 27 bolnikov s covidom-19, skupaj v epidemiji 3406.

"Danes zjutraj je bilo hospitaliziranih 1157 bolnikov, povprečno število okužb pa je znašalo 1227. To pomeni, da smo v skladu z načrtom sproščanja še vedno v rdeči fazi," je na vladni novinarski konferenci povedala vladna govorka Maja Bratuša.

Testirali 20.816 učiteljev, 278 jih je bilo pozitivnih

"Včerajšnje testiranje je pokazalo predvsem to, da če se odločimo in napnemo vse sile, lahko tudi takšen podvig, kot je bil včerajšnji, dobro izpeljemo. Skupaj je bilo opravljenih 20.816 testov, gre za podatek do 12. ure včeraj zvečer, 278 je bilo pozitivnih (1,3 odstotka), kar je skladno s pričakovanji," je za TV Slovenija pojasnila Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje. "Šole poročajo, da se je večina učiteljev, ki so jih poslali na testiranje, testiranja tudi udeležila, šole so zadovoljne," je še dodala.

Izstopajoče občine

Glede na število potrjenih okužb včeraj izstopajo naslednje občine: Ajdovščina (24), Nova Gorica (27), Koper (85) in Tolmin (20). V Krškem jih je bilo 34, v Brežicah 29, Sevnici 22, Zagorju ob Savi 23, Novem mestu 30, Črnomlju 22, Celju 45, Šentjurju 22, Šmarju pri Jelšah 29, Žalcu 33, Domžalah 29, Kranju 51 in Škofji Loki 28. V Ljubljani je bilo 137 novih okužb, v Mariboru pa 75.

Najboljše in najslabše regije

Glede 14-dnevnega števila potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev na vrhu še vedno ostaja posavska statistična regija, sledijo goriška, JV Slovenija, pomurska, zasavska in savinjska regija. Na drugi strani se najbolje držijo koroška, osrednjeslovenska in podravska regija.

Težave v hrastniškem domu za starejše občane

Kot poroča TV Slovenija, imajo težave s koronavirusom tudi v hrastniškem domu za starejše občane, kjer je bilo v drugem valu okuženih 46 stanovalcev in 17 zaposlenih. S prvim odmerkom cepiva je bila večina stanovalcev doma že cepljena, zdaj pa na drugega čakajo že skoraj en mesec. Sicer pa v domu opažajo, da pri cepljenih osebah bolezen poteka v nekoliko blažji obliki, v domu imajo tudi manj hospitalizacij kot v prvem valu, zato si želijo, da bodo do drugega odmerka prišli čim prej.

V Kopru velik izbruh v tamkajšnjem domu upokojencev

Skrb vzbujajoč izbruh covida v koprskem domu upokojencev

Zdravstvene razmere se hitro slabšajo v obalno-kraški statistični regiji. Sodeč po parametrih danes ne bi več spadala med rdeče, temveč med črne regije. Močno skrbi izbruh bolezni v domu upokojencev v Kopru. Če so se v prvih dveh valih epidemije v njem srečali le z redkimi okužbami, pa je zdaj stanje drugačno. S prvimi posameznimi okužbami v tem letu so se soočili po 13. januarju. Nato se je v zadnjih dneh stanje na hitro poslabšalo.

Kot je za Televizijo Slovenija poročala Simona Horvat, je okuženih 66 stanovalcev, ki so vsi nameščeni v rdeči coni v prvem nadstropju doma. Nekateri od obolelih so bili v decembru tudi cepljeni.

V sivi coni, v kateri so stanovalci, ki so bili v stiku z okuženimi, je 15 oseb, na njihove izvide pa še čakajo. Okuženih je tudi 28 zaposlenih, ki so v izolaciji.

Vsi okuženi stanovalci so asiptomatski, nihče ne potrebuje oskrbe v bolnišnici. V dom na pomoč že prihaja osebje iz drugih domov, študenti medicinske fakultete in zdravstevne nege.