Na zahodu države se v šole vračajo vsi osnovnošolci, na vzhodu pa ko končajo zimske počitnice. Foto: EPA
Na zahodu države se v šole vračajo vsi osnovnošolci, na vzhodu pa ko končajo zimske počitnice. Foto: EPA

V višjih in visokih šolah ter na fakultetah so dovoljeni izpiti v živo in seminarji za do 10 udeležencev. V četrtek je namreč vlada zaradi izboljšanja epidemiološke slike v državi sklenila, da se lahko učencem prvega triletja v osnovnih šolah pridružijo tudi učenci preostalih razredov in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. V umetniških gimnazijah in glasbenih šolah je od danes dovoljena izvedba individualnega pouka.

Spet je dovoljeno zbiranje do 10 ljudi. Foto: AP
Spet je dovoljeno zbiranje do 10 ljudi. Foto: AP

Za tiste, ki se vračajo k pouku v šoli, veljajo enaki epidemiološki ukrepi kot za učence prvega triletja, za katere izobraževanje že poteka v šoli. Pouk poteka v matičnih učilnicah, učenci in dijaki tudi malicajo v učilnicah. Kosila morajo šole organizirati tako, da bo med učenci čim manj mešanja.

V matičnem razredu bo še naprej potekalo podaljšano bivanje v snovnih šolah, ki bo organizirano za otroke prvih treh razredov osnovnih šol, medtem ko bodo starše četrtošolcev in petošolcev pozvali, naj otroci, če se le da, po pouku odidejo domov.

V razredu brez mask

V matičnih razredih učencem ne bo treba uporabljati zaščitnih mask, zunaj razreda pa ves čas. Še vedno velja, da morajo zaposleni v vzgoji in izobraževanju pred vrnitvijo na delovno mesto opraviti testiranje na okužbo s koronavirusom, testiranje pa ponavljati vsakih sedem dni.

V ponedeljek bo v šolah rdeče cone, kjer so to sposobni izvesti, pouk prve triade potekal v šoli ob hkratnem testiranju učiteljev in zaposlenih. Foto: BoBo
V ponedeljek bo v šolah rdeče cone, kjer so to sposobni izvesti, pouk prve triade potekal v šoli ob hkratnem testiranju učiteljev in zaposlenih. Foto: BoBo

V šolah dijaki srednjih šol zaključnih letnikov

Dijaki zaključnih letnikov so se tako po več mesecih pouka na daljavo vrnili v šole. Kot so povedali ravnatelji, večjih težav pri ponovni reorganizaciji pouka ni bilo, saj imajo izkušnje že iz jesenskega časa. Veselje ob vrnitvi pa je bilo opaziti tudi pri dijakih, četudi se jih je veliko že dodobra navadilo dela na daljavo.

Kot je za STA povedala ravnateljica Gimnazije Vič Alenka Krapež, se je v njihovo šolo danes vrnilo približno 180 dijakov iz šestih oddelkov. "So veseli, nasmejani in zadovoljni," je poudarila. Podobno razpoloženje je pri profesorjih. Njihovo testiranje na novi koronavirus, ki so ga opravili že v petek, je potekalo brez zapletov in tudi brez pozitivnih izvidov.

"Težav pri organizaciji pouka nismo imeli. Ponovili smo samo organizacijo, ki smo jo vzpostavili že septembra, torej z matičnimi učilnicami in ohranjanjem razdalje," je pojasnila Krapeževa. Pri izbirnih predmetih so skupine mešane, dijaki ohranjajo razdaljo in nosijo masko, učilnice tudi pogosto zračijo. Športno vzgojo pa ima letošnje šolsko leto cel razred skupaj, da lahko ohranjajo mehurčke, saj med športom ne morejo nositi maske, je pojasnila Krapeževa.

Sicer so se na njihovi gimnaziji odločili, da morajo dijaki nositi maske pri preostalih predmetih tudi v matičnih razredih. Tako dodatno zmanjšujejo možnost prenosa okužb. Kakšnih večjih pripomb dijakov ali staršev glede te odločitve ni bilo. Kot je poudarila Krapeževa, so njihovi gimnazijci odgovorni mladi ljudje. Tako ni nobenih težav z disciplino ali upoštevanjem zdravstvenih priporočil.

Na Gimnaziji Franceta Prešerna Kranj medtem s pridom uporabljajo metodo neposrednega prenosa pouka bodisi z računalnika učitelja od doma bodisi iz razreda, ki so jo vpeljali že zaradi pogoste odsotnosti večjega števila njihovih dijakov, saj je kar tretjina športnikov ali glasbenikov. Tako na njihovi šoli poteka hibridno izobraževanje, ki so ga v tem šolskem letu še izpopolnili. Že jeseni so namreč imeli okoliščine, ko je bil razred v šoli, učitelj pa v karanteni.
Kot je za STA povedala ravnateljica Mirjam Bizjak, nekaj težav pri organizaciji sicer imajo, vendar jih sproti rešujejo. Pri športni vzgoji so tako oblikovali enotne oddelke, ob lepem vremenu pa jo bodo lahko večinoma izvajali zunaj. Na roko jim gre tudi to, da ima danes njihovih pet oddelkov četrtih letnikov kulturni dan, tako se bodo lahko na njihovo torkovo vrnitev še bolje pripravili.

Večji delež dijakov kot v gimnazije pa se je z današnjim dnem vrnil na srednje strokovne in poklicne šole, kjer je znova stekel tudi praktični del pouka za vse letnike. Kot je povedal ravnatelj Srednje gostinske in turistične šole Radovljica Ivan Damjan Mašič, so se v šolo vrnili štirje oddelki zaključnih letnikov, preostali oddelki pa bodo na šoli za izvedbo praktičnega pouka le dan ali dva na teden, medtem ko bo preostali pouk še vedno potekal na daljavo.
Prav pri praktičnem pouku je bil izpad pri šolanju na daljavo tudi največji, zato ga bodo nekaj skušali nadomestiti že ta teden. Spremenjenemu načinu dela je bila treba prilagoditi urnike, vendar večjih težav pri organizaciji ni bilo. Ker je šola dovolj velika, ni težav z zagotavljanjem mehurčkov, dijakom pa tudi ni odveč nositi mask. "Veseli so, da so se vrnili v šolo. Vidi se, da so najbolj pogrešali druženje. Veliko se pogovarjajo in lepo je slišati njihovo veselje," je poudaril ravnatelj.

Šolarji nazaj v klopi, odprte trgovine

Odprti tudi dijaški domovi

S ponovnim odprtjem srednjih šol so znova zaživeli tudi dijaški domovi. Kot je povedala ravnateljica Dijaškega in študentskega doma Kranj Judita Nahtigal, njihov dom tudi v preteklih mesecih ni bil popolnoma prazen, saj so v njem ostali nekateri tuji študentje. Z odprtjem srednjih šol pa se je v nedeljo in danes v dom vrnilo okoli 20 dijakov, kar je približno petina.
"Težav z organizacijo nismo imeli, saj smo odprtje pričakovali, nato smo le še organizirali testiranje, prekinili čakanje na delo tehničnemu osebju in obvestili dijake ter starše," je pojasnila Nahtigalova. Ob tem je dodala, da tudi težav z ukrepi za preprečevanje širjenja okužb ni, saj so jih vajeni že od prej.

Vladni načrt sproščanja protikoronskih ukrepov natančno določa, kaj se zgodi v posamezni fazi. Foto: MMC RTV SLO
Vladni načrt sproščanja protikoronskih ukrepov natančno določa, kaj se zgodi v posamezni fazi. Foto: MMC RTV SLO

Konec prepovedi prehajanja regij in občin

Z današnjim dnem se odpravlja omejitev prehajanja občinskih in regijskih meja za prebivalce, prav tako je od danes dovoljeno zbiranje do deset ljudi. Več omejitev se sprošča tudi na področju športa. Še vedno pa velja omejitev gibanja ponoči, med 21. in 6. uro.

Prepoved gibanja zunaj občine stalnega prebivališča, ki jo je vlada v drugem valu epidemije novega koronavirusa uvedla že drugič, je veljala od oktobra, pri čemer pa je bilo mogočih nekaj izjem. Med njimi so bile od decembra tudi športne dejavnosti v naravi, a je bila ta izjema omejena na regije. Zdaj se te omejitve popolnoma odpravljajo.

Doslej je bilo dovoljeno gibanje na javnih površinah le za družino in člane istega gospodinjstva, po novem pa odlok določa, da je začasno prepovedano zbiranje več kot desetih ljudi. Prepovedane pa ostajajo vse prireditve in shodi.

Dovoljena brezkontaktna športna vadba

Manj omejitev od danes velja na področju športa. Tako je dovoljena brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do deset športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje, pri čemer pa morajo imeti voditelji dejavnosti negativen test na koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni, potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali dokazilo, da so covid-19 preboleli. Omenjena dokazila morajo imeti tudi uporabniki žičniških naprav na smučiščih, pri čemer pa izvid testa ne sme biti starejši od sedmih dni.

Vrhunskim športnikom se bodo tako ob omenjenih omejitvah pridružili tudi drugi državljani z vadbo na prostem in v zaprtih prostorih, precej večji je tudi delež registriranih športnikov z možnostjo treningov in tekmovanj. Še vedno pa ne bo dovoljena navzočnost gledalcev na športnih tekmovanjih.

Spet so odprte vse trgovine. Foto: BoBo
Spet so odprte vse trgovine. Foto: BoBo

Odprte vse trgovine

Od danes so lahko na podlagi vladne odločitve odprte vse trgovine v državi. Pogoj za obratovanje ostaja redno tedensko testiranje zaposlenih na koronavirus. Obenem v nobeni storitveni dejavnosti pogoj za uporabo storitev ni več negativni test potrošnika. Razrahljana so tudi pravila glede predložitve testov na smučiščih.

Redno tedensko testiranje zaposlenih je po novem obvezno za celotno trgovinsko dejavnost, pod katero odslej spadajo tudi tržnice, za vse storitve higienske nege, denimo kozmetike in izvajalce masaž, po novem pa tudi za frizerje in izvajalce pedikure, ki so bili testiranja doslej oproščeni. V ta sklop spadajo tudi servisne delavnice velikosti do 400 kvadratnih metrov, storitve izdelave, vzdrževanja in montaže, storitve nepremičninskega posredovanja, strokovno oz. poslovno izobraževanje ter storitve salonov za nego živali.

Testiranje pa ne bo potrebo za osebe, ki imajo potrdilo o cepljenju proti covidu-19, za tiste, ki imajo potrdilo o pozitivnem izvidu testa PCR ali hitrega testa, ki je starejši od 21 dni, vendar ne od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Brez testiranja na črpalkah, pošti, v lekarnah ...

Brez testiranja zaposlenih bodo medtem lahko še naprej delovali bencinski servisi, pošte in lekarne, od danes pa med izjeme spadajo tudi storitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom na daljavo, priprava pijač in jedi za dostavo, priprava in strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance, ter prodaja kmetijskih pridelkov na kmetiji.

Najpomembnejša sprememba glede na ureditev v zadnjih dneh pa je, da novi odlok od nobenega potrošnika oziroma stranke ne zahteva več predložitve negativnega testa za uporabo storitev.

Vlada je nekoliko zrahljala tudi koronska pravila na smučiščih. Foto: Reuters
Vlada je nekoliko zrahljala tudi koronska pravila na smučiščih. Foto: Reuters

Blažja pravila na smučiščih

Od danes, ko se v vzhodnem delu Slovenije začenjajo zimske počitnice, so nekoliko razrahljana tudi koronska pravila na smučiščih. Za uporabo žičniških naprav tako po novem velja negativni test na novi koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni. Doslej so se morali smučarji testirati na 24 ur. Tistim, ki so covid-19 preboleli, se za uporabo žičnic pol leta ne bo treba testirati, upravičeni bodo do zdravniškega potrdila.

Poleg smučarjev bo moralo imeti negativni test, ki ni starejši od sedmih dni, tudi osebje na smučišču, ki je v neposrednem stiku z uporabniki.

Sprostitev številnih omejitev