Prazne ljubljanske ulice. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Prazne ljubljanske ulice. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Predsednik Borut Pahor je predsednike parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin, z ministrstvom za zdravje in posvetovalno skupino glede ustavljanja tretjega vala epidemije covida-19 povabil na posvet v nedeljo ob 10.00. Na mizi je več možnosti.

Kot je v Odmevih dejala Logarjeva, je vladna svetovalna skupina za covid razpravljala o zaostrovanju ukrepov. "Do kakšne mere bo to potrebno, bomo videli tudi glede na projekcije in statistične modele. Nič še ni odločenega," je dejala. Napovedala je, da bo glede na to, da se številke stalno povečujejo, verjetno treba poseči po ukrepih, ki smo jih do zdaj sproščali. "Šole se trudimo imeti čim dlje odprte. Tu pa gre še za združevanje ljudi, omejitve na regije, predvsem pa mora biti v zavesti vsakega izmed nas spoštovanje ukrepov, ker s tem dosežemo največ. Treba je ponovno pretehtati, kaj bo v tem trenutku najboljše in najbolj učinkovito," je še dejala infektologinja.

Logarjeva je opozorila, da se nam v nasprotju s preteklimi valovi zelo hitro polnijo intenzivne postelje, kar je velika težava tako zaradi kadra kot kapacitet. "Pritisk na intenzivne postelje je od prejšnjega tedna povečan, zato je bilo treba ponovno odpirati vse covidne oddelke v regionalnih bolnišnicah, danes smo tudi povečali število postelj na enotah za intenzivno terapijo. Na navadnih oddelkih je situacija boljša. Moramo se zavedati, več kot imamo bolnikov s covidom, manj imamo možnosti za oskrbo za druge bolnike." Opozorila je tudi na nujnost čim hitrejšega cepljenja starejših od 60 let, ki predstavljajo tako številčno kot odstotkovno največje breme za bolnišnice.

Kako zajeziti tretji val epidemije?

Pahor: Treba je pravočasno ukrepati

Predsednik Borut Pahor je sklical tretji posvet vrha politike in stroke. Strankama LMŠ in Levica, ki se ne udeležujeta posvetov, sta se zdaj pri bojkotu pridružila tudi SD in SAB. Foto: BoBo
Predsednik Borut Pahor je sklical tretji posvet vrha politike in stroke. Strankama LMŠ in Levica, ki se ne udeležujeta posvetov, sta se zdaj pri bojkotu pridružila tudi SD in SAB. Foto: BoBo

Predsednik Borut Pahor je v vabilu navedel, da iz dozdajšnjih pogovorov izhaja ocena, da je vlada pravočasno ukrepala v prvem valu epidemije koronavirusne bolezni 19, v drugem pa je z ukrepi zamudila. "Vsi, ne glede na razlike med nami, si želimo, da bi vlada pravočasno ukrepala na začetku tretjega vala," je zapisal.

Poudaril je, da bo odgovornost za sprejete ukrepe nosila vlada. Udeleženci srečanja pa imajo, tako Pahor, možnost za izmenjavo stališč in predlogov, s katerimi lahko pripomorejo k uspešnemu spoprijemanju z epidemijo. Pahor pa je priložil tudi pismo predsednika vlade Janeza Janše, v katerem predlaga, da bi bilo srečanje javno. O tem se bodo udeleženci posvetovali pred začetkom pogovorov, je še zapisal Pahor.

Z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem in vladno svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu se bo tako politični vrh na Brdu pri Kranju sešel v nedeljo dopoldne, vlada naj bi odločitev o ukrepih sprejela v nedeljo zvečer.

Bojkot opozicijskega četvorčka

Gre že za tretji posvet o epidemiji, ki ga je pripravil Pahor. Prvič so se predstavniki strank pri predsedniku republike sešli februarja, drugič pa marca. Na marčevskem srečanju so se srečanja udeležili tudi predstavniki stroke. Srečanj se do zdaj nista udeležila predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec in koordinator Levice Luka Mesec. Zdaj pa so bojkot napovedali tudi v SD-ju in SAB-u, tako da v nedeljo na Brdo pri Kranju ne bo prišel nihče izmed opozicijskega četvorčka.

Tanja Fajon je v pismu Pahorju sporočila, da SD-ja na nedeljskem posvetu ne bo, saj vlada popolnoma ignorira predloge stroke in opozicije. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Tanja Fajon je v pismu Pahorju sporočila, da SD-ja na nedeljskem posvetu ne bo, saj vlada popolnoma ignorira predloge stroke in opozicije. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Fajon: Vlada ne upošteva predlogov

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je v pismu Pahorju zavrnila sodelovanje na posvetu v nedeljo. Zapisala je, da "vlada povsem ignorira pričakovanja, ki sem jih predstavila na zadnjem sestanku. Vlada tako ne upošteva predlogov stroke in opozicije, ampak želi s temi srečanji predvsem legitimirati svoje početje."

Od vlade pričakuje, da uresniči naslednje pogoje, in sicer prekinitev kaznovanja zaradi omejitve državljanskih pravic in ukinitev policijske ure, 100-odstotno bolniško nadomestilo zaradi preventivne samoizolacije, spremembo strategije cepljenja, da bo do konca aprila pravično poskrbljeno za cepljenje starejših in kroničnih bolnikov, nadalje morajo epidemiologi prevzeti vodilno vlogo in biti številčno bolje zastopani v strokovni skupini ter uvedena naj bo učinkovita in pravična gospodarska pomoč vsem dejavnostim, ki trpijo.

"Dokler ti pogoji ne bodo uresničeni, ne vidim smisla za svojo prisotnost na sestanku. Z njo se le ustvarja vtis, da legitimiram vladne neuspehe, njeno neučinkovitost in politično zlorabo epidemije, ne da bi na drugi strani vlada upoštevala predloge opozicije, stroke in javnosti," je Fajonova sklenila pismo.

Zakaj vladna strokovna skupina ni želela ali smela odgovoriti na vprašanja, se sprašuje Alenka Bratušek. Foto: BoBo
Zakaj vladna strokovna skupina ni želela ali smela odgovoriti na vprašanja, se sprašuje Alenka Bratušek. Foto: BoBo

Bratušek: Strokovna skupina ne želi ali pa ne sme odgovoriti

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek je v pismu Pahorju prav tako zavrnila sodelovanje, tako da očitno v nedeljo ne bo prisoten nihče od opozicijskega četvorčka. "Na žalost smo bili na drugem srečanju na Brdu pri Kranju nad odgovori oziroma neodgovori strokovne skupine zelo razočarani," je zapisala.

Po besedah Bratuškove jih je zanimalo naslednje, in sicer, katerih predlogov strokovne skupine vlada pri sprejemanju ukrepov ni upoštevala, katere ukrepe je vlada sprejela kljub nasprotovanju strokovne skupine oziroma katere je sprejela brez predloga strokovne skupine, ter katere ukrepe strokovna skupina ocenjuje za neuspešne oziroma nepotrebne? "Zakaj niso želeli ali smeli odgovoriti na naša vprašanja, ne vem, me pa skrbi, da imajo pripravljeno analizo, kaj je šlo v drugem valu narobe, in je ne smejo pokazati. Še bolj me skrbi, da te analize vlada nima, kar pomeni, da gre v tretji val zopet nepripravljena," je poudarila.

Za pogovor sta po besedah Bratuškove vedno potrebni obe strani, a njihove želje niso bile slišane, vprašanja pa niso dobila odgovorov. "V stranki SAB se vam zahvaljujemo za vašo iniciativo, vendar brez ključnih podatkov in informacij na naslednjem sestanku ne moremo sodelovati," je sklenila pismo.

Šarec: Potrebe po srečanjih na Brdu ne vidimo

V LMŠ-ju menijo, da so takšni sestanki v normalnih razmerah dobrodošli. "Ne pa v razmerah, ko koalicija na sejah državnega zbora ob obravnavi protikoronskih paketov ne podpre skoraj nobenega predloga opozicije. Toliko o ponujeni roki sodelovanja. Sodelovanje se kaže z dejanji v državnem zboru in ne z golimi besedami na Brdu," so zapisali v odzivu.

Predsednik stranke Marjan Šarec je v odzivu na Twitterju nanizal več predlogov in rešitev, ki jih predlaga LMŠ. Ključen izziv je čimprejšnje cepljenje večine državljanov. "Vlada naj opravi svoje delo. Potrebe po srečanjih na Brdu ne vidimo," so zapisali v stranki. Pogovora se ne bodo udeležili.

Luka Mesec je Pahorja pozval, naj raje organizira posvet o predčasnih volitvah. Foto: BoBo
Luka Mesec je Pahorja pozval, naj raje organizira posvet o predčasnih volitvah. Foto: BoBo

Mesec za posvet o predčasnih volitvah

"Smo vsekakor za dialog, nikakor pa ne moremo pristati na to, da bi vladi, ki uničuje demokratične institucije države, dajali legitimnost z udeleževanjem na neformalnih srečanjih – ali da bi ta srečanja začela nadomeščati dialog, ki bi moral teči skozi institucije, ki so temu namenjene. Naš prvi pogoj za udeležbo na takih srečanjih je, da vlada začne spoštovati temelje demokratične ureditve, na čelu z ustavo, državnim zborom, sodno vejo oblasti, civilno družbo in mediji," pa je v pismu Pahorju zapisal koordinator Levice Luka Mesec. Tudi on je sporočil, da Levice na posvet ne bo.

Mesec je prepričan, da Janša na Brdo pri Kranju ne vabi zaradi dialoga, pač pa zato, da bi zvrnil odgovornost za lastne napake na opozicijo. "Mednarodne primerjave so nedvoumne: vladi so v drugem valu stvari popolnoma ušle iz rok, imamo najdaljšo policijsko uro v Evropi, imeli smo najdaljše zaprtje šol v regiji in podobno, a smo kljub temu v vrhu Evrope tako po smrtnosti kot po okužbah z novim koronavirusom. Intence srečanja ne moremo razumeti drugače, kot da predsednik vlade, ki je zavozil epidemijo, se osebno odpovedal naročilu cepiv ter s svojim delovanjem ustvaril najhujšo polarizacijo slovenske družbe v zadnjih tridesetih letih, skuša organizirati simulaker dialoga, predstavo za javnost, da bi to prikril," je zapisal in predsednika Pahorja hkrati pozval, naj raje organizira posvet o predčasnih volitvah, ki so "edini še preostali odgovor na nevzdržno stanje v državi".

Sorodna novica Skrajšana nočna omejitev gibanja, tri regije obarvane rdeče, uveljavitev v petek

Dodatni predlogi za ustavljanje tretjega vala

Ministrstvo za zdravje je na osnovi stališča posvetovalne skupine medtem že oblikovalo dodatne predloge za ustavljanje tretjega vala epidemije koronavirusne bolezni 19, so zapisali v vladnem sporočilu za javnost.

Premier Janez Janša je v svojem dopisu, v katerem je predsedniku Pahorju predlagal srečanje, poudaril, da mora vlada o predlogih oziroma ukrepih za ustavljanje tretjega vala epidemije odločiti najpozneje v nedeljo zvečer.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na vladni novinarski konferenci pojasnil le, da strokovna skupina predlaga, da se zaradi epidemiološke slike določeni ukrepi zaostrijo. "Na posvetu pri predsedniku republike je bilo rečeno, da se v primeru resnega poslabšanja epidemične situacije ponovno skliče posvet, ki bo predvidoma konec tedna. Strokovna skupina je predlagala tudi zaprtje določenih delov družbe, vendar nobene odločitve, ki bo politična, ne bi prejudiciral pred omenjenim sestankom," je dejal.

Kakšna zaostritev ukrepov se nam obeta?

Maše brez navzočnosti vernikov

Lani so na velikonočno nedeljo namesto vstajenjskih maš s procesijami zvonovi krščanske vernike zjutraj pozvali, da se zberejo pri velikonočnem zajtrku in se tako povežejo na daljavo. Slovenski škofje pa so v svojih stolnicah darovali maše brez navzočnosti vernikov, prav tako tudi duhovniki v cerkvah.