Po številnih napovedih se bo do konca meseca cela država obarvala v rdeče. Foto: MMC RTV SLO
Po številnih napovedih se bo do konca meseca cela država obarvala v rdeče. Foto: MMC RTV SLO

Vlada je na sredini seji sprejela številne spremembe protikoronskih ukrepov. Spremembe bodo začele veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu. Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je na novinarski konferenci vlade dejal, da bodo spremembe uveljavljene v petek.

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je na direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka naslovil dopis, v katerem ga prosi za seznanitev z argumenti za zaprtje panoge gostinstva. Želijo podatke, na podlagi katerih analiz in dejstev panoga predstavlja tveganje za širitev okužb.

Omejitev gibanja v nočnem času bo od sobote veljala med 22. in 5. uro. Če bi obveljal predlog strokovne skupine za covid, bi to omejitev odpravili.

V rumenih regijah terase lokalov ostajajo odprte.

V obalno-kraški, goriški in koroški regiji se spreminjajo pogoji za prehod njihovih meja. To velja za prebivalce teh regij, ki bi radi šli v drugo regijo, in obratno. Torej tudi iz oranžnih in rumenih regij ni dovoljeno hoditi v rdeče regije. V rdečih regijah pa ni zaprtja v občine ali zaprtja trgovin. Izjeme za prehajanje ostajajo, torej obisk zdravnika, lekarne, pomoč bolnemu sorodniku itd. Tako pri prehajanju državnih meja kot pri prehajanju meja statističnih regij velja tudi izjema za cepljene, prebolele ali tiste z negativnim testom na covid-19.

Posameznik mora imeti ob prehodu dokazilo, s katerim dokaže upravičenost do uveljavljanja izjeme, in lastnoročno podpisano izjavo.

Sorodna novica Logar: V nasprotju s prejšnjimi valovi se nam zelo hitro polnijo intenzivne postelje

Spremembe pri prehajanju državnih meja

Pri prehajanju državnih meja bo po novem zadostoval samo negativen PCR-test (in ne hitri antigenski test). Minister Aleš Hojs je za Radio Slovenija povedal, da so policisti prevečkrat naleteli na ponarejene antigenske teste. "Mi smo vzpostavili bazo vpogledov v vse PCR-teste, ki jih opravljajo v Sloveniji," je nadaljeval. Policija v bazi podatkov ne bo videla, ali je test pozitiven ali ne, bo pa videla ime, številko in datum pregleda. "Natančneje bomo lahko kontrolirali eventualne goljufe," je dejal minister.

Vlada je uvedla omilitev režima pri prehajanju meje. Lastnikom parcel za kmetijsko ali gozdarsko dejavnost, ki živijo ob mejah, za prečkanje meje ne bo treba opravljati tedenskega testiranja. Čez mejo se bodo morali vrniti najpozneje v desetih urah.

Sedemdnevni negativni rezultat hitrega testa med dokazili za vstop v Slovenijo ostaja za pet kategorij, in sicer za dnevne delovne migrante, dnevne šolarje, starejše od 13 let, osebo, ki prevaža dnevnega šolarja, osebo, naročeno na zdravstveno storitev v Sloveniji, in osebo, ki prihaja iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja, kjer je opravljala varstvo in pomoč.

Sorodna novica MIZŠ obvestil šole o možnosti izmeničnega pouka po modelu C1

Šole so dobile okrožnico ministrstva za izobraževanje, naj se pripravijo na pouk po modelu C1 – da bi učenci od 6. do 9. razreda izmenično en teden hodili k pouku, en teden pa se šolali na daljavo. Očitno pa za zdaj pri tem ni sprememb.

Svetovalna strokovna skupina je naredila pregled zaostrovanj ukrepov po Evropi. Po poročanju portala Siol.net naj bi razmišljala o "ustavitvi države" na začetku aprila. Vlada pa je predsedniku republike predlagala, naj do konca tedna skliče sestanek predsednikov parlamentarnih strank, kar bi lahko nakazovalo dejansko zaostritev ukrepov. Minister Hojs je za Radio Slovenija povedal, da bo vlada o tem razpravljala relativno hitro, najpozneje naslednjo sredo.

Posodobljena strategija cepljenja

Vlada je zaradi spremenjenih epidemičnih razmer posodobila nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19. Tako se spreminjajo prednostne skupine za cepljenje, med drugim so višje na prednostni lestvici uvrščeni starejši od 60 let. Spremembe strategije bodo začele veljati v ponedeljek.

Na pravosodnem ministrstvu so danes pojasnili, da je bilo v sredo na seji vlade tudi potrjeno, kar so večkrat predlagali ministrstvu za zdravje, da se med prednostne skupine za cepljenje v strategiji vključeni osebje v pravosodju, torej vsi pravosodni deležniki. Cepljenje proti covidu-19 se je doslej namreč začelo le za sodnike in sodno osebje, ne pa tudi za tožilce in odvetnike, zaradi česar so se večkrat obrnili na ministrstvi.

Podaljšanje nekaterih gospodarskih protikoronskih ukrepov

Vlada je podaljšala ukrep izredne pomoči mesečnega temeljnega dohodka in ukrep v obliki delno povrnjenega izgubljenega dohodka za samozaposlene in družbenike za čas trajanja odrejene karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka do konca junija.

Do konca junija je podaljšala tudi ukrepe na področju postopkov zaradi plačilne nesposobnosti in na davčnem področju, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.