Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na seznamu držav brez karantene je tudi Slovenija, a je za vstop v državo potrebno ustrezno dokazilo v angleškem ali nemškem jeziku.

Avstrijsko ministrstvo za zdravje je ob tem v ponedeljek sporočilo, da bo nov odlok o pogojih za vstop v državo začel veljati opolnoči. Še naprej se bo treba za vstop v državo elektronsko prijaviti na naslovu https://entry.ptc.gv.at. Dnevni migranti morajo tovrstno prijavo obnoviti vsakih 28 dni, je prav tako v ponedeljek poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

"V številnih državah se zmanjšuje število okužb, tako da lahko vzporedno z odpiranjem države uveljavimo tudi olajšave pri vstopu v Avstrijo," je sporočil avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein. Dodal je, da bo Avstrija priznala vsa cepiva proti covidu-19, ki sta jih doslej priznali Evropska agencija za zdravila in Svetovna zdravstvena organizacija. Po navedbah avstrijske tiskovne agencije Avstrija za zdaj ne priznava ruskega cepiva Sputnik V, priznava pa kitajsko cepivo Sinopharm.

Karantena ob vstopu z območij z visoko incidenco

"Pri vstopu z območij z visoko incidenco bo še vedno veljala karantena, za države z novimi različicami virusa še strožja pravila," je še napovedal avstrijski minister za zdravje.

Na seznamu držav, za katere ne bo več obvezna karantena ob vstopu v Avstrijo, bodo od zdaj poleg Slovenije še Andora, Avstralija, Belgija, Bolgarija, Češka, Danska, Nemčija, Estonija, Finska, Francija, Lihtenštajn, Grčija, Irska, Islandija, Italija, Južna Koreja, Latvija, Luksemburg, Madžarska, Malta, Monako, Nova Zelandija, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, San Marino, Slovaška, Španija, Švica in Vatikan. Iz vseh teh držav je ob PCT-dokazilu v angleškem ali nemškem jeziku omogočen vstop v državo v vseh oblikah, tudi turistični.

Avstrijski gostinci se pripravljajo na odprtje. Foto: Reuters
Avstrijski gostinci se pripravljajo na odprtje. Foto: Reuters

Ob vstopu v Avstrijo iz tveganih držav ali držav z visoko incidenco okužb bo prav tako potrebno PCT-dokazilo, karantena pa ne bo obvezna za cepljene ali prebolevnike, bo pa obvezna za testirane. Karanteno bo mogoče skrajšati po petih dneh z novim negativnim izvidom testa. Trenutno v to kategorijo spadajo Hrvaška, Litva, Nizozemska, Švedska in Ciper.

Vstop iz držav z novimi različicami virusov, trenutno so to Brazilija, Indija in Južna Afrika, bo omogočen samo avstrijskim državljanom ali ljudem, ki imajo v Avstriji prebivališče, ter zaradi humanitarnih razlogov ali v primeru posebnega interesa za Avstrijo. Pri tem bo brez izjeme obvezen negativen izvid PCR-testa.

Avstrijski državljani in ljudje s prebivališčem v Avstriji, ki so bili v zadnjih desetih dneh v eni izmed držav z novimi različicami novega virusa, pa bodo morali v 24 urah ob vstopu v državo opraviti PCR-test, ki bo potekal pod nadzorom zdravstvenih organov.

Avstrija se odreka cepivu AstraZenece

Avstrija se namerava postopoma posloviti od cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca. Kot je v ponedeljek zvečer dejal zdravstveni minister Wolfgang Mückstein, bodo zadnja cepljenja s prvim odmerkom tega cepiva izvedli na začetku junija, na zalogi je zadosti cepiva za druge odmerke. Kot razlog za opustitev cepiva je navedel težave z dobavo.

Mückstein je ob tem v pogovoru za televizijsko postajo Puls24 pojasnil, da bo država v prihodnje v pretežni meri stavila na cepivi mRNK podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderna in vektorsko cepivo podjetja Johnson & Johnson.

Pred Avstrijo sta sicer že Norveška in Švedska zaradi pojava redke oblike krvnih strdkov opustili cepivo. Večina drugih evropskih držav je njegovo uporabo omejilo na določene starostne skupine.

Evropska komisija je pred kratkim sporočila, da ni oddala novih naročil za cepivo podjetja AstraZeneca, s katerim se pogodba izteče junija. Poleg tega je komisija že pred tem sprožila sodni postopek proti proizvajalcu zaradi nespoštovanja pogodbe, saj ta ni dobavil dovolj cepiv in ni predstavil načrta za zagotavljanje dobave.

V EU-ju razdeljenih 200 milijonov odmerkov

V državah članicah Evropske unije so do danes zjutraj razdelili že vsaj 200 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19, kažejo uradni podatki zdravstvenih organov posameznih držav, ki jih sešteva francoska tiskovna agencija AFP. Po vsem svetu so medtem razdelili 1,5 milijarde odmerkov teh cepiv.

Ta mejnik potrjuje, da je Unija za zdaj dobro na poti, da doseže cilj 70-odstotne precepljenosti odraslega prebivalstva do konca julija. To namreč pomeni cepiti okoli 255 od skupno 448 milijonov prebivalcev.

Kot še ugotavlja AFP, je bilo do zdaj v celoti - torej z dvema odmerkoma cepiv podjetij Pfizer in BioNTech, Moderna in AstraZeneca ali z enim samim odmerkom cepiva podjetja Johnson & Johnson - cepljenih 52,9 milijona ljudi oziroma 11,8 odstotka prebivalstva EU-ja.

Vodi Malta z 32,5 odstotka cepljenih, zadnja je Bolgarija z zgolj 6,1 odstotka. Med velikimi članicami Unije je bilo v Nemčiji v celoti cepljenih 11,1 odstotka ljudi, v Franciji 13,5 odstotka, v Italiji 14,6 in v Španiji 15,4 odstotka.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Italijo brez karantene tudi ljudje, ki bodo cepljeni le s prvim odmerkom

Italija bo vstop v državo brez karantene dovolila tudi tistim, ki bodo imeli v zelenem potrdilu potrjen tudi samo prvi odmerek cepiva proti covidu-19, je napovedal predsednik italijanskega parlamenta Roberto Fico.

Fico je v pogovoru za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejal, da meni, da bi lahko Italija omogočila vstop v državo brez karantene tudi "za tiste, ki so v Avstriji prejeli prvi odmerek".

Njegov avstrijski kolega Wolfgang Sobotka je omenil, da bi lahko Avstrija obvezno karanteno za prišleke odpravila še ta mesec.

Predsednika italijanskega in avstrijskega parlamenta sta se sicer po srečanju na Dunaju zavzela za čimprejšnjo normalizacijo čezmejnih potovanj. Sobotka je ob tem dodal, da se bo sprva treba zaradi manka digitalne rešitve najverjetneje zadovoljiti s papirno obliko zelenega potrdila, danes poroča APA.

Tako Sobotka kot Fico sicer podpirata enotno evropsko rešitev tega potrdila, saj je treba po Ficovih navedbah "povsod zagnati turizem". Njegov avstrijski kolega je ob tem ugotovil, da sta Avstrija in Italija "relativno usklajeni" tako glede "rešitve" PCT (prebolevnik, cepljen, testiran) v zelenem potrdilu kot odpiranja gostinske dejavnosti.

Zadržano glede neposredno voljene evropske vlade

Glede konference o prihodnosti Evrope sta bila Sobotka in Fico zadržana do ideje o neposredno voljeni evropski vladi. "To je težko," je ocenil predsednik italijanskega parlamenta.

Predvsem bi morali "delati korak za korakom v smeri za več demokracije", je še dejal politik italijanskega Gibanja pet zvezd in se zavzel za "poenostavitev odločanja, tako da ena država ne bi mogla vsega blokirati". Sobotka se je strinjal, da bi moral biti skupni cilj EU, ki je sposoben odločanja.

Na vprašanje, kaj dobrega je prinesla pandemija covida-19, je Fico odgovoril, da je to sklad EU-ja za okrevanje, ki je "zelo dober" za EU in bi lahko evropske ustanove "bolj približal potrebam državljanov".

Italija odpira mejo samo za negativne na testu

Italija se sprošča, junija naj bi bilo konec policijske ure

Italijanska vlada je v ponedeljek potrdila nov niz sproščanja omejitvenih ukrepov, v sklopu katerega se bo nočna prepoved gibanja v državi začenjala uro pozneje kot doslej, 21. junija pa naj bi jo v celoti odpravili. V skladu z novimi pravili bo od 1. junija mogoča strežba v notranjosti lokalov.

V deželah, ki so glede na zmerno tveganje za širjenje novega koronavirusa označene kot rumena območja, je doslej nočna prepoved gibanja veljala med 22. in 5. uro, po novem pa se bo začenjala ob 23. uri.

Omejitev, ki je od novembra veljala v večjem delu Italije, naj bi s 7. junijem premaknili še za eno uro ‒ z začetkom ob polnoči, z 21. junijem pa vlada napoveduje njeno odpravo, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V ponedeljek sprejeti vladni odlok, ki naj bi v veljavo stopil v kratkem, s sabo prinaša tudi nekatere druge sprostitve. Restavracije bodo tako lahko od 1. junija goste po 18. uri znova postregle tudi v notranjih prostorih. Že z 22. majem lahko spet obratujejo žičnice.

Italija je začela ukrepe rahljati pretekli mesec, ko so lahko gostinski lokali začeli streči goste na terasah, omejitve glede potovanj med deželami so v večji meri odpravili. Konec tedna so se uradno odprle plaže, turisti iz držav EU-ja lahko od nedelje vstopajo v državo brez obvezne petdnevne karantene.

Država je sicer glede na epidemiološko stanje in s tem povezano ravnjo ukrepov razdeljena na različno obarvana območja, pri čemer rdeča pomeni največje tveganje za prenos okužb, sledita ji oranžna in rumena. Tako rekoč vsa Italija je trenutno rumena, le Dolina Aoste je oranžna.

Vlada pa je odločila, da se bo šest dežel v kratkem uvrstilo med bela območja, kjer so izmed ukrepov obvezni le nošenje mask in vzdrževanje razdalje. S 1. junijem se bodo belo obarvale dežele Furlanija - Julijska krajina, Molize in Sardinija, teden dni pozneje pa še Abruci, Benečija (Veneto) in Ligurija.

Napovedano rahljanje ukrepov spremljajo spodbudni podatki o stanju epidemije. V nedeljo je prvič od oktobra lani umrlo manj kot 100 covidnih bolnikov.

Vse manj omejitev v Italiji