Foto: STA/Daniel Novakovič
Foto: STA/Daniel Novakovič

Lobnik je predsednika republike seznanil z izzivi na področju varstva pred diskriminacijo v letu 2020, so sporočili iz Pahorjevega urada. Kot je dejal Lobnik, je tudi na delo zagovornika načela enakosti v letu 2020 pomembno vplivala epidemija, zaradi stisk prebivalcev pa je opravil veliko več svetovanj in prejel tudi občutno več predlogov za oceno diskriminatornosti predpisov.

Sorodna novica Diskriminacija v Sloveniji najpogostejša v zaposlitvenem postopku

Zagovornik je opozoril na področje zaposlovanja in dela kot tisto družbeno področje, na katerem se diskriminacija zgodi najpogosteje. Kot zelo pomembno je pozdravil odločitev upravnega sodišča, ki je zagovorniku pritrdilo v odločbi o ugotovljeni diskriminatornosti obračunavanja poslovne uspešnosti oz. božičnice glede na prisotnost delavca na delovnem mestu.

Kot ugotavlja zagovornik v poročilu za leto 2020, je pri varstvu pred diskriminacijo Slovenija vsako leto uspešnejša, a jih kljub temu na tem področju čaka še veliko dela.

Predsednik Pahor je z zadovoljstvom ugotovil, da sta vloga in pomen zagovornika načela enakosti vsako leto pomembnejša in javno prepoznavnejša, za kar gre zasluga tudi dobremu delu Lobnika in njegovih sodelavcev, so zapisali v uradu predsednika.

Z zagovornikom sta ocenila, da je bilo področje skrbi za starejše v času epidemije covida-19 eno najkritičnejših v boju proti epidemiji, kar vse dodatno obvezuje k posebni pozornosti do učinkovitega reševanja vprašanj na tem področju.

Poročilo zagovornika načela enakosti