Predsednik republike Borut Pahor je podpisal javni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za zagovornika načela enakosti. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednik republike Borut Pahor je podpisal javni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za zagovornika načela enakosti. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Poziv za zbiranje predlogov bo danes objavljen tudi v Uradnem listu, so sporočili iz predsednikovega urada. Predloge pa bo mogoče poslati do 21. maja. Za zagovornika je lahko imenovan nekdo, ki ima poleg ustrezne izobrazbe tudi najmanj pet let delovnih izkušenj, od tega najmanj tri leta na področju uresničevanja načela enakosti ali človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki ni član organov politične stranke, ni bil pravnomočno obsojen na nepogojno kazen zapora in ni v kazenskem postopku za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Zagovornika načela enakosti na predlog predsednika republike imenuje državni zbor.

Predsednik republike predlaga nekoga izmed prijavljenih kandidatov z javnim pozivom, lahko pa predlaga tudi druge kandidate. Državnemu zboru lahko predlaga tudi več kandidatov, so pojasnili v uradu in napovedali, da bo Pahor predlog kandidata posredoval v državni zbor v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur.

"Kot vedno doslej bo predsednik republike pred izbiro kandidata opravil tudi posvete z vodji poslanskih skupin v državnem zboru. Po posredovanju predloga kandidature državnemu zboru pa je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata v predsedniški palači," so navedli.

Državni zbor o kandidatu glasuje najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga.