Luka Dončić je po tekmi številne košarkarske navdušence osrečil z avtogramom. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić je po tekmi številne košarkarske navdušence osrečil z avtogramom. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić in Mike Tobey v središču pozornosti

KZS je, četudi je šlo za prijateljsko tekmo, upravičeno dogodek že vnaprej poimenoval spektakel. Na nasprotni strani je stal veliki tekmec Hrvaška, po štirih letih pa se je domačemu občinstvu znova predstavil Luka Dončić, ki je bil ob pohodu na evropski vrh eden ključnih mož, toda tedaj je šlo za najbolj nadarjenega igralca v Evropi, ki je komaj prestopil prag polnoletnosti. Zdaj je prišel izdelan košarkar, ki spada med največje velemojstre igre z oranžno žogo tačas na svetu. In ob navdušenju 8000 gledalcev je v svojem slogu z učinkovitimi bravurami imenitno vodil slovensko igro do zmage s 97:88. Tudi pred štirimi leti je Slovenija pred izjemnim stoženskim avditorijem na kolena spravila Hrvaško tik pred odhodom na zgodovinski EuroBasket. Letos lovi do zdaj še nedosežen mejnik – uvrstitev na olimpijske igre – in znova je slovesu od svojih navijačev poskrbela za odlično popotnico.

Sorodna novica Mike Tobey takoj osvojil srca slovenskih navijačev

"Za nami je res lepa tekma v prekrasnem ozračju. Na obeh straneh smo gledali zelo napadalno orientirano košarko. Navsezadnje imamo tudi oboji takšni ekipi z veliko talenta. Zavedamo se, da je treba še veliko stvari popraviti v obrambi, da bomo boljši, a moramo priznati, da so Hrvati igrali res dobro v napadu. Predvsem Hezonja je pokazal, da je igralec NBA-kova. Lahko smo zadovoljni z zmago, tudi z enimi segmenti igre, z drugimi pa malce manj. Čaka nas še kar nekaj dela, imamo pa še dovolj časa, in upam, da se nam bo uspelo primerno pripraviti do Kaunasa," je dejal Sekulić.

Med 29. junijem in 4. julijem bo Slovenija v Kaunasu lovila prvo uvrstitev na olimpijske igre. Foto: www.alesfevzer.com
Med 29. junijem in 4. julijem bo Slovenija v Kaunasu lovila prvo uvrstitev na olimpijske igre. Foto: www.alesfevzer.com

Navijači so pravo ekstazo doživeli že na spektakularni predstavitvi, ko je zadnji v dvorano pritekel Dončić. Luka je hitro potrdil, zakaj je obraz NBA-ja in zakaj je bil že dvakrat izbran v najboljšo peterko lige. Z domiselnimi podajami 'nad obroč' je zaposloval Mika Tobeyja, ki je podobno takoj pokazal, zakaj so se v strokovnem štabu in vodstvu zveze odločili za njegovo naturalizacijo. Odlično je spremljal Dončićevo igro in bral njegove poteze, žoge, ki mu jih je pošiljal superzvezdnik Dallasa, pa zaključeval z atraktivnimi 'alley-oopi'. Vsakič, ko je Dončić dobil žogo, je v dvorani završalo. Ko je stopil na črto prostih metov, kjer je sicer znova imel težave, je slišal vzklike "MVP, MVP", dobro in borbeno predstavo novega Američana v slovenskem dresu pa je občinstvo med tekmo tudi pospremilo s skandiranjem "Tobey, Tobey".

Luka se v napadu ni pretirano naprezal, a je vseeno dosegel dvojni dvojček. Ob desetih točkah je vpisal kar 17 podaj. Večino teh je ljubljanski čarodej namenil Tobeyju, ki je navdušil s 26 točkami (11/14 iz igre) in 11 skoki. Dokazal je, da bo z njim zapolnjena vrzel pod obročema. Ob učinkovitem napadu in dobrem skoku je bil uspešen tudi v obrambi, ko je podelil dve blokadi, s trojko pa potrdil, da zna zadevati tudi z razdalje. "Vsem se nam lahko smeji, da imamo Tobeyja in Luko. Pravim, da on sploh še ni "prestavil v tretjo", pa je že tako odigral. To je velika spodbuda za naprej, moramo pa najti način, kako bomo poskrbeli za njegovo zamenjavo. Ne more igrati cele tekme, vsaj ne na vseh štirih obračunih v Kaunasu," je dejal Sekulić.

Klemen Prepelič je bil izjemno razigran. Z 31 točkami je bil prvi slovenski strelec. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič je bil izjemno razigran. Z 31 točkami je bil prvi slovenski strelec. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija v Stožicah porazila Hrvate

Po nekaj napakah v obrambi so evropski prvaki dopustili, da so se Hrvati razigrali. Predvsem dubrovniško-splitska naveza Mario Hezonja, ki je blestel s 37 točkami, in Roko Ukić, ki se je ob vrnitvi v Stožice, kjer je za Olimpijo igral prvo polovico sezone, izkazal s 23 točkami, sta dolgo časa predstavljala nerešljivo uganko. Hrvaška je, ko je vmes metala trojke s 50-odstotno uspešnostjo, prevzela pobudo in povedla, toda v tretji četrtini je Slovenija znova zagospodarila na parketu in si po trojki Klemna Prepeliča s sredine igrišča, ki je dokončno razvnela zbrane košarkarske navdušence, povedla s 77:70. V zadnji četrtini so gostje znova izenačili, toda udarna slovenska peterka je odgovorila in si hitro priigrala prednost za drugo zanesljivo zmago v dveh dneh.

"Vedno je dobro zmagati. Začeli smo enkratno. Ponesla nas je evforija s tribun. Naši navijači so zagotovo najboljši. Potem smo močno padli, Hrvati pa so se razigrali. Hezonja je bil res vroč, a nismo spustili glav in na koncu smo pokazali, zakaj smo evropski prvaki. Zagotovo je to lepa popotnica za naprej. Leto in pol smo igrali pred praznimi tribunami, kar je bilo težko. Z Valencio smo imeli na koncu lahko 1500 gledalcev v dvorani, že lep čas pa nisem igral pred takim številom. Se je videlo, da nas je poneslo," je bil zadovoljen, da se je v Sloveniji po težkem obdobju pandemije po dolgem času znova zbrala takšna množica na košarki, Prepelič, ki je bil odličen z 31 točkami (6/8 za tri).

Dončić je soigralcem podelil kar 17 podaj. Foto: www.alesfevzer.com
Dončić je soigralcem podelil kar 17 podaj. Foto: www.alesfevzer.com

Do odhoda na kvalifikacijski turnir je še en teden. Reprezentanca se je preselila na Bled, zdaj pa bo končno trenirala tudi v popolni postavi, saj sta se ekipi pridružila še Vlatko Čančar in Aleksej Nikolić. Želja je bila, da v zadnjem tednu odigrajo še eno pripravljalno tekmo. Vse je bilo že dogovorjeno še z eno slovito izbrano vrsto, pogovarjali so se tudi z nekaterimi drugimi, a se ni izšlo, tako da se bodo reprezentanti med sabo pomerili na treningtekmi. Sekulić se je sicer predtem zahvalil Blažu Mahkovicu in Gregorju Glasu, ob Žanu Marku Šišku pa je zaradi poškodbe ostal tudi brez Jurija Macure.

"Zagotovo bo zdaj poudarek na uigravanju, da se še bolj spoznamo. Soigralci morajo spoznati Tobeyja in on njih. Konec koncev se moramo vsi skupaj naučiti igrati z Dončićem. To ni Luka izpred štirih let, ampak je ena zelo izboljšana verzija, čeprav je bil že takrat zelo dober. Predvsem moramo izboljšati ta segment uigravanja. Še vedno imamo veliko rezerv v obrambi. Proti Hrvaški smo na nekaterih igralcih, ki so zelo dobri strelci, naredili precej napak. Mislim, da je to predvsem posledica neuigranosti oziroma da ima vsak še obrambno filozofijo iz svojega kluba. Zdaj moramo vse skupaj na neki način kalibrirati v to, kar hočemo delati," je dodal selektor.