Zlatan Ibrahimović, član Milana, je lani spomladi med izbruhom pandemije covida-19 nekaj časa tudi treniral s Hammarbyjem, čigar solastnik je. Foto: EPA
Zlatan Ibrahimović, član Milana, je lani spomladi med izbruhom pandemije covida-19 nekaj časa tudi treniral s Hammarbyjem, čigar solastnik je. Foto: EPA

V lanski sezoni je bil v ligi Allsvenskan osmi, nastop v Evropi pa si je zagotovil s zmago v švedskem pokalu, v finalu je po 11-metrovkah premagal Häcken. To lovoriko je osvojil prvič, medtem ko je največji uspeh v zgodovini kluba naslov švedskega prvaka leta 2001, tedaj je zanj igral Ermin Šiljak.

Od 13. junija ga vodi 38-letni srbski trener Miloš Milojević, ki je bil pred tem pomočnik Dejana Stankovića pri Crveni zvezdi, še prej pa je že deloval na Švedskem. Prejšnjega trenerja Stefana Billborna so odpustili zaradi slabih izidov v domačem prvenstvu.

Hammarby letos devetič igra v evropskih pokalih, do zdaj je brez odmevnejših izidov. Lani je v 2. krogu kvalifikacij za Evropsko ligo na domačem stadionu izpadel proti Lechu iz Poznanja s 3:0.

Vijoličasti so prejšnji teden gostovali v Armeniji, v nedeljo državno prvenstvo začeli z zmago v Celju (2:3), v sredo zjutraj pa odpotovali v Stockholm. "Energija v tem zgodnjem obdobju sezone ne bi smela biti vprašljiva, imamo dovolj širok kader. Glede na kratek čas smo se ustrezno pripravili na tekmeca. Gre za specifično ekipo, ki je močna v dvobojih. Ne manjka dolgih podaj, žoga je veliko časa v zraku, ne smemo si dovoliti prevelikih medsebojnih razdalj. Tudi pri prekinitvah so izjemno nevarni. Potrebovali bomo tudi kanček sreče, da uresničimo cilj, vendar smo v dobrem stanju. Smo mlada ekipa in željni dokazovanja. Zelo dobro ozračje na stadionu bo le še dodaten motiv," je za klubsko spletno stran povedal trener Simon Rožman.

Na tribunah slabih 8000 gledalcev

Na sodobnem stadionu Tele2 Arena (odprt je bil leta 2013), ki lahko sprejme dobrih 30 tisoč gledalcev, naj bi se zbralo 7800 ljudi, kar je maksimalna kapaciteta v covidnih razmerah. Specifičnost objekta, ki si ga Hammarby deli z mestnim tekmecem Djurgardnom, je igrišče z umetno travo. "Razmere za igro bodo morda specifične, a daleč od tega, da bi pomenile morebitni alibi. Na treningu smo se morali prilagoditi na igralno površino," je poudaril Rožman.

Razmišljanje iz igralskih vrst je predstavil kapetan Martin Milec: "Prvih 90 minut še ne bo odločilnih, seveda pa si želimo priti do ugodnega izida. Tisti, ki smo igrali v Stockholmu že pred dvema letoma proti AIK-u, vemo, kaj lahko pričakujemo. Trdega, čvrstega tekmeca, tekmo z velikim številom dvobojev."

Blaž Vrhovec je dodal: "Tekma v Celju nas je zaradi vremenskih razmer in namočenega igrišča izčrpala, a smo hkrati pridobili pozitivno energijo, ki nas bo ponesla tudi v Stockholmu. V tekmo gremo odločno in z zaupanjem v naše sposobnosti."

Savo Milošević bo doživel uradni debi na klopi Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Savo Milošević bo doživel uradni debi na klopi Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Elšnik: Pričakujemo čvrstega tekmeca, gotovo ne bo lahko

Olimpija se bo ob 18.00 z Birkirkaro pomerila na stadionu ŽAK-a v Spodnji Šiški, saj v Stožicah prenavljajo zelenico. To bo prva uradna tekma Ljubljančanov v letošnji sezoni, potem ko je bilo srečanje v Prvi ligi Telemach proti Domžalam preloženo.

Maltežani so v preteklosti že dvakrat igrali v Mariboru (Pokal Intertoto 2007, kvalifikacije za Ligo prvakov 2013), tokrat so prišli v Ljubljano. Državno prvenstvo bodo začeli šele septembra, v pretekli sezoni so zasedli četrto mesto.

Kapetan Olimpije Timi Max Elšnik je za Radio Slovenija povedal: "Pričakujemo čvrstega tekmeca, gotovo ne bo lahko. Smo pa dobro oddelali priprave in smo dobro pripravljeni na njih. Moramo biti osredotočeni na to, da nam bo igra stekla in da bomo čim nevarnejši. Ekipa še ni dokončno sestavljena, lahko se zgodi še kakšen prihod in odhod. Z igralci, ki so prišli, mislim, da imamo veliko več izkušenj kot lani, pa tudi kakovost in hitrost v napadu je na višji ravni. Mislim, da bomo nevarnejši za gol in da bomo tudi na oko bližje navijačem oziroma igri, ki jo zahtevajo."

Lani najboljša strelca zeleno-belih Andres Vombergar in Đorđe Ivanović sta odšla v Mehiko oziroma Belorusijo, ob trenerju Savu Miloševiću pa so novi obrazi v Olimpiji med drugim povratnik v zmajevo gnezdo Tomislav Tomić, dozdajšnji član Brava Mustafa Nukić in Aldair Djalo, ki se je izkazal pri Taboru iz Sežane. Nino Pungaršek odhaja na operacijo križnih kolenskih vezi.

Sorodna novica Honka v Domžalah iztržila remi

Konferenčna liga

Kvalifikacije, 2. krog, prvi tekmi

Danes ob 18.00:
OLIMPIJA - BIRKIRKARA

Sodnik: David Fuxman (Izrael)


Ob 18.45:
HAMMARBY - MARIBOR

Sodnik: Nicholas Walsh (Škotska)

Povratni tekmi bosta prihodnji četrtek.