Torkova toča na Dvoru. Morali so jo plužiti. Foto: Adrijana Pečar Rezelj
Torkova toča na Dvoru. Morali so jo plužiti. Foto: Adrijana Pečar Rezelj

Torkovo neurje s točo je po oceni župana Žužemberka Jožeta Papeža povzročilo katastrofalne posledice. V izjavi za medije je navedel, da je udar strele podrl večje drevo, ki je pri padcu poškodovalo eno hišno ostrešje. Tega so skupaj z gasilci za silo sanirali takoj po neurju, vse škode pa sicer še ne morejo oceniti. Vse škode na terenu jim tudi še ni uspelo popisati, občanom pa bodo zagotovili vso potrebno pomoč. Odzvali se bodo na vse njihove klice, je zagotovil.

Papež je še pristavil, da najstarejši občani tako močne toče na Žužemberškem ne pomnijo. V petkilometrskem pasu so uničene vse vrtnine in poljščine.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so morali med torkovim neurjem na Dvoru posredovati gasilci. Črpali so meteorno vodo, ki je zalila tamkajšnji poslovni objekt s skladiščem. Prav tako je v Žužemberku udar strele podrl lipo, ki je padla na električne vodnike in na streho gradu.

Sorodna novica V Dvoru in Žužemberku močna toča, morali so jo plužiti

Gasilci so morali na tem območju odstranjevati podrto drevje, delavci Elektra Ljubljana pa so odklopili elektriko na daljnovodih in s tem omogočili gasilcem varno delo. Točo so morali ponekod odstranjevati s pluženjem.

V drugem delu noči od zahoda plohe in nevihte

Ponoči se bo povsod pooblačilo. Padavine in nevihte bodo v drugi polovici noči najprej zajele zahodno Slovenijo in se do jutra razširile nad večji del države. Jutranje temperature bodo od 15 do 19, v alpskih dolinah okoli 13 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh agencije za okolje (Arso).

V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi padavinami, vmes bodo tudi nevihte s krajevnimi nalivi. Do večera bo dež od zahoda ponehal, začelo se bo jasniti. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 stopinj Celzija.

Opozorilo: v četrtek se bodo ob prehodu vremenske motnje predvsem zjutraj in dopoldne pojavljali krajevno močni nalivi. Obeti: v petek bo po večini sončno, sredi dneva in popoldne bodo nastale posamezne plohe ali nevihte. V soboto bo sončno in topleje.

Vremenska slika: od zahoda se Alpam in severnemu Sredozemlju bliža nova vremenska motnja. Pred njo k nam z jugozahodnim vetrom doteka razmeroma topel in vlažen zrak.
Napoved za sosednje pokrajine: ponoči se bo povsod pooblačilo, kraje zahodno od nas bodo že zajele plohe in nevihte. V četrtek se bodo padavine z nevihtami razširile nad vse sosednje pokrajine. Popoldne se bo od zahoda začelo jasniti.

Toča klestila po Dvoru