Solze in obup Lionela Messija. Lani je želel oditi pa ni mogel, ker je bil
Solze in obup Lionela Messija. Lani je želel oditi pa ni mogel, ker je bil "burofax" odposlan ob nepravem času. Sledila je menjava predsednika, osebno dobra sezona, osvojitev Cope Americe z Argentino, ob vrnitvi v Evropo pa dogovor za nadaljnje igranje za klub, katerega član je od 13. leta. A nato je udarila realnost: Barcelona ne more podaljšati pogodbe s kapetanom, ki mora po 21 letih zapustiti Katalonijo. Foto: Reuters

Konec junija, nekaj dni preden se je iztekla obstoječa megalomanska 555 milijonov evrov (bruto) vredna 4-letna pogodba s kapetanom Barcelone, je bilo jasno, da mora katalonski nogometni velikan zlepa ali zgrda prihraniti kar za 200 milijonov evrov, če želi sploh registrirati napovedane štiri okrepitve in še po pričakovanjih skleniti nov dogovor z Argentincem.

Klub zagotavljal, da se bo pogodba obnovila

A Lionel Messi in njegov oče in menedžer Jorge Messi sta očitno vse do srede zvečer verjela zagotovilom vodstva FC Barcelone, da je vse to izvedljivo in zagotovo bo La Liga prižgala zeleno luč za novo pogodbo, po kateri bo genialni nogometaš iz Rosaria še vsaj dve leti igral v barvah blaugrane.

34-letni Messi je po osvojitvi Cope Americe primerno proslavil naslov južnoameriškega prvaka, hkrati se je sprostil navzven in prek Instagrama začel razkrivati svoj režim treninga, ki ga očitno v dobršni meri opravlja skupaj s svojo ženo Antonelo Roccuzzo. Dogovor o novi 2-letni pogodbi, kjer je takoj pristal na 50-odstotno znižanje dosedanje 45 milijonov evrov neto vredne osnovne letne plače.

Po dopisovanju med predsednikom Joanom Laporto in Jorgejem Messijem je šel tako Leo Messi z družino mirne vesti na počitnice na Ibizo, kjer je med drugim nastala zdaj razvpita slika s tremi zdajšnjimi člani PSG-ja. A Angel Di Maria in Leandro Paredes sta tudi rojaka in osebna prijatelja, medtem ko tesno prijateljstvo z Neymarjem ni nobena skrivnost.

Namesto podpisa ‒ šok in ločitev

Sorodna novica Leo Messi v solzah: Po 21 letih zapuščam Barcelono

V sredo je oče Messi poletel proti Barceloni iz Argentine, sin Messi pa iz bližnje Ibize, a v Barceloni ju je čakalo presenečenje. Klub je obrnil ploščo in jasno sporočil, da ni prav nobene realne možnosti, da lahko podaljšajo pogodbo s svojim kapetanom, ki se lahko kot prosti igralec pogovarja s komer hoče.

FC Barcelona je v presenetljivi izjavi za javnost neposredno okrivila vodstvo La Lige in predhodnika v vodstvu kluba, medtem ko je šokirani tabor Messijev cel četrtek tuhtal, kaj lahko naredijo. Finančni ferplej španskega nogometnega prvenstva (in ne Uefe!) je bil jasen in neizprosen, predsednik La Lige Javier Tebas pa je ponovil, da zaradi najboljšega nogometaša na svetu ne bo izjeme v pravilih. Koronskega odpustka pri spoštovanju finančnih pravil je bilo konec.

V zadnji sezoni izgubili skoraj pol milijarde

Sorodna novica Messi preučuje druge ponudbe, bil naj bi blizu prestopu v PSG

Dolg FC Barcelone – celotnega športnega univerzuma blaugrane, ne samo nogometa – po poučenih ocenah znaša 1,2 milijarde evrov. Predsednik Joan Laporta je priznal, da je izguba v koronski sezoni 2020/21 znašala 487 milijonov evrov in ne samo dobrih 200 milijonov evrov, kot so pričakovali ob marčnem prevzemu vodstvenih struktur po uspehu na klubskih volitvah.

Predsednik prvo- in drugoligaškega združenja Tebas je od novega leta nenehno ponavljal, da koronskega odpustka v novi sezoni ne bo več. Znova se bo moral spoštovati finančni ferplej La Lige, ki je sprejet zaradi preveč zapravljivih španskih klubov, pri čemer so s finančno nediscplino prednjačili ravno največja Barcelona in Real Madrid, pa tudi Atletico Madrid je v grdih rdečih številkah.

Svojevrsten salary cap La Lige

Sorodna novica Messi ne bo več nosil dresa Barcelone!

La Liga tako pozna svojevrsteno omejitev proračuna za plače oziroma salary cap, ki ga športni navdušenci poznajo iz severnoameriških profesionalnih lig NFL, NBA, NHL in MLB. Po vnaprej znanih in dogovorjenih pravilih, s čimer se naj bi izognili bankrotu klubov in sesutju španskega elitnega nogometa, lahko klubi za plače in prestope nogometašev porabijo največ 70 odstotkov prihodkov (podrobneje v okvirju). V nasprotnem primeru se zavrne registracija novih igralcev in pogodb.

Španski "salary cap"

Proračunska omejitev plač in prestopnih odškodnin je v La Ligi izračunana na podlagi prihodkov z odbitkom operativnih stroškov in poplačili dolgov za prihodnjo sezono. Nasprotno Uefin finančni ferplej preučuje stanje preteklih sezon, medtem ko so pravila in omejitve La Lige določeni vnaprej - pred nastankom stroškov. Zaradi pandemije je La Liga v pretekli sezoni sprostila omejitve zaradi njihovega "salary capa", a z jasnim opozorilom, da se z novo sezono vračajo.

Vključno z dogovorjeno Messijevo pogodbo (pri tem je La Liga zavrnila idejo, da bi dveletno pogodbo pri izplačilih razvlekli na naslednjih 5 let) bi Barcelona v prihajajoči sezoni zapravila 110 odstotkov prihodkov. Četudi bi Messi za Barco igral zastonj, bi Katalonci za plače še vedno zapravili 95 odstotkov prihodkov.

Sorodna novica Barcelona dva meseca in pol brez Agüera

Zaradi tega Barcelona ni zdaj izgubila le Messija, temveč ne more za tekmovanja pod okriljem španske zveze registrirati niti napovedanih štirih novincev. Sergio Aguero (že poškodovan), Memphis Depay, Eric Garcia in Emerson Royal tako niso na voljo za uvodni krog novega prvenstva.

Zapravljena milijarda in bajne pogodbe

Na Camp Nouu se jim ni uspelo znebiti niti prodati odvečnih igralcev ali tistih s previsokimi plačami. Z nekaterimi so se sicer dogovorili za znižanje (Gerard Pique, Marc-Andre ter Stegen, Frankie de Jong, Clement Lenglet), nekaterih pa drugi klubi nočejo vzeti niti zastonj, saj ne morejo pokriti dosedanjih plač, ki jih je preradodarno delila garnitura prejšnjega predsednika. Josep Maria Bartameu je vodil klub od leta 2014 do 2020.

Od leta 2014 je Barcelona za prestope zapravila milijardo evrov, ob tem je bilo veliko zgrešenih nakupov (Ousmane Dembele leta 2017 iz Borussie Dortmund za 135 milijonov evrov, Philippe Coutinho leta 2018 iz Liverpoola za 135 milijonov evrov in ne nazadnje tudi Antoine Griezmann poleti 2019 iz Atletica Madrida za 120 milijonov evrov).

Sorodna novica Messijevih 555 milijonov, milijardne izgube, Superliga in švicarski sistem

A tudi sam Lionel Messi je bil za svoje vesoljske predstave nagrajen z bajno pogodbo. Za obdobje 2017‒2021 je podpisal najdražjo pogodbo v zgodovini športa ‒ 555 milijonov evrov bruto, je pozimi razkril El Mundo. Takrat se je prižgal rdeči alarm, a Barcelona si je tudi z Messijem izkopala pregloboko luknjo, iz katere ne najde poti ven.

Kako s 671 milijonov v dveh sezonah na le 200 milijonov?

Koronska pandemija je samo pospešila in razkrila zablode ter napake pri vodenju ponosa in simbola Katalonije. V predpandemski sezoni 2019/20 je bil Barcelonin salary cap omejen na 671 milijonov evrov, kar so lahko zapravili za plače in prestopne odškodnine. V sezoni 2020/21 je bil salary cap Barce le še 347 milijonov evrov. Za prihajajočo sezono je ocenjeno, da lahko Barcelona za vse plače zapravi samo še do 200 milijonov evrov.

"Ko klub preseže proračunsko omejitev plač, lahko registrira novega igralca, le če predstavlja 25-odstotkov novih prihrankov. Če Barcelona proda igralca za 100 milijonov evrov, lahko nato porabijo le 25 milijonov evrov. Barca trenutno presega salary cap," je pred nekaj tedni delovanje salary capa v La Ligi opisoval Javier Tebas.

Barca in Real zavračata investicijo CVC-ja in 270 milijonov

Vzporedno z Messijevo dramo se odvija druga zelo pomembna zgodba za prihodnost La Lige. Predsednik Tebas se je dogovoril z luksemburškim investicijskim skladom CVC za prodajo 10-odstotkov La Lige v zameno za 2,7 milijarde evrov. 90-odstotkov vsote naj bi šlo 42 prvo- in drugoligaškim španskim klubom, pri čemer naj bi dobila največja Real Madrid in Barcelona okoli 270 milijonov evrov. V zameno bi CVC imel kar za naslednjih 50 let delež pri prihodnjih prodajah TV-pravic in ligaških zaslužkih iz marketinških pravic.

La Liga bi s tem v praksi tudi pokopala projekt Superlige, ravno zato pa sta prav Real Madrid in Barcelona največja nasprotnika dogovora o prodaji deleža, ki ga mora na glasovanju še potrditi jasna večina klubov. Katalonski predsednik Laporta trdi, da mu je Tebas pogojeval podporo CVC-ju v zameno za registracijo Messija. Po ocenah La Lige bi namreč Barcelona lahko 40 milijonov od celotne finančne injekcije klubu porabila za povečanje "salary capa".

CVC je podoben posel skušal skleniti s Serio A, a mu je nasprotovala večina klubov. Nekdanji lastniki formule ena in MotoGP-ja želijo vlagati v različne športe. Trenutno potekajo pogovori o vlaganju v ragbi in njegova mednarodna tekmovanja (Šest narodov ...). Z mednarodno odbojkarsko zvezo (FIVB) so že sklenili podoben dogovor, prav tako luksemburški sklad predlaga pakt o formalni združitvi obeh teniških turnej WTA in ATP.

Sanacija dolga z novim dodatnim posojilom

Real Madrid naj bi bolje saniral svoje zablode in je v obdobju 2018‒2020 letno poslovanje ohranjal vsaj na pozitivni ničli, medtem ko je Barcelona v tem času iz rednega poslovanja pridelala 200 milijonov evrov izgube. A omejitve pri
Real Madrid naj bi bolje saniral svoje zablode in je v obdobju 2018‒2020 letno poslovanje ohranjal vsaj na pozitivni ničli, medtem ko je Barcelona v tem času iz rednega poslovanja pridelala 200 milijonov evrov izgube. A omejitve pri "salary capu" so letos pomembno vplivale, da Madrid ni podaljšal pogodbe s kapetanom Sergiom Ramosom, saj so tako "beli" sprostili pomemben delež stroškov plač. Dodatna primerjava: med letoma 2018 in 2020 so se stroški plač pri Barceloni povečali za 103 milijone evrov (na 443 M), pri Realu Madridu le za milijon (na 387 M) Foto: Reuters

V preteklih letih so Katalonci zapravljali za okrepitve z najemanjem posojil, zdaj pa morajo rekonstruirati dolg. V juniju so tako skrenili polmilijardno posojilo z Goldman Sachsom, s katerim bodo poravnali kratkoročne obveznosti. Ravno rdeče številke v bilancah so tudi veliki motiv Barcelone in Reala Madrida pri ustvarjanju neslavno propadle Superlige.

Nepričakovani odhod Lionela Messija sili Barcelono, da si nalije čistega vina in začne popolno finančno preobrazbo, kar je neizbežno povezano tudi z igralskimi spremembami, najbrž pa tudi z mankom vsaj konkurenčnosti v Evropi.

Messi poklical v PSG in sprožil kolesje

Sam Lionel Messi? Na mizi je ponudba Paris Saint Germaina: 25 milijonov evrov bonusa ob podpisu in do 40 milijonov neto letne plače za prihodnji dve sezoni, z možnostjo podaljšanja še za eno sezono.

Lani je Messi želel izkoristiti možnost, ki jo je imel v pogodbi, da v določenem časovnem obdobju po koncu sezone lahko razdre pogodbo in se kot prosti igralec poda na trg. A koronski zamik in datumska opredelitev sta bila v navzkrižju, zato kljub popolnoma porušenim odnosom s predsednikom Bartameujem ni prišlo do ločitve, četudi bi bila zdaj za nazaj še najboljša.

Tokrat PSG sprva niti ni razmišljal, da bi poslal ponudbo, potem ko so se lani opekli, podobno naj bi se razmišljalo tudi pri Manchester Cityju. Po pisanju The Athletica je prvo potezo naredil sam igralec Messi, ki je v četrtek proti večeru poklical prijatelja in trenerja Parižanov Mauricia Pochettina, ki je nato šefom predal sporočilo rojaka, da je pripravljen priti v Pariz.

Navijači zahtevajo spoštovanje Uefinega ferpleja

Paris SG jo je tako kot Manchester City dobro odnesel pri Uefinih preiskavah kršitev njenega ferpleja. Ob tem je PSG ob ustanavljanu Superlige postal ob Bayernu ključni dejavnik pri propadu projekta. Za nagrado je bil Naser Al Helaifi izbran za novega predsednika Združenja evropskih klubov, kjer je nasledil Juventusovega šefa Andreo Agnellija. Ob pričakovanem prihodu Messija v klub, ki ga napaja katarski denar, pa seveda ne gre spregledati dejstva, da Katar novembra in decembra 2022 gosti svetovno prvenstvo. Foto: EPA
Paris SG jo je tako kot Manchester City dobro odnesel pri Uefinih preiskavah kršitev njenega ferpleja. Ob tem je PSG ob ustanavljanu Superlige postal ob Bayernu ključni dejavnik pri propadu projekta. Za nagrado je bil Naser Al Helaifi izbran za novega predsednika Združenja evropskih klubov, kjer je nasledil Juventusovega šefa Andreo Agnellija. Ob pričakovanem prihodu Messija v klub, ki ga napaja katarski denar, pa seveda ne gre spregledati dejstva, da Katar novembra in decembra 2022 gosti svetovno prvenstvo. Foto: EPA

PSG-ja na katarski plinski denar in njegove paradržavne pokrovitelje ne vežejo podobno stroga pravila v Ligue 1. Poleg tega so v Parizu prepričani, da se jim bo podpis Messija obrestoval sam od sebe ‒ zaradi večjega zanimanja za klub, višjih cen vstopnic, pokroviteljskih pogodb, prodanih dresov in drugih marketinških izdelkov ...

A najbolj vztrajni navijači Barcelone so že vložili zahtevo za blokado Messijevega podpisa, na temelju kršitve Uefinega finančnega ferpleja. Odvetnik Juan Branco, ki je vložil zahtevo za blokado, je poudaril, da PSG naj ne bi spoštoval sprejetih sankcij francoske zveze zaradi priznanih kršitev PSG-ja. Ob tem se ponuja možnost izpodbijanja pred ustanovami Evropske unije zaradi nelojalne konkurence in neenakih pogojev znotraj iste industrijske panoge ‒ nogometa.

Dokler ne bo podpisov na pogodbah in registracijah ...

Pravno se zgodba lahko še zaplete, vmeša se lahko še kakšen snubec (Chelsea je bil najbolj konkreten), vsaj v ponedeljek zvečer Lionel Messi še vedno ni poletel v Pariz. Zgodba ni zaključena niti pri FC Barceloni, ki še ni mogla registrirati letošnjih štirih okrepitev.

Viri: The Athletic, @SwissRamble, El Mundo, Ole, L'Equipe.