Seja KNOVS-a je potekala za zaprtimi vrati. Foto: Državni zbor
Seja KNOVS-a je potekala za zaprtimi vrati. Foto: Državni zbor

Člani komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS) seje niso odprli za javnost, ker je koalicija glasovala, da se bodo pogovarjali za zaprtimi vrati. Premier Janez Janša in državni sekretar v njegovem kabinetu Žan Mahnič se seje nista udeležila. Mahnič je na Twitterju zapisal, da ima pametnejše delo od sodelovanja v političnem šovu in zlorabi komisije. Navzoča pa sta bila direktorja Sove in policije Janez Stušek in Anton Olaj, je poročal Radio Slovenija.

Seja je bila pozneje prekinjena, po besedah predsednika KNOVS-a Matjaža Nemca pa niso dobili vseh odgovorov. Zato so prisiljeni vztrajati pri povabilu premierja Janše "kot ključnega akterja, zato da prepreči porast nacizma v kakršni koli obliki".

"Seja se bo nadaljevala. Tema je izjemnega pomena za slovensko družbo. Priča smo fenomenu, ki mu nismo bili še do zdaj," je po seji dejal njen predsednik.

Glavno sporočilo s seje je po njegovih besedah, da želijo preprečiti, da bi bili v Sloveniji priča kakršni koli tragediji "zaradi malomarnosti ali pa podpore kogar koli s strani odločevalcev". Ob tem je poudaril odgovornost vseh odločevalcev v povezavi s tem.

Nemec je prepričan, da smo v zadnjem obdobju "priča izjemni spremembi v pasivnosti policijskega obravnavanja tovrstnih pojavov", kar so želeli preveriti pri direktorju policije Antonom Olajem.

Kot je povedal Nemec, so bili Olajevi odgovori glede njegove vloge v povezavi z Rumenimi jopiči in neonacizmom ter o tem, kaj policija počne za to, da bi obvarovala državljane pred vsakodnevnimi grožnjami, skopi.

Predsednik KNOVS-a je izpostavil tudi ugotovitve, ki jih je v članku v Mladini objavil novinar Erik Valenčič, in dejal, da Rumeni jopiči so neonacistična skupina. Ob tem se sprašuje, zakaj se ne da preprečiti Rumenih jopičev in zakaj se zdi, da imajo podporo.

Ob tem državnega sekretarja za nacionalno varnost Mahniča sprašuje, "ali je on tisti vezni člen, komunikacijski člen, ki dejansko omogoča povezavo med samim kabinetom predsednika vlade in rumenimi jopiči".

Nemec je izpostavil še, da ima opozicija prvič v zgodovini v Knovsu manjšinsko število članov. "To je anomalija, to je nedopustno z vidika nadzora, ampak se poskušamo znotraj teh gabaritov znajti po svojih najboljših močeh," je dejal Nemec.

Kaj je koalicija sovraštva?

KNOVS je za zaprtimi vrati prisluhnil Valenčiču, ki desne ekstremizme preučuje že 13 let.

"To, kar je na začetku zame pomenila koalicija sovraštva, je bila neka povezanost med skrajno desnimi in neonacističnimi skupinami. Danes koalicija sovraštva pomeni povezanost, neko zavezništvo, med neonacističnimi skupinami in vladajočo garnituro," je po seji za Radio Slovenija pojasnil Valenčič.

Redkobeseden je bil tudi na sejo vabljeni direktor policije Anton Olaj, ki je v sporočilu zapisal, da je zaradi širitve razprave pozval k predložitvi dodatnih gradiv. Ker jih ni prejel, je odgovarjal le na vprašanja o zakonskih pristojnostih KNOVS-a. Olaj je zapisal še, da se je za takšen korak odločil, ker ne želi prispevati k morebitnemu razvrednotenju parlamentarnega nadzora KNOVS-a.

Sorodna novica 'Petkov kolesar' Jenull policiji prijavil grožnjo 'rumenega jopiča' Purgarja

Koalicijske poslance skrbi levi ekstremizem

Koalicijski člani KNOVS-a so pozneje sporočili, da niso nasprotovali javni seji, temveč so zaskrbljeni nad vodenjem seje predsednika KNOVS-a Nemca, ki po njihovem mnenju ni potekalo v skladu s poslovnikom niti skladno z vsebino točke dnevnega reda, na sami seji pa ni bilo podanih nobenih novih dejstev.

"Iz navedenega je mogoče razbrati, da predsedniku KNOVS-a ni bilo v interesu, da bi prisotni govorili o vseh oblikah radikalizmov in ekstremizmov, to pa nakazuje, da gre za še eno od političnih zlorab omenjene komisije. Iz novinarske konference predsednika KNOVS-a Matjaža Nemca pa je razbrati, da je s prirejenimi izjavami z zaprte seje zavajal javnost in zlorabil sejo za politično obračunavanje. Koalicijski člani odprtju seje nismo bili nenaklonjeni, a je bilo zaradi zlorabe poslovnika predsedujočega koaliciji onemogočeno, da bi podprla sklep o odprtju seje za javnost," so koalicijski člani KNOVS-a zapisali v sporočilu za javnost ter dodali, da ostro nasprotujejo vsem oblikam pojavov sovraštva in nestrpnosti in da so "zaskrbljeni nad porastom levega ekstremizma, saj je slednje preraslo v pozive k ubojem in fizičnemu obračunavanju, čemur smo bili priča tudi pred DZ-jem RS."

Na dogajanje se je na Twitterju odzval tudi premier Janša. "Precej komično zveni, ko o ekstremizmu predava notorični podpornik in promotor terorizma. Promovirajo pa ga tisti, ki se klanjajo množičnemu morilcu, grozijo drugim s smrtjo ali operirajo iz ukradene judovske vile," je zapisal Janša in dodal s ključnikoma označeni besedi Hamas in Valenčič ter omenil še stranko SD, iz katere prihaja Nemec.