Foto: Twitter/STA
Foto: Twitter/STA

Na poti v Slovenijo je prvih 21.600 odmerkov zdravila proti covidu molnupiravir.

Zdravilo je v uporabo 19. novembra priporočila Evropska agencija za zdravila, da ga je mogoče predpisovati odraslim bolnikom s covidom-19, ki še ne potrebujejo podpore s kisikom, a je glede na njihovo zdravstveno stanje verjetno, da se bo bolezen razvila v nevarno hujšo obliko. Zdravilo naj se predpiše v prvih petih dneh po začetku simptomov oziroma kolikor je mogoče zgodaj po potrditvi covida-19. Odsvetujejo pa predpisovanje nosečnicam in ženskam, ki nameravajo zanositi.

Že končane in še trajajoče raziskave sicer po navedbah komisije potrjujejo učinkovitost lagevrie pri preprečevanju hujšega poteka ali smrti zaradi covida-19.

Zdravnikom, ki bodo predpisovali zdravilo, Komisija RS za medicinsko etiko, ki deluje v okviru ministrstva za zdravje, svetuje, naj bolnike, ki izpolnjujejo pogoje za njegovo uporabo, predhodno natančno seznanijo z nameni uporabe, zdravilnimi lastnostmi in morebitnimi sopojavi. Pojasnilo je lahko tudi pisno, pri čemer naj bo napisano tako, da ga lahko razume vsakdo. "Ko je bolnik z vsem seznanjen, naj se sam in brez kakršnega koli pritiska odloči, ali se bo z lagevrio zdravil ali ne," navajajo. Bolnik naj privolitev tudi podpiše, v času do registracije zdravila pa naj bolnikovo soglasje parafira še zdravnik, dodajajo.

Ob tem priporočajo zdravnikom, naj učinke novega zdravila in morebitne sopojave spremljajo in zapisujejo pri vsakem bolniku posebej.

Kot so pri zdravniški zbornici potrdili za STA, je danes zvečer že potekalo strokovno srečanje na to temo po video povezavi, kot pred tem že tudi za druga zdravila. Izobraževanja se je udeležilo nekaj več kot 450 zdravnikov iz vse Slovenije, so dodali.