Pahor in Golob na nedavnih neformalnih pogovorih. Foto: BoBo/Borut Živulović
Pahor in Golob na nedavnih neformalnih pogovorih. Foto: BoBo/Borut Živulović

V uradnem listu so danes (torek) objavljeni predsednikovi ukazi o odpoklicu zdajšnjih veleposlanikov v Italiji, Egiptu, Združenih arabskih emiratih ter na Danskem in Slovaškem. Objavljeni so tudi ukazi o postavitvi novih veleposlanikov v Københavnu, Kairu, Abu Dabiju, Bratislavi, Bruslju in Seulu.

Iz Rima z 31. julijem odhaja Tomaž Kunstelj, ki je bil pristojen za Italijo, Malto, San Marino, Tunizijo ter organizacijo ZN-a za prehrano in kmetijstvo (FAO) in Svetovni program za hrano (WFP). Zamenjal naj bi ga dozdajšnji veleposlanik v Grčiji Matjaž Longar, vendar ta ukaz še ni bil objavljen.

København s 6. avgustom zapušča Edvin Skrt, ki je bil kot veleposlanik na Danskem pristojen tudi za Švedsko, Norveško, Islandijo in Finsko. Zamenjal ga bo Mihael Zupančič, sicer vodja kabineta dozdajšnjega zunanjega ministra Anžeta Logarja.

S 15. avgustom bo Kairo zapustila veleposlanica v Egiptu Mateja Prevolšek, ki je pristojna tudi za Katar, Oman, Savdsko Arabijo, Južno Afriko ter Jordanijo. Glede na ukaz Pahorja jo bo zamenjal dozdajšnji vodja kadrovske službe na zunanjem ministrstvu Sašo Podlesnik.

Oto Pungartnik bo 30. junija končal mandat veleposlanika v Združenih arabskih emiratih, od koder diplomatsko pokriva še Bahrajn in Kuvajt ter je tudi stalni predstavnik Slovenije pri Mednarodni agenciji za obnovljive vire energije (IRENA) s sedežem v Abu Dabiju. Njegov položaj naj bi prevzela Natalia Al Mansour.

Z 31. julijem se končuje mandat Gregorju Kozovincu, ki je veleposlanik na Slovaškem. Na to veleposlaniško mesto pa je predsednik republike imenoval zdajšnjega državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Stanislava Raščana.

V uradnem listu sta poleg tega objavljena tudi ukaza o postavitvi Jerneja Müllerja za veleposlanika v Južni Koreji in Barbare Sušnik za veleposlanico v Belgiji.

Opozicija in Golob pozivala Pahorja, naj ustavi imenovanja

Sorodna novica Golob za Studio 9. maj: K močni levosredinski vladi vabimo tudi LMŠ in SAB

Do konca avgusta naj bi sicer na nove položaje odšlo okoli petnajst veleposlanikov, med njimi tudi več takih, ki naj bi bili po besedah najverjetnejšega prihodnjega predsednika slovenske vlade Goloba in njegove stranke politično preveč povezani z dozdajšnjo vlado. Podobno menijo tudi v dozdajšnji opoziciji in so že med postopkom imenovanja prihodnjih veleposlanikov pozivali predsednika Pahorja, naj ustavi določena imenovanja.

V Golobovem Gibanju Svoboda so prav tako pozvali predsednika, naj počaka z imenovanjem. Robert Golob pa je tudi v ponedeljek v posebni oddaji Studio 9. maj v Slovenskem mladinskem gledališču povedal, da če Pahor teh pozivov ne bo upošteval, bodo potem sprožili postopke za njihov odpoklic in zamenjavo. "Pričakujemo njegovo razumevanje tega, da vlada ne more izvajati zunanje politike z veleposlaniki, ki bi se temu upirali," je dejal Golob in dodal, da je to popolnoma legitimna poteza, ki jo lahko izvede katera koli vlada.

Sorodna novica Pahor ne namerava zadržati imenovanja veleposlanikov: Odlog bi bil neutemeljen

Pahor: Odlog bi bil neutemeljen in škodljiv

Predsednik Pahor je sicer tovrstne pozive že februarja zavrnil. Odlog imenovanja kariernih veleposlanikov v okviru redne rotacije bi bil po njegovih ocenah neutemeljen in bi škodoval nemotenemu delu slovenske diplomacije in uveljavljanju zunanjepolitičnih interesov države v mednarodni skupnosti.