Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV SLO. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV SLO. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Svet delavcev Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) je generalnemu direktorju zavoda Andreju Grahu Whatmoughu naštel kup očitkov.

Sorodna novica Stavkajoči: Vodstvo izvaja cenzuro, kar razumemo kot resno oviranje stavke

Po trditvah sveta se je Grah Whatmough vmešaval v program TV Slovenija in vplival na delo novinarjev oziroma na potek stavke. Prepovedal je objavo oddaje Tednik, za kar nima pooblastil niti po zakonu o RTV SLO niti po statutu zavoda. "S svojimi navodili za ukinitev in krajšanje oddaj ter vsebinskimi posegi v oddaje med stavko je generalni direktor oviral pravico delavcev do stavke ter povzročil programsko škodo in škodoval javnemu interesu," piše v sklepu sveta delavcev.

Sorodna novica Patrik Greblo novi vršilec dolžnosti direktorja TV SLO. Laurenčič ni dobil soglasja.

Ukinil je oddaje z dolgoletno tradicijo in visoko gledanostjo in jih ni nadomestil s primerljivimi oddajami. Z zmanjšanjem števila oddaj Studia City ni izvajal programsko-produkcijskega načrta (PPN). Programskemu svetu je dal pobudo za nov razpis generalnega direktorja, čeprav je še imel veljavni štiriletni mandat. Kljub negativnemu mnenju zaposlenih v uredništvu je za odgovorno urednico Informativnega programa TV SLO imenoval Jadranko Rebernik. "Za v. d. urednika uredništva za nove medije na MMC RTV Slovenija je kljub nasprotovanju zaposlenih na MMC-ju in brez pridobljenih mnenj zaposlenih v uredništvu, vodje MMC-ja in odgovornega urednika 1. programa Radia Slovenija imenoval Igorja Pirkoviča," piše v sklepu.

Drugi očitki sveta generalnemu direktorju? Pri pripravi predvolilnih soočenj je nepravilno odločal o tem, katere politične stranke so parlamentarne stranke. Pri predlogu spremembe statuta RTV SLO je z ustanovitvijo uredniško-producentske enote informativni program drugega programa TV SLO povzročil dva vzporedna informativna programa na televiziji, kar je v nasprotju s profesionalnimi standardi. Z nesklenitvijo pogodbe o zaposlitvi z izvoljenim poklicnim članom sveta delavcev s polovičnim delovnim časom v roku 30 dni po sprejetju sklepa je kršil participacijsko pogodbo in oviral delo sveta delavcev. In še zadnji očitek: kot delodajalec ni omogočil predsednici sveta delavcev samostojnega razpolaganja s finančnimi sredstvi, kakor določata zakon o sodelovanju delavcev pri upravljanju in participacijska pogodba.

Stavka in shod novinarjev RTV SLO