Dragan Matić kot poslanec SMC-ja. Foto: BoBo
Dragan Matić kot poslanec SMC-ja. Foto: BoBo

Na njeno mesto bo minister Simon Zajc predlagal Dragana Matića, sicer predsednika sveta SMC-ja.

Minister, ki sodi v kvoto SMC-ja, meni, da je Matić usposobljen in primeren za vodenje okoljskega inšpektorata, saj ima tako vodstvene izkušnje kot strokovne kompetence. Ima deset let delovnih izkušenj na področju inšpekcijskega nadzora, saj je bil inšpektor višji svetnik na inšpektoratu za kulturo in medije od leta 1999 do 2009. Eno leto je ta inšpektorat tudi vodil, so obrazložili na ministrstvu.

Zajc sicer v javnih izjavah ni skrival nezadovoljstva z delom inšpektorata, ki ga vodi Dragica Hržica. V zadnjih tednih so najbolj odmevali očitki o domnevno pomanjkljivem nadzoru nad dejavnostjo predelave nenevarnih odpadkov v moravški družbi Termit, zaradi česar je Zajc nad delom inšpektorata tudi odredil izredni nadzor.

Se je pa nad Zajca v javnosti že zgrnil plaz očitkov zaradi napovedi, da bo za novega vodjo inšpektorata imenoval Matića, saj da ta nima nikakršnih izkušenj na tem področju, in da gre tako za izključno strankarsko kadrovanje. Matić je sicer z Zajcem v preteklem mandatu delil poslanske klopi.

V SMC-ju pa na očitke o strankarskem kadrovanju odgovarjajo: "Resor, ki ga je prevzel Zajc, je bil dolga leta voden premalo ambiciozno. Zdaj se stvari korenito premikajo na bolje, minister svoj program uresničuje s sodelavci. Pomembno je, da so kompetentni, da je z njimi mogoče dobro sodelovati in da se vzpostavi medsebojno zaupanje." Ministrova ocena in odgovornost pa sta, da na mesta s svoje pristojnosti imenuje oz. predlaga takšne ljudi, so v stranki še navedli za Slovensko tiskovno agencijo.

Zajc bo predlagal Matića

Podobno so v kabinetu predsednika vlade za agencijo navedli, da so tovrstni predlogi imenovanj in razrešitev v pristojnosti posameznih ministrov, zato prevzemajo tudi vso odgovornost pri svojih odločitvah.

Zajc je za POP TV v torek zvečer sicer napovedal, da bo pri predlogu Matića vztrajal, saj da verjame, da se bo izkazal za dobro izbiro. Če vlada njegovega predloga ne bo podprla, pa bo poiskal novo ime.

Inšpektorat je sveže preverjal tudi delovanje koprske komunale. Kaj je ugotovil? Foto: Radio Koper
Inšpektorat je sveže preverjal tudi delovanje koprske komunale. Kaj je ugotovil? Foto: Radio Koper

Marjetica Koper prestala inšpekcijski nadzor

Državni inšpektorat za okolje in prostor je zaradi nedavnih težav z onesnaženo vodo na kopališču v Žusterni opravil nadzor nad delovanjem Marjetice Koper. Večjih pomanjkljivosti pri tem ni odkril, v Marjetici Koper pa še naprej ocenjujejo, da je bila vzrok za onesnaženje dolgoletna usedlina v morju.

Inšpektorat je pri Marjetici Koper preveril, kako poteka izvajanje obvezne občinske gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode. Delovanju družbe je prižgal zeleno luč, predlagal pa je dopolnitev nekaterih pravilnikov in uskladitev programa, so sporočili iz Marjetice Koper.

V zadnjih dneh je bilo zaradi fekalnega onesnaženja zaprto morsko kopališče v Žusterni. V torek so kopališče po izboljšanju stanja znova odprli, a v nekoliko zmanjšanem obsegu. Preventivno je namreč zaprt še del kopališča, ki vključuje otroški bazen in kjer je meteorni iztok.

V Marjetici Koper so spomnili, da so njihovi zaposleni v dveh nočeh odstranili dolgoletno usedlino - nasip pred hudourniškim izlivom meteornih vod v morje. "Po zadnjih analizah sklepamo, da je bil prav to vzrok za pojav visoke koncentracije bakterij na tem delu obale," so zapisali v sporočilu za javnost.

Marjetica Koper ob tem s septembrom uvaja redno mesečno koordinacijo s predstavniki krajevnih skupnosti. "Zadnji primer dokazuje, kako uporabne in dobrodošle so ažurne informacije predstavnikov krajevnih skupnosti pri intervencijskih komunalnih posegih," so dodali.

Kopališče je bilo zaprto od 2. avgusta, ko se je zgodilo fekalno onesnaženje. Pretekli četrtek so ga sicer za nekaj ur znova odprli, a je analiza vode pokazala, da je bila ta še onesnažena, zaradi česar so na kopališču znova izobesili rdečo zastavo.

Sprva je kazalo, da se je izpust fekalnih voda zgodil v okviru čiščenja zamašenega kanalizacijskega jaška v neposredni bližini hudournika, pri čemer je jašek zamašil večji tekstilni predmet, ki so ga uporabniki odvrgli v kanalizacijski sistem.

Komunalno podjetje Marjetica Koper je nato hudourniški iztok v morje zajezilo in meteorno vodo prečrpava, da se ne izliva v morje. S tem naj bi izključili možnost, da bi bil vir onesnaževanja v kanalizacijskem ali meteornem sistemu.