Na pogorišču je še vedno približno 5000 kubičnih metrov odpadkov. Foto: BoBo
Na pogorišču je še vedno približno 5000 kubičnih metrov odpadkov. Foto: BoBo
Novi okoljski minister obiskal pogorišče Ekosistemov

Podružnica celjskega podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži je zgorela julija lani, pogorišče obrata za predelovanje odpadkov pa še vedno ni sanirano. Novi okoljski minister Jure Leben je ob ogledu požarišča povedal, da so predstavnikom krajevne skupnosti predstavili sanacijsko-interventni program, ki ga nameravajo uresničiti do februarja prihodnje leto.

Če območje do takrat ne bo očiščeno, namerava država sama začeti sanacijo, njene stroške pa bo moral poravnati onesnaževalec oz. v tem primeru Ekosistemi. Glede samih ukrepov ni želel govoriti, kar je pojasnil s tem, da onesnaževalcu ne želijo pomagati z njihovo napovedjo. Po podatkih ministrstva je sicer lastnik zaloške podružnice v zadnjem obdobju postalo neko hrvaško podjetje.

Leben je napovedal, da se bo ministrstvo "zdaj aktivno lotilo izvedbe vseh aktivnosti", ki jih bo s ciljem stanje čim prej sanirati vodila pristojna inšpekcija. "Kot država se moramo interventno odzvati in zadevo sanirati, da ne bo prišlo do nadaljnjega onesnaževanja okolja," je opozoril in dodal, da je ministrstvo že pripravilo sistemske rešitve, ki bodo omogočile hitro in učinkovito reševanje podobnih primerov v prihodnosti. Omenjene rešitve bo v prihodnjih dneh predstavil predsedniku vlade in poslanskim skupinam.

Minister je v nadaljevanju pojasnil, da gre za novosti zakona o varstvu okolja, "ki bodo šle v smer večje zaščite okolja in prebivalcev v podobnih primerih, kot so Ekosistemi v Zalogu". "Zame je bistveno, da lokacijo tukaj v Zalogu saniramo, a tudi, da sistemsko uredimo, da se taki primeri ne bodo več dogajali," je povzel.

Leben si je požarišče ogledal v spremstvu straškega župana Dušana Krštinca, predstavnika civilne pobude Zalog-Loke Franca Pluta in glavne okoljske inšpektorice Dragice Hržica. Inšpektorica je dejala, da bi moral onesnaževalec po zadnji odločbi do 10. septembra poskrbeti za sanacijo požarišča, o čemer so obvestili ministra Lebna, ki se je po njenih besedah odločil za takojšnje posredovanje.

Ob Lebnovem obisku sta straški župan Krštinc in predstavnik nasprotnikov omenjene podružnice Plut pozdravila hiter odziv novega ministra za okolje in prostor.

Požar so gasili štiri dni
V obratu za predelavo odpadkov v Zalogu pri Straži v bližini Novega mesta je zagorelo 20. julija lani. Med požarom so več vaščanov zaradi gostega dima in mogoče prisotnosti drugih nevarnih plinov za približno 24 ur evakuirali, gost dim pa so občutili prebivalci tako Novomeške kotline kot Šentjernejskega polja in Bele krajine. Požar so v hudi vročini gasilci pogasili šele v štirih dneh. Na Policijski upravi Novo mesto so povedali, da so kot vzrok požara ugotovili samovžig.

Nasprotniki pogorelega obrata so takoj po požaru zahtevali ukinitev dejavnosti družbe Ekosistemi. Straški svetniki so nato avgusta lani sprejeli več sklepov glede sanacije in odprave posledic požara. Začeli so tudi postopek spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje gospodarskega območja Zalog in marca letos soglasno sprejeli odlok o dopolnitvi občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki po požaru v Zalogu ne dovoli več predelave odpadkov.

Za sanacijo potrebujejo okoljevarstveno dovoljenje
Direktor Ekosistemov Gregor Kovačič je ob obletnici požara medijem sporočil, da jim kljub naprezanjem in dopisovanju z ministrstvom za okolje in prostor, da bi s pogorišča dokončno odstranili odpadke, to ni uspelo.

Po njegovih podatkih je na pogorišču še vedno približno 5000 kubičnih metrov odpadkov, možnost za njihovo odstranitev je izvoz na sežig v tujino, saj so zmogljivosti slovenskih sežigalnic odpadkov zasedene. Ker pa imajo odpadki prenizko kalorično vrednost za sežig, bi jih moralo podjetje prej obdelati. Vanje bi moralo vmešati sveže odpadke, česar pa ne more storiti brez veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja ali pridobitve novega, je takrat pojasnil.

Novi okoljski minister obiskal pogorišče Ekosistemov