Če se bo uresničil črni scenarij in bo voda še naprej naraščala, bo samo na območju Planine ogroženih več kot 40 objektov. Foto: BoBo
Če se bo uresničil črni scenarij in bo voda še naprej naraščala, bo samo na območju Planine ogroženih več kot 40 objektov. Foto: BoBo
Poplavljeno Planinsko polje, 17. 2. 2014
Najhuje so poplave prizadele Planinsko polje. Foto: BoBo
V vasi Laze izgubljajo bitko z naravo

Po poročanju Radia Slovenija narašča tudi Cerkniško jezero, gladina vode se je povišala tudi na Ljubljanskem barju in ponekod že dosegla pragove hiš. Gladine ojezerjenih površin pa se bodo v prihodnji dneh še zviševale.

Predstavniki Agencije RS za okolje so napovedali, da naj bi se vodna gladina Planinskega polja dvignila še za dodatnih 40 centimetrov. Planinsko polje je v 12 urah v noči iz ponedeljka že naraslo za 17 centimetrov, gladina pa še vedno narašča.

Zato so že evakuirali živino enega od kmetov, ki je za živali imel pripravljeno rezervno lokacijo. V kolikor bi se črni scenarij, ki ga je napovedal Arso, uresničil, bi bilo samo na območju Planine ogroženih dodatnih 25 objektov, poleg 15, ki jih je voda že dosegla. Koliko se bo gladina še dvigala, je odvisno predvsem od napovedanih padavin.

Elektro Ljubljana prebivalce na poplavljenih območjih opozarja, da so daljnovodi ponovno pod napetostjo, zato je vožnja s čolni pod njimi smrtno nevarna. Opozorilo velja posebej za področje Planinskega polja med Ivanjim selom in Lazami, kjer je gladina vode dosegla rekordno raven in se s tem nevarno približala tokovodnikom.


Vas Otok bi voda lahko odrezala od sveta

Prav tako nevšečnosti povzroča Cerkniško jezero, ki je že začelo zalivati cesto pri vasi Otok. Jože Turšič, poveljnik CZ občine Cerknica, je povedal, da so že začeli zasipanje ceste. Cesto že zaliva voda in če bi jo dokončno zalila, bi bil kraj odrezan od sveta. Cesta, ki vas Otok povezuje z Dolenjim jezerom in Cerknico, je namreč že zaprta.

Popoldne so za dodatno zaščito s protipoplavnimi vrečami in nasipi poskrbeli pri gostišču Jezerski hram - voda je parkirišče zalila že skoraj v celoti, zdaj pa že ogroža tudi gostišče.

V zadnjih 24 urah se je po besedah Turšiča gladina Cerkniškega jezera dvignila za 20 centimetrov in naj bi se po izkušnjah starejših domačinov dvigala še nekaj dni, tudi če bodo padavine ponehale.

Nič več s čolni
Nekoliko bolje pa trenutno kaže v Loški dolini. Cesto, ki vas Šmarata povezuje s Kozariščem in zunanjim svetom, še vedno zaliva voda, ki se je čez noč dvignila za dodatnih 10 centimetrov, vendar je cesta kljub vodi prevozna z avtobusi in tovornimi vozili, tako da čolnov ne uporabljajo več.

Prav tako so vaščani uredili zasilno pot iz Šmarate preko grajskega kompleksa gradu Snežnik, ki je pogojno prevozna z vozili na štirikolesni pogon. Uporabili jo bodo v nujnih primerih.

Severni Primorski grozijo plazovi
Zaradi obilnega deževja se na severnem Primorskem prožijo zemeljski plazovi, v občini Ajdovščina jih je dejavnih kar 17. Eden izmed večjih je plaz Slano blato nad Lokavcem, ki se na dan premakne za dva metra. Proti dolini drsi približno 100 tisoč kubičnih metrov zemlje in kamenja.

Zemeljski plaz je včeraj zasul cesto med Kobaridom in Drežnico, ki ga pristojne službe že odstranjujejo.

Škode na avtocestah za 3,7 milijona evrov
Po oceni Družbe za avtoceste (Dars) je žled na avtocestah povzročil za 3,7 milijona evrov škode, posledice pa naj bi jim uspelo odpraviti v pol leta. Slovenija je v ponedeljek o opustošenju poročala na zasedanju kmetijskih ministrov in napovedala, da bo za sanacijo poškodovanih gozdov v prihodnjih šestih letih namenila do 20 milijonov evrov.

Po grobih ocenah je poškodovanih 40 odstotkov gozdov, natančnejše ocene naj bi bile znane sredo. Slovenija naj bi zaprosila tudi za brezplačno strokovno pomoč Evropske investicijske banke za pripravo sanacijskega načrta za gozdarstvo.

V vasi Laze izgubljajo bitko z naravo