Agencija za okolje opozarja na nevarnost močnejših nalivov in povečane pretoke rek. Na zahodu Slovenije je že čez dan občasno deževalo, v noči na ponedeljek pa se bodo padavine okrepile. Foto: BoBo
Agencija za okolje opozarja na nevarnost močnejših nalivov in povečane pretoke rek. Na zahodu Slovenije je že čez dan občasno deževalo, v noči na ponedeljek pa se bodo padavine okrepile. Foto: BoBo
Hidrološko opozorilo
Ob napovedanih obilnih padavinah se bodo v noči na ponedeljek in v ponedeljek pretoki rek ponovno povečali. Opozorilne pretoke lahko presežejo reke v spodnjem Posočju, predalpskem svetu Julijskih Alp, v Polhograjskem hribovju, na Domžalskem polju, Zasavju in v porečju Savinje. Intenzivnejše lokalne padavine lahko zlasti na teh območjih povzročijo hitro naraščanje in poplavljanje manjših rek in potokov, zato je Arso za omenjena območja zaradi nevarnosti poplav izdal oranžni alarm za noč na ponedeljek in ponedeljek. Foto: Arso

Na območju Elektra Ljubljana je brez napetosti 128 transformatorskih postaj, od tega jih 69 napajajo z agregati - brez napajanja je tako trenutno tisoč odjemalcev, prek agregatov pa napajajo približno 1.300 odjemalcev. Na območju Elektra Primorska pa je brez napajanja 48 transformatorskih postaj oziroma 261 odjemalcev.

Vse razpoložljive ekipe Elektra Ljubljana in tuji izvajalci še vedno odpravljajo napake, a zaradi odročnih in težko dostopnih območij odprave okvar potekajo počasneje, pojasnjujejo v elektropodjetju.

Ob tem sporočajo, da bo v ponedeljek med 22. uro in polnočjo zaradi popravila 110-kilovoltnega omrežja ovirana dobava električne energije za celotno območje Starega trga, Cerknice, Logatca in Vrhnike.

Največ težav na območju Logatca
Sicer pa je trenutno na območju Elektra Ljubljana največ transformatorskih postaj brez napajanja na območju Logatca, in sicer 62, od tega jih 24 deluje s pomočjo agregatov.

Na območju Kočevja je brez napajanja 28 transformatorskih postaj, je pa od tega 25 postaj na agregatih. Med drugim je še na območju Vrhnike devet transformatorskih postaj brez napajanja, na območju Cerknice pa osem, od tega štiri delujejo s pomočjo agregatov.

Zahod države čaka močnejše deževje
Agencija za okolje pa opozarja na nevarnost močnejših nalivov in povečane pretoke rek. Na zahodu Slovenije je že čez dan občasno deževalo, v noči na ponedeljek pa se bodo padavine okrepile.

V zahodni in deloma osrednji Sloveniji bodo mogoči močnejši nalivi, skupaj lahko ponekod pade tudi več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter. Na jugozahodu države bodo mogoči tudi posamezne nevihte in lokalno močnejši nalivi, manj padavin bo na jugovzhodu države.

Za posamezna območja razglašen oranžni alarm
Ob napovedanih obilnih padavinah se bodo v noči na ponedeljek in v ponedeljek pretoki rek ponovno povečali. Opozorilne pretoke lahko presežejo reke v spodnjem Posočju, predalpskem svetu Julijskih Alp, v Polhograjskem hribovju, na Domžalskem polju, Zasavju in v porečju Savinje. Oddelek za hidrološke napovedi na Arsu je tako za omenjena območja zaradi nevarnosti poplav izdal oranžni alarm za noč na ponedeljek in ponedeljek.

V ponedeljek se bodo sicer močneje povečali tudi pretoki rek v severni Sloveniji, na Notranjskem, Koroškem in na območju Pohorja, Slovenskih goric, Goričkega in Kozjanskega.