Ali je kmetija Marka Jakliča črna gradnja ali ne, bo moralo ministrstvo za okolje in prostor ugotavljati še enkrat. Foto: MMC RTV SLO
Ali je kmetija Marka Jakliča črna gradnja ali ne, bo moralo ministrstvo za okolje in prostor ugotavljati še enkrat. Foto: MMC RTV SLO

Na inšpektoratu za okolje in prostor so za časnik Finance potrdili, da je upravno sodišče razveljavilo odločitev drugostopenjskega organa (ministrstva), po kateri je bila Jakličeva kmetija označena za črno gradnjo.

Ministrstvo bo zdaj moralo znova odločati o tem, ali je Jakličeva kmetija črna gradnja ali ne. Sodišče naj bi po informacijah Financ MOP-u naložilo, da mora znova odločiti v 30 dneh, predtem pa dati možnost Jakliču, da se izreče o glavnem dokazu, posnetkih spornih objektov iz zraka.

A tudi če ministrstvo še drugič odloči enako, torej da so stavbe zgrajene na črno, se bo izvršilni postopek (rušenje) na inšpektoratu moral začeti še enkrat, kar bo, ugotavlja časnik, trajalo vsaj še nekaj mesecev, kar pomeni, da bo imel Jaklič dovolj časa, da na Upravni enoti Polhov Gradec zaprosi (in pridobi) gradbeno dovoljenje.

Jaklič, kot je znano, trdi, da je le obnovil stare objekte, na MOP-u pa pravijo, da so ti zgrajeni na novo. Direktor Lekarn Ljubljana je več mesecev vztrajal, da je odločba nezakonita, saj od njega zahtevajo, naj podre vse objekte, čeprav je na hiši, kot pravi, opravil le vzdrževalna dela. Po njegovih besedah je MOP odpravil sklep inšpektorice, to, kar inšpektorat počne, pa je gonja proti njemu. "Vse, kar počnejo, je linč brez pravnih osnov," je Jaklič dejal pred nekaj tedni in izrazil prepričanje, da bi mu morala upravna enota že izdati gradbeno dovoljenje, za katero je v zadnjih šestih mesecih zaprosil dvakrat.