Prebivalci kot gospodarstvo menijo, da čakajo predolgo na obnovo po poplavah. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Prebivalci kot gospodarstvo menijo, da čakajo predolgo na obnovo po poplavah. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Večkrat je bilo poudarjeno, da se bomo morali prilagoditi novim podnebnim spremembam. Težko pričakovana je nova poplavna uredba, ki naj bi uredila graditev na poplavnih območjih.
Da čakajo predolgo, poudarjajo tako prebivalci kot gospodarstvo.

"Po teh dodatnih ukrepih, ki jih bo očitno vlada uveljavila, se bodo stvari pospešile. Načrtujemo, da bodo v dveh letih vsi na svojem," je minister za naravne vire Jože Novak povedal glede preselitev.

"Osnova je tudi težko pričakovana nova poplavna uredba, ki bo mogoče že v prihodnjem tednu, najpozneje pa v roku 10 dni. A tudi nova poplavna uredba ne bo zagotavljala 100-odstotne poplavne varnosti. Poplavljanje je naravni proces," je pojasnila državna sekretarka Lidija Keglevič Zagorc.

Vse to je odgovor na podnebne spremembe, pravi predsednik vladnega sveta za obnovo Marjan Pipenbacher: "Vodi bo treba dati prostor, to je boleče. Tu bodo župani morali polno pomagati. Če ne gre, ne gre, ali pa bodo prihodnje leto imeli ljudje spet meter in pol vode."

A to ostaja težava. "Prvi izziv, s katerim se srečujemo, je, kako zagotoviti ljudem, ki so ostali brez svojih domov, nadomestitvene gradnje, saj nimajo niti sklepov, ali sploh lahko gredo v te gradnje," je opozoril župan Ljubnega Franjo Naraločnik.

"Ljudje so izjemno zaskrbljeni, bojijo se, saj še vedno niso urejeni vodotoki ob hišah," je dodala županja Črne Romana Lesjak.

"Čakajoč na potrditev vseh teh projektov naslednjih nekaj letih lahko ne bi ničesar delali. A delamo na polno, ker želimo ljudem omogočiti bistveno boljšo poplavno varnost, kot je bila," pa je dejal župan Prevalj Matic Tasič. A skrbi se na poplavnih območjih le še poglabljajo.