Za ponovno odprtje plaže za kopalce mora biti morje neoporečno dva dni zapored. Foto: Radio Koper

Rezultati izrednega monitoringa kopalne vode so pokazali, da so se razmere na kopališču in kopalnem območju izboljšale, povečanega onesnaženja morja pa ni več zaznati. Tako ni več videti prisotnosti pene na vodi kopališča Žusterna in kopalnega območja niti ni zaznati smradu po fekalijah, so na Arsu povzeli ugotovitve monitoringa.

Nadzor vode na območju Žusterne bodo v naslednjih dneh sicer še nadaljevali in v primeru povišanih vrednosti indikatorjev onesnaženja tudi ustrezno ukrepali z namenom, da se zaščiti zdravje kopalcev, so pri Arsu zapisali v sporočilu za javnost. Hkrati na Arsu opozarjajo, da voda v samem iztoku meteornega kanala ni primerna za kopanje, kar bo ustrezno tudi označeno. Upravljavcu kopališča je Arso med drugim predlagal, da trikrat dnevno opravi vidno in olfaktorno kontrolo kopališča in iztoka meteorne vode ter vodi dokumentacijo, kar sicer že izvaja. V primeru zaznanih nepravilnosti pa Arso predlaga, da upravljavec o tem nemudoma seznani Arso in Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Pregled kanalizacijskega sistema ni pokazal nepravilnosti

Kot je povedal vršilec dolžnosti občinskega zavoda za šport Duško Madžarović, pred petkom zagotovo ne bodo odstranili rdeče zastave na kopališču, saj morajo biti za kaj takega rezultati meritev ugodni vsaj dva dni zapored. Sicer v zavodu za šport zadeve spremljajo vsak dan, Madžarović pa je zagotovil, da "dokler ne bodo vrednosti ustrezale standardom, bo rdeča zastava gor".

"Dokler ne bodo vrednosti ustrezale standardom, bo rdeča zastava gor," je povedal prvi mož koprskega zavoda za šport Duško Madžarović. Foto: TV Slovenija

V komunalnem podjetju Marjetica Koper medtem že od ponedeljka izvajajo akcijski načrt. V njegovem okviru so danes končali podrobni pregled kanalizacijskega sistema, kar je bil tudi prvi korak k sistemski rešitvi nastale težave. Pregled s kamero ni pokazal nepravilnosti na sistemu.

Sicer je sistem dotrajan in potrebuje moderne rešitve monitoringa, o katerih se bodo v prihodnje dogovarjali z občino, saj je vsaka nova investicija odvisna od občinskega proračuna. V torek so v Marjetici začeli tudi preverbo sistema meteornih voda, pri čemer izvajajo kemijsko vzorčenje in terensko organoleptično kontrolo.

"Po korakih bomo pregledali obsežen in razvejan sistem meteornih voda, na katerega gravitirajo kar trije hudourniki. Drugi korak k sistemski rešitvi nastale težave naj bi trajal 14 dni. Znotraj tega pregleda poteka istočasno tudi ugotavljanje morebitnih 'črnih priklopov' na omrežje," so še pojasnili v Marjetici.

Po poročanju Radia Koper se je sicer zaradi zdravstvenih težav s prebavnim traktom in vnetjem ušes v povezavi z onesnaženjem pri Žusterni v zadnjih dneh povečal tudi obisk zdravstvenih ustanov. Koprsko enoto nacionalnega inštituta za javno zdravje je tako samo v ponedeljek obiskalo več kot 16 ljudi.

Župan Bržan o kanalizacijskem sistemu v Kopru