Akcija Očistimo Slovenijo je po besedah organizatorjev letos potekala zadnjič. Foto: BoBo
Akcija Očistimo Slovenijo je po besedah organizatorjev letos potekala zadnjič. Foto: BoBo

Predstavniki društva Ekologi brez meja so pripravili zaključno prireditev projekta Očistimo Slovenijo 2012, na kateri so predstavili končne rezultate čistilne akcije.

Smeti manj kot leta 2010
Urša Zgojznik
je dejala, da smo v akciji Očistimo Slovenijo skupaj pokazali, da znamo biti odgovorni državljani. Poudarila je, da je bil cilj, da bi se akcije udeležilo 250 tisoč prostovoljcev, izpolnjen, saj je državo čistilo kar 270 tisoč ljudi.

Drugi cilj, da bi zbrali za vsakega Slovenca eno vrečo smeti, pa je ostal neizpolnjen, kar po njenih besedah pomeni, da je Slovenija po letu 2010, ko je bila akcija prvič izvedena, bolj čista in da gredo napori lokalnih skupnosti v pravo smer. V akciji je bilo skupno pobranih okoli 5 tisoč ton smeti.

Petra Matos se je zahvalila vsem prostovoljcem, ki so čistili Slovenijo, in vsem, ki so več mesecev garali, da je bila akcija uspešno izvedena. Izpostavila je, da je največ ljudi čistilo v občini Naklo, kar 37 odstotkov vseh občanov, sledita pa ji občini Velika Polana in Mirna Peč.

Türk: Ob akciji smo se spomnili, da nas kot narod čaka še marsikaj
Predsednik republike Danilo Türk, ki je zbrane nagovoril prek videokonference, je zatrdil, da je za nami uspešna akcija, v kateri je uspelo organizatorjem mobilizirati družbo za pomemben cilj. Poudaril je, da ni šlo le za rutinsko čiščenje, ampak za utrjevanje razumevanja, da smo dosegli nivo razvoja, ko se moramo lotiti sistematične skrbi za odpadke, če se želimo še naprej kvalitetno razvijati.

"Ob akciji smo se spomnili, da je v družbi še marsikaj za storiti in da nas kot narod čaka še marsikaj," je pojasnil in dodal, da bi bilo treba akcijo nadaljevati, a na nove načine. Predlagal je, da se prihodnje leto pripravi velika konferenca, na kateri bi spregovorili o sistemskih rešitvah za predelavo odpadkov.

Posebna priznanja društva Ekologi brez meja so na prireditvi podelili lokalnim koordinatorjem Maji Čučnik (Ljubljana), Petri Odar (Kranj), Tini Kotnik (Kočevje), Jaki Potrpinu skupaj s celotno ekipo Očistimo Trbovlje in regionalnemu koordinatorju Gorenjske Tomažu Dežmanu.

Svetovna akcija se je 24. marca začela prav Sloveniji
V naslednjih šestih mesecih se bo v okviru projekta Očistimo svet 2012 (World Cleanup 2012) po državah sveta zvrstila cela vrsta velikih čistilnih akcij, s čimer bo to postala največja prostovoljska okoljska akcija v zgodovini človeštva.

Svetovna akcija se je 24. marca začela prav Sloveniji in na Portugalskem. Ekologi so pojasnili, da je Slovenijo čistilo več kot 12 odstotkov prebivalcev, medtem ko se je čistilne akcije na Portugalskem udeležil le odstotek prebivalstva. Aprila bo akcija potekala v Rusiji, Španiji, na Hrvaškem, v Litvi, Kaliforniji, Latviji, Avstriji, Bangladešu, Ukrajini in Grčiji.